Чт, 2024-04-25, 07:28


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 24 » "Друзі Сирії" хочуть ударити по Асаду не чекаючи на санкції СБ ООН
10:40
"Друзі Сирії" хочуть ударити по Асаду не чекаючи на санкції СБ ООН
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Міжнародна конференція групи "Друзів Сирії", в якій, як очікується, візьмуть участь представники кількох десятків країн і організацій, пройде 24 лютого в Тунісі. Порядок зустрічі поки залишається в таємниці, але спостерігачі не виключають, що будуть прийняті "рішучі заходи" стосовно Дамаска в обхід Росії та Ради безпеки ООН. США дали зрозуміти, що справляться і без участі РФ і Китаю, які їхати в Туніс відмовилися.

Арабські ЗМІ пишуть з посиланням на дипломатичні джерела, що на дискусію винесено три головні проблеми: вироблення конкретних заходів та інструментів доставки в сирійські міста гуманітарної допомоги, підтримка сформованої озброєною опозицією сирійської національної ради (СНС) і координація міжнародних санкцій з метою максимального тиску на режим президента Башара Асада, передає РИА "Новости".

У підсумковому документі форуму, проект якого раніше погодили кілька країн без відома інших учасників, міститься вимога до сирійському керівництву негайно припинити вогонь. Деякі дипломати схильні розглядати це як ультиматум президенту Асаду. Фактично це виглядає так: або режим перестає чинити опір групам озброєних терористів, або "Друзі Сирії" піддають його жорстким колективним санкціям, зауважує РБК.

Опозиційне об'єднання СНС, навпаки, отримає за підсумками зустрічі серйозну підтримку - його вважатимуть "легітимним" представництвом сирійського народу, хоча про його офіційне визнання мови поки не йде.

У Москві дипломати і ЗМІ саркастично зауважують, що, намагаючись вирішити долю сирійського народу, його так звані "друзі" самих сирійців на свою конференцію не запросили. Мова йде про сирійців, які не підтримують опозицію, а виступають за режим Асада, а це велика частина населення країни, підкреслюють в МЗС РФ.

Китай, який разом з Росією на початку лютого заблокував в СБ ООН проект резолюції щодо Сирії, 23 лютого також оголосив, що не має наміру брати участь у туніській зустрічі. Як сказав офіційний представник МЗС Хун Лей, якого цитує агентство "Сіньхуа", дії міжнародного співтовариства мають сприяти пом'якшенню напруженості в Сирії, політичному діалогу та подоланню розбіжностей, захисті миру і стабільності в регіоні. Він пояснив, що Китай не готовий брати участь у конференції, оскільки йому необхідно "зрозуміти і вивчити мету, роль і механізм даної конференції", передає NEWSru.com.

Аналітики вважають, що "Друзі Сирії" хочуть роздрібнити країну і втопити її в громадянській війні

Туніський форум поки оцінюють вкрай негативно. Так, колишній міністр інформації Лівану, нині політичний аналітик Мішель Самах заявив: "Їхнє ("друзів") завдання - роздрібнити країну і втопити її у громадянській війні. Незалежна сильна Сирія за підтримки Китаю і Росії заважає планам США і Франції встановити свою гегемонію в регіоні".

За його словами, завзяті сирійські опозиціонери, які живуть в країнах Європи, яких зібрали на зустріч - це "оплачуваний Катаром і Саудівською Аравією інструмент ведення такої політики. Їм дають зброю, на них працюють світові ЗМІ, але головне, що в самій Сирії у них немає підтримки".

А французький журналіст Тьєррі Мейсан обурюється: "Західним країнам важко прийняти той факт, що їм хтось може перечити. Їм нічого не залишається, як посилити інформаційну війну. Вони створюють масу неправдивих повідомлень. Вчора мені дзвонила сестра - говорила, показують очевидців, які запевняють, що Дамаск бомблять військові літаки сирійської армії. Але це ж повний абсурд!"

У Тунісі можуть вирішити, чи будуть інші країни озброювати сирійську опозицію

На цьому тлі одіозно виглядає заклик представника сирійського національної ради Абдулли Туркмані "озброювати Вільну сирійську армію, яка є частиною революції". "Ми закликаємо поставляти їм якомога більше зброї для захисту людей, а також просимо влаштувати їм безпечні табори базування на території Сирії", - заявив опозиціонер.

Можливість озброєння сирійських заколотників обговорюється у Вашингтоні. Низка високопоставлених американських чиновників раніше дали зрозуміти, що можуть почати поставки озброєнь. І хоча, на думку ряду експертів, адміністрація Барака Обами у передвиборний період у США навряд чи стане ризикувати, така опція залишається на порядку денному.

Дипломати з арабських країн особливо виділяють, що питання про іноземне збройне втручання в Сирію до порядку денного не внесено і на форумі в Тунісі обговорюватися не повинне. Проте "Друзі Сирії" постараються домогтися міжнародної підтримки плану Ліги арабських держав (ЛАГ) щодо сирійського врегулювання. Він включає "матеріальну і політичну" підтримку сирійської опозиції, а також фактично відкриває дорогу можливого втручання ззовні, оскільки вимагає дати можливість гуманітарним організаціям доставляти допомогу сирійцям, а якщо у них на шляху виникнуть перешкоди, то ЛАГ звернеться в СБ ООН, щоб Рада "взяла на себе відповідальність".

Ізраїльський портал DEBKAfile з посиланням на інформовані джерела в США повідомив, що Пентагон вже підготував план "захисту сирійських повстанців і населення від атак урядових сил". За даними порталу, США ведуть консультації з Великобританією, Францією, Італією і Туреччиною, обговорюючи сценарії військового втручання в сірійський кризу. Остаточне рішення має бути прийняте після повернення з Тунісу держсекретаря Хілларі Клінтон.

"Друзі Сирії". Довідка

Вперше ідею про створення якоїсь "групи друзів сирійського народу" публічно озвучив на початку лютого президент Франції Ніколя Саркозі. За його словами, основним завданням об'єднання має стати зміцнення міжнародної координації на підтримку зусиль Ліги арабських держав.

Ініціативу підтримали 70 з гаком країн, у тому числі США. Офіційно з ініціативою проведення першої міжнародної конференції групи "Друзі Сирії" в ході екстреної наради ради ЛАГ на рівні міністрів закордонних справ виступив 12 лютого Туніс.

Після серії консультацій було вирішено провести конференцію 24 лютого в країні-родоначальниці "арабської весни" - Тунісі під головуванням Тунісу і Катару за участю ісламських та європейських країн, а також міжнародних і регіональних організацій.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 914 | Додав: adminA | Теги: Друзі Сирії хочуть ударити по Асаду
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ