Чт, 2024-04-25, 22:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 13 » До Іраку не довезли 6 млрд доларів допомоги зі США. Їх вкрали
20:07
До Іраку не довезли 6 млрд доларів допомоги зі США. Їх вкрали
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Американські ЗМІ виявили найбільшу крадіжку століття. Понад шість мільярдів доларів, виділених Сполученими Штатами на економічну допомогу Іраку, було украдено, заявляє The Los Angeles Times, передає ИТАР-ТАСС .

Після американського вторгнення в Ірак у березні 2003 року маріонетковий уряд окупованої країни повинен був одержати від Конгресу США близько 61 млрд доларів.

За даними аудиторів, 6,6 млрд доларів із цієї суми безслідно щезли, і, швидше за все, їх украли. Почата ними перевірка не призвела до чіткого результату.

"Це найбільша крадіжка дотацій за всю історію Сполучених Штатів", - відзначив генеральний інспектор з питань контролю за витратою коштів на відновлення Іраку Стюарт Боуен.

Як з'ясувалося, фінансову допомогу Іраку здійснювали у вигляді перевезення великих сум готівки. Наприклад, першим рейсом військово-транспортного літака З-130 Hercules було доставлено 2,4 млрд доларів: у літак помістили контейнери, кожен з яких містив тисячі пачок 100-доларових купюр. До травня 2004 року відбулося 20 таких рейсів, фінансова допомога перевищила 12 млрд доларів

До того ж ці гроші, властиво, належали не американцям, а іракцям - це був виторг від продажу іракської нафти, конфіскованих іракських активів, а також надплановий виторг, отриманий у результаті роботи програми ООН "Нафта в обмін на харчі". Таким чином, США, одержавши всі ці гроші у своє розпорядження, мали намір повернути їх законному власникові, але не зробили цього.

Гроші перевозили вантажівками зі сховища готівки, розташованого в містечку Іст Рутерфорд, штат Нью-Джерсі, на авіабазу Andrews у штаті Меріленд, звідти перевозили повітрям в Багдад, де зберігали в підвалах одного з палаців Саддама Хусейна, а також на своїх військових базах, звідки розвозили по міністерствах і підрядних організаціях Іраку.

Але на ведення повноцінної фінансової звітності в американців часто не вистачало ні часу, ні фахівців. Мільйони доларів запросто розносили в рюкзаках і розвозили в пікапах по іракських одержувачах.

Протягом останніх шести років співробітники Пентагона не раз стверджували, що можуть відзвітуватися по всіх цих сумах, якщо їм дадуть досить часу, щоб обробити всі архіви. Але багаторазові спроби відшукати, властиво, всі ці документи, а ще краще - самі гроші, виявилися безуспішними.

Фонд розвитку Іраку, який спонсорує Пентагон, припиняє свою роботу вже в поточному місяці. Тому вже час підводити підсумки його роботи.

Офіційний Багдад нагадує, що угода, підписана в 2004 році, зобов'язує американську сторону забезпечувати безпеку фінансових транзакцій. Таким чином, саме Вашингтон відповідає за те, що сталося.

Головний аудитор Іраку, голова Іракської ради верховного аудита Абдул Басіт Туркі Саід заявив, що, якщо це буде потрібно для повернення втрачених грошей, іракський уряд звернеться в суд.

Два роки тому з'ясувалося, що американський офіцер украв 700 тисяч доларів, призначених для допомоги Іраку й Афганістану.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1044 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ