Пт, 2024-04-26, 19:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 2 » Діабетикам радять бігати відразу після їди: для печінки добре
10:08
Діабетикам радять бігати відразу після їди: для печінки добре
Інші останні Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива на сайті holosUA.com/

Ожиріння печінки через діабет другого типу можна зупинити за допомогою високих фізичних навантажень відразу після прийому їжі, повідомляють РИА "Новости" з посиланням на заяву американських науковців у статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Група під керівництвом Джеральда Шульмана з Єльської школи медицини вважає, що їхнє відкриття дозволить розробити методику для профілактики легкого діабету 2-го типу та для лікування людей, що потерпають на підвищену стійкість м'язових клітин до інсуліну.

За даними ВООЗ, на сьогодні близько 220 мільйонів людей хворіють на цукровий діабет. Це захворювання характеризується високим рівнем цукру в крові, який організм не в силах переробити через брак інсуліну або підвищену стійкість клітин до його впливу.

Перший тип діабету виникає через руйнування клітин підшлункової залози, що виробляють інсулін - гормон, який сприяє проникненню вуглеводів у клітини тіла. Внаслідок цього хворі змушені все життя приймати інсулін.

Другий тип діабету більш поширений - за оцінками ВООЗ, від нього страждають до 90% діабетиків. В даному разі вироблення інсуліну не знижується і не припиняється, але при цьому чутливість організму до нього поступово знижується, що призводить до виснаження підшлункової залози, ожиріння і до інших наслідків.

У деяких випадках м'язи виявляються менш чутливі до інсуліну порівняно з іншими органами. Внаслідок цього більша частина вуглеводів переробляється і відкладається в жирових клітинах печінки.

За відсутності контролю за раціоном у хворого може розвинутися цироз печінки - жирові клітини поступово заміщуватимуть її "робочі" клітини. Печінка буде поступово втрачати свою ефективність, розширюватися і "витісняти" інші тканини організму.

Шульман і його колеги вивчили, як змінюється концентрація вуглеводів та інсуліну в органах таких людей після прийому їжі і після інтенсивних фізичних вправ.

Дослідники відібрали групу з 12 здорових молодих людей, що страждали високою стійкістю м'язів до інсуліну. Всі добровольці не потерпали на ожиріння і при цьому вели малорухливий спосіб життя.

Біологи розробили спеціальну "дієту" з продуктів з високим вмістом вуглеводів (55%) і невеликою кількістю жирів (35%) і білків (15%). Учасники експерименту обідали, після чого вчені визначали концентрацію глюкози в м'язах і печінці добровольців за допомогою спектроскопії ядерного магнітного резонансу (ЯМР).

Цей метод використовує особливості поведінки ядер різних речовин в сильному магнітному полі для визначення їхньої концентрації у зразку. Далі одна частина піддослідних йшла відпочивати, а друга - вирушала на 45-хвилинну пробіжку.

Через деякий час дослідники ще раз замірювали рівні глюкози в печінці і в м'язах.

Виявилося, що м'язи добровольців-"спортсменів" поглинали глюкозу втричі краще, ніж м'язові клітини інших піддослідних.

При цьому виробництво жирових відкладень у печінці скоротилося приблизно на 40%. Науковці вважають, що цей ефект можна пояснити тим, що стійкість м'язових клітин до інсуліну відносно нижча, ніж у клітин печінки.

Високі фізичні навантаження і підвищена потреба в енергії дозволяють організму подолати високий інсуліновий "бар'єр" і доставити глюкозу в клітини м'язів. Інакше кажучи, печінка поглинає "надлишки" вуглеводнів в умовах спокою.

"Результати нашого дослідження дозволяють нам припустити, що висока стійкість клітин м'язів до інсуліну є однією з ранніх ознак появи метаболічного синдрому (діабету 2-го типу). З іншого боку, підвищення чутливості до інсуліну за допомогою фізичних вправ або спеціальних препаратів можна визнати відмінною стратегією для запобігання ожиріння печінки і підвищеного вмісту жирів у крові, які передують появі діабету", - роблять висновок учені.

Нагадаємо, що за даними латвійських медиків найбільша проблема, що призводить до надлишкової ваги, - вживання у великій кількості підсолоджених напоїв. Ще 10 років тому в Латвії не було жодної дитини з цукровим діабетом другого типу, тепер же ця хвороба є у багатьох.

Що стосується України, то складається таке враження, що проблема діабету владу не обходить. Так, конкурсний комітет держдачі Януковича, ДО "Резиденція "Синьогора" Державного управління справами 3 червня ухвалив рішення про проведення ремонтних робіт на суму 21,03 млн грн. Для порівняння, у бюджеті на 2011 рік на лікування українців, хворих на цукровий діабет, передбачено 20,7 млн гривень.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива | Переглядів: 884 | Додав: admin | Теги: діабетики
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ