Пт, 2024-03-29, 00:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 26 » Держспоживстандарт визнав непридатними до вживання понад 40% рибної продукції і м'ясних виробів
16:07
Держспоживстандарт визнав непридатними до вживання понад 40% рибної продукції і м'ясних виробів
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

 Більш як 40% рибної продукції в Україні, за підсумками перевірки Держспоживстандарту, було визнано такою, що не відповідає стандартам. У категорії "м'ясо і м'ясні напівфабрикати" браку - 45%. Фахівці Держспоживстандарту забракували 42,5% перевіреної під час виробництва й оптової торгівлі рибної продукції, пише "Дело".

З перевірених 44,4 туб консервів (1 туб - 1000 умовних банок консервів) і 33,8 тонни іншої рибної продукції і морепродуктів (на загальну суму 1,1 млн грн ) 14,4 туб консервів і 15 тонн іншої рибної продукції не відповідали вимогам нормативної документації.

Основні відхилення від стандартних показників, виявлені під час перевірки, - порушення за мікробіологічними показниками (12% виявлених порушень) і фізико-хімічні порушення (27%).

Найбільше порушень було виявлено у сфері маркування продукції - більш як половину (58%) всіх виявлених порушень.

За наслідками перевірок, десяти підприємствам була заборонена реалізація абсолютно всієї їхньої продукції, ще 22 - окремих партій.

Підсумки перевірки м'ясної продукції виявилися ще гіршими. Фахівці Держспоживстандарту України в третьому кварталі 2010 року перевірили 80 тонн м'яса і м'ясних напівфабрикатів під час виробництва і оптової торгівлі на загальну суму 1,3 млн грн.

Через невідповідність нормативам було забраковано 36 тонн, що становить 45% продукції, на суму 387,3 тис грн.

Згідно з повідомленням відомства, в цілому було проведено 35 первинних перевірок. Під час 31 з них були виявлені порушення вимог.

Основними порушеннями були незадовільний санітарний стан виробництва, порушення технологічної дисципліни під час виробництва продукції (порушення рецептури закладки сировини), недоліки підготовки виробництва, незадовільна організація приймального і періодичного контролю готової продукції тощо.

Мінімальний відсоток браку було виявлено за підсумками перевірки молочної продукції, фасованої води і напоїв.

Так, інспектори Держспоживстандарту України за 9 місяців 2010 року перевірили 195 тонн продукції на суму 2,8 млн грн. Вимогам нормативної документації не відповідало майже 40 тонн (20%) на суму 494,6 тис грн. Серед перевірених продуктів були молочні консерви, сухе молоко, сичужний сир і кисломолочний сир, казеїн, морозиво, молоко і вершки. Загалом було перевірено 139 підприємств, на 92 з них виявлено порушення.

Найпоширенішими були порушення вимог за фізико-хімічними і мікробіологічними, органолептичними показниками, порушення правил маркування споживчої і транспортної упаковки.

У категорії "Фасована вода і напої" було забраковано 28% з близько 230,5 тис дал перевіреної продукції на загальну суму понад 1,3 млн грн. У відомстві зазначають, що продукція не відповідала вимогам за фізико-хімічними показниками - у 6 випадках, мікробіологічними - у 5 випадках, органолептичними (смак і запах) показниками - в одному випадку.

У 15 випадках на підприємствах не було сертифікату відповідності на продукцію, а маркування і упаковка була з порушеннями в 93 випадках.

Штрафи за порушення вимог в Україні об'єктивно невисокі, і порушників вони не лякають. Так, одне з підприємств Черкас, де в партії заморожених пельменів було виявлено бактерії групи кишкової палички і порушення фізико-хімічних показників (масова частка фаршу до маси пельменя має становити не менш ніж 50%, фактично ж вона ледве сягала 41%), було оштрафовано лише на 170 грн.

А завод у Луганській області, на якому було виявлено порушення у виробництві "Солодко-вершкового селянського масла 72,5% жиру" в частині наявності рослинного жиру і заниження масової частки жиру (фактично становила 67,8% за норми не менш ніж 72,5%), - було оштрафовано на суму 2 тис 485 грн, адміністративний штраф, застосований до начальника виробничої лабораторії, становив 238 грн.

Слід зазначити, що раніше Міністерство охорони здоров’я розробило перелік харчових продуктів, щодо яких здійснюється контроль вмісту генетично модифікованих організмів (ГМО), і після узгодження з відповідними центральними органами виконавчої влади його буде затверджено на рівні уряду.

До зазначеного переліку входять продовольча сировина та харчові продукти, які з неї можуть вироблятися, а саме: соя, кукурудза, картопля, томати, кабачки, диня, папая, цикорій, цукровий буряк, ріпак, льон, бавовна, пшениця, соняшник, рис, харчові добавки, вироблені з ГМО, та харчові продукти для спеціального дієтичного споживання, отримані з ГМО.

Разом з цим, Мінекономіки має намір створити у системі Держспоживстандарту 17 лабораторій з визначення якісного та кількісного вмісту ГМО у продукції.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 904 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ