Вт, 2024-04-16, 13:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 28 » Депутатів-прогульників і реформаторів від влади кличуть до Ради
15:31
Депутатів-прогульників і реформаторів від влади кличуть до Ради
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Спікер Володимир Литвин просить керівників фракцій забезпечити явку депутатів на пленарні засідання. Про це він сказав на Погоджувальній раді у понеділок, повідомляє Українська правда.

"8 днів на місяць всі депутати незалежно від їхнього статусу і незалежно від того, де вони працюють, в яких закордонних округах, вони можуть і повинні бути у сесійній залі. Далі ми ці скандали витримувати не можемо", - зазначив спікер.

Він нагадав про розпорядження, за яким депутат не отримує заробітної платні в разі, якщо він не зареєструвався письмово на столі реєстрації на сесійному тижні.

Разом з тим, за словами Литвина, деякі голови комітетів фіксують робочі дні депутата навіть за його відсутності, "і справно ставлять вісімки навіть тоді, коли не відбувається засідання комітету". "Тому давайте, шановні колеги, цю благодійність за рахунок держбюджету припинимо", - зазначив він.

Раніше Литвин пообіцяв провести нараду з керівниками фракцій з приводу дотримання народними депутатами України регламенту Верховної Ради. Крім того, він вважає необхідним вжити радикальних заходів до тих депутатів, які не відвідують пленарні засідання. "Я взяв сміливість і відповідальність на себе, запропонувавши позбавляти парламентарів заробітної платні за ті дні, коли вони письмово не зареєструється перед початком засідань особисто", - наголосив він. Литвин також заявив, що необхідно забезпечити персональне голосування депутатів парламенту.

Відзначимо, що за даними дослідження всеукраїнської громадської організації "Прозора демократія" та "Українських Новин", найбільш злісними прогульниками засідань парламенту минулої сесії стали 7 депутатів Верховної Ради, 6 з яких - від фракції Партії регіонів.

На 74 засіданнях 6-ї сесії ВР жодного разу не були присутні такі парламентарі: Рінат Ахметов, Андрій Веревський, Сергій Кий, Олександр Лєщинський, Володимир Мальцев, Юрій Чертков (усі – Партія регіонів), а також Костянтин Жеваго (фракція Блок Юлії Тимошенко-"Батьківщина"). Відсутність з поважних причин - хвороба, відрядження, відпустка, сімейні обставини, інші поважні причини - як пропуск не враховувалася.

Раніше у Верховній Раді вівся облік відвідин народними депутатами засідань парламенту. До того ж пропущені дні враховувалися при нарахуванні парламентарям зарплати. Таким чином, за даними комітету з регламенту і депутатської етики, тоді на "прогульниках" вдалося заощадити близько 10 млн грн.

У свою чергу, Литвин підписав розпорядження "про оплату праці Верховної Ради України", в якому передбачається, що "в дні, коли Верховна Рада України не почала роботу або була заблокована, автоматично не нараховуватиметься заробітна плата".

Також спікер заборонив народним депутатам виїжджати у відрядження під час пленарних тижнів.

Депутати хочуть заслухати Табачника, а от Азарова викликати в Раду Литвин не радить

Голова Верховної Ради Володимир Литвин просить опозицію відмовитися від ідеї щодо звіту в п’ятницю голови уряду Миколи Азарова. Спікер нагадав, що за регламентом звіт прем'єр-міністра відбувається за спеціальною процедурою.

"Тому я просив би на цьому не наполягати. Але прем’єр-міністр і члени Кабінету міністрів, я сподіваюся, як ми і домовлялися, будуть присутні. Хай Кабінет міністрів визначиться, хто буде відповідати, а якщо питання буде прямо адресуватись прем’єр-міністру чи іншим членам уряду – буде можливість це питання поставити", - заявив Литвин.

Він запропонував перші півгодини запитань до уряду в п’ятницю присвятити відповідям на письмові запитання, а другу – на усні адресні запитання.

Литвин зазначив, що на п’ятницю також заплановано звіт тимчасової слідчої комісії щодо випадків цензури у ЗМІ, однак ТСК не готова його надати, бо не отримала інформації з цього приводу від Міністерства внутрішніх справ і Генеральної прокуратури.

Відтак депутати вирішили заслухати представників МВС та Генпрокуратури, що дозволить комісії підготувати остаточний звіт.

Крім того, народні депутати вирішили заслуховувати під час "години питань до уряду" в п'ятницю, 4 березня, міністра освіти і науки, молоді і спорту Дмитра Табачника.

"Щодо дня уряду - у нас немає варіантів. Подивіться, що робиться на вулиці - одна група студентів закликає до відставки Табачника, інша група студентів, яка ходить навколо них, говорить про революцію", - заявив лідер фракції "Наша Україна - Народна самооборона" Микола Мартиненко.

Він запропонував заслуховувати під час "години питань до уряду" Табачника. Цю пропозицію підтримав лідер фракції БЮТ-Батьківщина Іван Кириленко і голова Верховної Ради Литвин.

Відзначимо, що на даний момент в Києві близько 300 студентів пікетують будівлю, де розташовані комітети Верховної Ради. Поряд знаходяться близько 100 міліціонерів. Вони перешкоджають виходу учасників акції на проїжджу частину вулиці Грушевського. Студенти б'ють в барабани і викрикують гасла проти ухвалення закону про вищу освіту і за відставку міністра освіти і науки, молоді і спорту Табачника.

У свою чергу, опозиція хоче заслухати представників влади щодо питання проведення реформ в Україні. "Ми пропонуємо зробити день реформ в парламенті під час сесійного тижня", - сказав Мартиненко.

"Ми хочемо бачити, яким чином проходять реформи у нас в суспільстві, що безпосередньо ініціює уряд з цих питань", - пояснив депутат. Він також відзначив, що зі свого боку опозиція зможе запропонувати альтернативну точку зору щодо проведення реформ.

Литвин підтримав цю пропозицію. Він зазначив, що після послання президента, точну дату якого поки що не знають, "ми можемо заслухати про дії уряду щодо реформ".

Раніше Янукович у річницю свого перебування на посту президента пообіцяв, що позитивні результати від реформ українці відчують уже в 2012 році. За словами Януковича, у поточному році влада піде і надалі поглиблюватиме реформи. Зокрема, він сказав, що намічено реформи у 21 напряму.

У той же час опозиція не раз критикувала економічні реформи уряду. Зокрема "бютівець" Сергій Соболєв назвав рік правління президента Януковича "роком розчарувань". На його переконання, найкращу оцінку діям Януковича дав народ України, адже за рік рівень довіри громадян до президента знизився вдвічі.

У ПР розповіли, що робота Ахметова ефективна для фракції, бо замість нього працює "ціла група"

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що участь "регіонала" Ріната Ахметова у законодавчій роботі ефективна для фракції. Про це він сказав, відповідаючи на запитання, яким чином він як лідер фракції збирається забезпечити присутність у парламенті таких депутатів, як, наприклад, Ахметов.

"Питання щодо того, щоб депутати брали участь у пленарних засіданнях, стоїть дуже гостро. Але стосовно окремих депутатів є кілька факторів", - зазначив Єфремов.

"Я можу вам апелюючи назвати, наприклад, народного депутата Жеваго, який в тій же самій ситуації, і в парламенті практично не працює. А стосовно Ахметова, то працює ціла група експертів, яка досить серйозно допомагає щодо законопроектів, які розглядаються", - сказав він.

"Рінат Леонідович із залученням спеціалістів дозволяє забезпечити на доволі високому рівні експертну оцінку (законопроектів). Тому я можу сказати, що його участь у законодавчій роботі ефективна для фракції", - зазначив лідер "регіоналів".

Раніше Єфремов також заявляв, що Ахметов жодного разу не звертався до парламентарів з питаннями, що стосуються його бізнесу. "Мені дуже часто журналісти в парламенті ставлять запитання: ви, напевно, отримуєте якісь подарунки, отримуєте команди від Ріната Леонідовича з приводу ведення його бізнесу. Я хотів би... відзначити чесно: те, що було за останні роки, - жодного разу з жодного питання Рінат Леонідович Ахметов не звертався до нас з приводу свого бізнесу", - сказав нардеп.

Томенко запропонував опозиції показати приклад і кожному депутатові голосувати персонально

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко пропонує опозиції показати приклад більшості щодо персонального голосування у парламенті.

Як передає УНІАН, зокрема він сказав: "Буду переконувати опозицію, щоб на цьому тижні ми спробували продемонструвати, що депутати опозиції здатні виконувати Регламент і Конституцію України і виключно самостійно голосувати і відповідати виключно за себе як за конкретного народного депутата".

За словами віце-спікера, попередньо фракція "БЮТ-Батьківщина" підтримала його пропозицію, але остаточне рішення з цього питання буде ухвалено на засіданні фракції.

Томенко підкреслив, що ті народні депутати, у яких немає часу через бізнес приходити у Верховну Раду, мали б написати заяви про складення з себе депутатських повноважень. Він додав: "І тоді, можливо, у парламенті збереться критична маса тих людей, які здатні працювати".

Якщо ж не вдасться "переагітувати більшість" голосувати персонально кожному депутату, заявив Томенко, тоді необхідно шукати механізми відповідальності за голосування чужими картками. Він підкреслив, що готовий співпрацювати з головою ВР Володимиром Литвином та іншими народними депутатами для того, щоб навести лад у цьому питанні.

У той же час, як повідомлялося раніше, голова комітету з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності ВР, "регіонал" Володимир Макєєнко запропонував узаконити голосування чужими картками, відзначивши, що він не вірить в узаконення системи особистого голосування депутатів.

У свою чергу, в Партії регіонів вважають, що якби депутати голосували тільки самі за себе, то жодне рішення не було б ухвалено. Так народний депутат Геннадій Москаль розповів, що народні депутати іноді голосують один за одного, щоб пожартувати.

Тим часом Арсеній Яценюк вимагає ввести кримінальну відповідальність за голосування чужими картками - до сьоми років позбавлення свободи.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1016 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ