Пт, 2024-03-29, 09:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Листопад » 23 » Для банків та їхніх клієнтів НБУ пом'якшив низку валютних обмежень
12:48
Для банків та їхніх клієнтів НБУ пом'якшив низку валютних обмежень
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Національний банк України продовжує поступово пом'якшувати тимчасові обмеження на валютному ринку, запроваджені у 2014-2015 роках для стабілізації гривні, і з 23 листопада послабив низку обмежень для банків та їхніх клієнтів.

Про це повідомляється на сайті регулятора з посиланням на постанову №402, яка набирає чинності з 23 листопада і діє до закінчення дії антикризової постанови №386, або до 15 грудня включно.

Як наголошується в документі, Нацбанк дозволив банкам здійснювати на фондових біржах власні операції з похідними фінансовими інструментами (деривативами), базовим активом яких є іноземна валюта або її курс. На думку НБУ, це розширить перелік доступних операцій з іноземною валютою, дасть змогу хеджувати валютні ризики і знизить тиск на міжбанківський валютний ринок.

Також регулятор дозволив банкам-учасникам міжнародних платіжних систем купувати і перераховувати інвалюту на основі індивідуальних ліцензій НБУ для розміщення гарантійного депозиту у валюті на рахунках міжнародних платіжних систем за межами України. Як зазначив регулятор, сьогодні юридичні особи можуть купувати та перераховувати на основі індивідуальної ліцензії валюту на суму в еквіваленті не більше як 50 тис. дол. США упродовж календарного місяця, і завдяки нововведенням банки зможуть виконувати свої зобов'язання перед міжнародними платіжними системами і забезпечувати здійснення розрахунків клієнтів з використанням платіжних карт VISA і MasterCard.

Крім того, НБУ встановив єдиний для всіх банків термін приведення загальної довгої відкритої валютної позиції у відповідність до встановленого ліміту. Досі банкам на це надавався 1 рік, протягом якого потрібно було реалізувати узгоджений з регулятором план заходів щодо усунення перевищення ліміту. Зараз банки отримають можливість реалізовувати такий план заходів до 1 січня 2019 року.

Крім того, Нацбанк розширив можливості клієнтів банків-резидентів купувати валюту на міжбанківському ринку. Сьогодні вони можуть здійснювати такі операції тільки за умови, що залишок власних коштів у валюті нижчий як 25 тис. дол. США в еквіваленті, проте регулятор розширив перелік винятків, які не враховуються в цьому залишку. Зокрема, при його розрахунку до уваги не братимуться кошти, які ще є на рахунку клієнта, але використовуватимуться в день купівлі валюти для здійснення платежів на підставі доручень, що не потребують включення у відповідні реєстри. Також у залишки не будуть включені кошти, які разом з купленою валютою будуть використані для виконання зобов'язань за імпортом товарів.

"Ці послаблення не стануть на заваді позитивним тенденціям на валютному ринку, які в цілому, за винятком короткочасних періодів турбулентності, спостерігаються з кінця вересня завдяки сприятливим зовнішньоекономічним умовам", - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося, Національний банк України цього року анонсував пом'якшення адміністративних обмежень на валютному ринку, встановлених протягом 2014-2015 років для стабілізації курсу національної валюти.

Нині на ринку продовжують діяти ліміт видачі валютної готівки через касу та банкомати в еквіваленті 250 тис. грн на одного клієнта на добу, ліміт купівлі готівкової валюти фізособами до еквівалента 12 тис. грн на день, а також обов'язковий продаж 65% валютної виручки експортерами та 120-денний контроль розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 865 | Додав: adminA | Теги: банки, клієнти, пом'якшення низки валютних обмежень, НБУ
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ