Чт, 2024-03-28, 18:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2010 » Липень » 9 » Десять російських шпигунів вилетіли із США до Москви
12:18
Десять російських шпигунів вилетіли із США до Москви
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/


Громадяни Росії, заарештовані в США за звинуваченням у шпигунстві, були депортовані на батьківщину в четвер увечері (у п'ятницю вранці за київським часом). Автобус з російськими громадянами рушив в аеропорт імені Джона Кеннеді відразу після того, як закінчилося судове засідання, на якому вони визнали себе винними в роботі на уряд РФ, передає Бі-Бі-Сі.
Звинувачення у змові з метою відмивання грошей були зняті з усіх російських агентів. Адвокати обвинувачених підтвердили, що представники Росії відвідували підзахисних у в'язниці і домовилися з ними про угоду до того, як ті визнали свою вину. Суддя засудила їх до терміну, який всі десятеро вже провели в попередньому ув'язненні в тюрмах США.

Коли обвинувачених попросили описати, в чому саме полягає їхній злочин, - всі вони повторили завчене формулювання про те, що працювали у США як агенти іноземного уряду, ніяк не зареєструвавши свою діяльність.

Анна Чепман також розповіла, що зв'язувалася з російським представником за допомогою бездротової мережі та комп'ютера. На запитання судді, чи усвідомлювала вона злочинність своїх дій, Чепман відповіла: "Так, Ваша честь".

Майно російських агентів, включаючи будинки, автомобілі та гроші, виявлені слідством, переходить у власність США.

У суді було оголошено, що Росія і США досягли домовленості, в рамках якої 10 осіб, обвинувачених у зв'язках з Москвою будуть звільнені в обмін на свободу для чотирьох осіб, які утримуються у в'язницях Росії.

За інформацією міністерства юстиції США, надану судді Кімбі Вуд, мова йде про трьох осіб, які відбувають терміни за шпигунство на користь США, та ще одну людину, яка відбувала термін за іншими звинуваченнями.

Держдеп повідомив, що США "скористалися можливістю, яка виникла", щоб звільнити чотирьох людей, "які відбувають тривалі терміни ув'язнення в Росії, деякі з яких у поганому фізичному стані".

"Намір знайти швидке і всебічне розв'язання був продиктований інтересами національної безпеки та гуманітарними підставами, - йдеться в офіційній заяві державного департаменту США. - Подальше утримання цих незаконних агентів у США не принесло б значних вигод з погляду національної безпеки".

Раніше надходила інформація про те, що обмін російських агентів на ув'язнених з російських місць позбавлення волі відбудеться у Відні. Проте американська сторона відмовилася давати коментарі про технічні подробиці угоди.

Мін'юст США назвав справжні імена російських шпигунів

Семеро з десяти російських агентів назвали свої справжні імена, визнавши таким чином, що жили за підробленими документами. Інші троє - Анна Чепман, Михайло Семенко і Вікі Пелаез - діяли під справжніми іменами. Їхні імена оприлюднив Мін'юст США.

Подружжя Річард і Синтія Мерфі виявилися Володимиром і Лідією Гурієвими. Трейсі Фолі представилася як Олена Вавілова. Дональд Хітфілд назвав ім'я Андрій Безруков. Хуан Лазаро представився суду як Михайло Анатолійович Васенков. Раніше Патрісія Міллз і Майкл Зоттолі назвали слідству свої імена - Наталія Переверзєва і Михайло Куцик.

Доля одинадцятого обвинуваченого, зниклого на Кіпрі Крістофера Метсоса, залишається невідомою.

Депортація російських агентів відбулася менше ніж через два тижні після їх арешту в США і через лічені години після того, як вони вперше постали перед судом як обвинувачувані.

Повернення на батьківщину громадян Росії, затриманих або доставлених у США, вдалося організувати швидко, технологічно і без ускладнень, повідомив високопоставлений представник в адміністрації президента РФ.

"Це стало можливим завдяки сформованому новому духу російсько-американських відносин, високому рівню взаєморозуміння і довіри між президентами двох країн, який нікому не вдасться похитнути", - упевнений він, передає Інтерфакс.

Помилувані в РФ агенти вже відбули значну частину термінів ув'язнення

Російська сторона повідомила, що обмінює своїх агентів, які діяли на території США, на Сергія Скрипаля, Геннадія Василенка, Ігоря Сутягіна та Олександра Запорожського. Про їхнє помилування повідомила прес-служба президента Росії.

Прес-секретар Дмитра Медведєва Наталія Тімакова відзначила, що, відповідно до російського законодавства, всі помилувані звернулися до президента з проханнями про помилування, "в яких визнали свою провину за раніше скоєні злочини".

Помилувані вже відбули значну частину термінів свого ув'язнення. Так, Ігор Сутягін провів у місцях позбавлення волі 11 років, Олександр Запорожський - 9 років, Сергій Скрипаль - понад п'ять років.

У листі на ім'я судді Кімби Вуд, яка розглядала справу десятьох обвинувачених у Нью-Йорку, йдеться, що в рамках угоди між двома країнами "російський уряд погодився звільнити російських ув'язнених і членів їхніх сімей для подальшого переселення".

За заявою Міністерства закордонних справ Росії, Служба зовнішньої розвідки і Центральне розвідувальне управління США при досягненні угоди діяли, "виходячи з міркувань гуманітарного характеру та розвитку конструктивного партнерства".

МЗС відзначив, що обмін здійснено "в загальному контексті поліпшення російсько-американських відносин".

У свою чергу в коментарі державного обвинувача з боку США Пріта Барари говориться, що прокуратурі "вдалося досягти справедливості на міжнародному рівні, що зміцнило національну безпеку Сполучених Штатів Америки". Розслідування у справі російських агентів названо в заяві "історичним".

Високопоставлені представники Держдепартаменту США повідомили, що помилування саме Скрипаля, Василенка, Сутягіна та Запорожського не означає, що вони працювали на американські розвідслужби або співпрацювали зі США якимось іншим чином.

Представники Держдепартаменту підтверджують тільки, що ці люди відбували покарання за подібними звинуваченнями і змушені були дати свідчення.

Також американське зовнішньополітичне відомство повідомило, що арешти всіх агентів Росії були зроблені тому, що один з них мав намір покинути США.

Той факт, що це відбулося відразу після візиту в США президента Росії Дмитра Медведєва, в Держдепі назвали "збігом".

Шпигунці Пелаез обіцяють у Росії безкоштовне житло та довічне забезпечення у розмірі 2 тис доларів на місяць

З-поміж тих, хто вирушає до Росії, - громадянка США та Перу Вікі Пелаез. Відома іспаномовна журналістка перуанського походження одружена з іншим обвинуваченим, спочатку відомим слідству як Хуан Лазаро, є громадянкою США, проте має відправиться до Росії в рамках досягнутої сторонами угоди.

За словами адвоката Пелаез, що послався на домовленості з російською стороною, його клієнтка в Росії буде забезпечена безкоштовним житлом, а також довічним забезпеченням у розмірі двох тисяч доларів на місяць. Діти Вікі Пелаез, як розповів її адвокат, зможуть безперешкодно отримати візи в Росії і в будь-який час відвідувати матір.

При цьому перуанська радіостанція RPP з посиланням на її адвоката Карлоса Морено повідомила, що після депортації до Москви Пелаез має намір повернутися на постійне проживання в Перу, передає РИА "Новости".

За словами адвоката Морено, 55-річна Пелаез проведе в Росії близько тижня, після чого повернеться до Перу, де народилася і де проживають її родичі (Пелаез має подвійне громадянство - США і Перу, що не забороняє місцеве законодавство). Журналістка вирішила повернутися на батьківщину, незважаючи на те, що, за даними радіостанції, їй були обіцяні в Росії квартира, візи та авіаквитки до Москви для дітей, а також довічна пенсія.

Адковат Пелаез також повідомив, що угода була нав'язано його клієнтці, змоги відмовитися від неї у Пелаез не було, навіть попри те, що "докази, зібрані проти неї, були незначні".

Карлос Морено вважає, що Білий дім грубо втрутився в процес судочинства. Морено також додав, що його підзахисна "несе покарання за думки, які вона висловлювала у своїх статтях у газеті El Diario-La Prensa", які мали критичний характер щодо політики адміністрації США.

Адвокат вважає, що його підзахисна постраждала від укладення угоди між Росією і США, "оскільки не є громадянкою Росії і втратить свій американський паспорт".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 1134 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ