Пн, 2024-04-29, 06:55


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 10 » Джиоєва опритомніла в реанімації
13:36
Джиоєва опритомніла в реанімації
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Алла Джиоєва, яка виграла президентські вибори в Південній Осетії, але яку потім позбавили перемоги, прийшла до тями в реанімації і почала говорити. Стан жінки, госпіталізованої з гіпертонічним кризом і підозрою на мікроінсульт після вчорашнього захоплення її штабу співробітниками ЗМОПу, дещо стабілізувався, але залишається тяжким, зазначають медики.

Джиоєва скаржиться на біль у всьому тілі, повідомив РИА "Новости" черговий лікар республіканської соматичної лікарні в Цхінвалі. Травм на її тілі, за твердженням медика, немає. Напередодні повідомлялося, що попередньо Джиоєвій поставили діагноз "інсульт головного мозку, геміпарез зліва".

Зараз Алла Джиоєва опритомніла, поряд з нею перебуває її чоловік, повідомили "Інтерфаксу" в реанімаційному відділенні. Біля палати опозиціонерки, щоб "уникнути інцидентів", виставлено пост міліції. Місцеві лікарі чекають допомоги в лікуванні пацієнтки від російських колег - припускають, що Джиоєву вивезуть до Москви.

Влада невизнаної республіки пішла на жорсткі заходи проти Джиоєвої і її прихильників напередодні спланованої на 10 лютого самовільної інавгурації колишнього міністра освіти. У четвер в штаб Джиоєвої прибули співробітники правоохоронних органів, щоб примусово доставити її на допит в прокуратуру в рамках справи з приготування до насильницького захоплення влади, у якій екс-кандидат у президенти проходить свідком, пояснив в.о. генпрокурора Південної Осетії Гія Кабулов.

За даними МВС, Джиоєвій стало погано під час розмови зі слідчим, який приїхав до її штабу в четвер з повісткою на допит. У родичів Алли Джиоєвої інша версія: вона знепритомніла після того, як змопівці нібито вдарили її прикладом по голові. Силовики це категорично спростовують, стверджуючи, що насильства до екс-кандидату не застосовували. "Все це нахабна, безвідповідальна брехня", - заявив голова МВС Південної Осетії Валерій Валієв.

Під час "оперативно-слідчих заходів, які проводилися в штабі Алли Джиоєвої, співробітники силових структур діяли коректно, в рамках закону", запевнив міністр. Він зазначив, що лікарі, які провели первинний огляд при госпіталізації Джиоєвої в республіканську лікарню, також не виявили жодних тілесних ушкоджень у пацієнтки.

У МВС республіки повідомляють, що ніч після захоплення штабу Джиоєвої в Цхінвалі минула без пригод, зараз спокійна обстановка в столиці зберігається. За даними місцевого КДБ, прихильники Джіоєвим з вечора підходили до її будинку, але до ранку розійшлися.

Раніше правоохоронні органи Південної Осетії неодноразово заявляли про те, що не допустять протиправних дій, здатних дестабілізувати ситуацію в республіці напередодні повторних виборів, призначених на 25 березня. У середу в Південну Осетію не дозволили в'їхати російським журналістам, які планували висвітлювати інавгурацію Джиоєвої.

Всю відповідальність за "припинення антиконституційного перевороту", в якому підозрюють прихильників Джиоєвої, взяв на себе в. о. президента Південної Осетії Вадим Бровцев. Він оголосив, що плани Джиоєвої провести в п'ятницю інавгурацію фактично були закликом до спроби насильницького захоплення влади, зазначають "Ведомости".

Нагадаємо, що 27 листопада 2011 року в Південній Осетії пройшов другий тур виборів президента, в якого вийшли голова МНС республіки Анатолій Бібілов і екс-міністр освіти Алла Джиоєва. ЦВК за підсумками голосування повідомила, що з перевагою в 16% голосів перемогла Джиоєва.

Після цього до Верховного суду Південної Осетії надійшла скарга від партії "Єдність", яка представляє інтереси Бібілова, на серйозні порушення, допущені прихильниками Джиоєвої. 29 листопада, розглянувши скаргу, суд визнав вибори недійсними. Того ж дня парламент призначив повторні вибори президента на 25 березня 2012 року.

Не погодившись з цим рішенням, Джиоєва оголосила себе обраним президентом, сформувала держраду, а її прихильники зайняли центральну площу Цхінвала.

Протистояння влади і опозиції тривало до 9 грудня, коли чинний тоді президент Південної Осетії Едуард Кокойти і Джиоєва досягли угоди щодо врегулювання ситуації в країні.

Наступного дня Кокойти оголосив про відставку і передачу повноважень прем'єр-міністрові Бровцеву. Опозиціонери пішли з площі міста, а Джиоєва зможе взяти участь в повторних виборах 25 березня.

Крім того, Кокойти підписав представлення на звільнення з посад генпрокурора республіки Таймураза Хугаєва і голови Верховного суду Атамаза Біченова, вимоги відставки яких висувались опозиціонерами раніше. Після цього представлення було направлено до парламенту республіки. Проте парламент Південної Осетії 14 грудня проголосував проти цих відставок.

Прихильники Джиоєвої заявляють, що її били прикладом і ногами, а потім, "як кота", закинули в машину

Прихильники Алли Джиоєвої й далі наполягають, що їй стало зле після побиття. Помічниця опозиціонерки Віолетта Дасаєва розповіла газеті "Комсомольская правда", що її били не тільки прикладом, а й ногами, а потім, "як кота", закинули в машину. Натомість у Держкомітеті інформації, зв'язку і масових комунікацій республіки стверджують, що спочатку слідчий прибув до штабу Джиоєвої сам і тільки тоді, коли вона відмовилася їхати на допит в прокуратуру, викликав підкріплення. Прихильники ж опозиціонерки стверджують, що озброєні люди відразу ввірвалися в штаб.

"Ми працювали в штабі. Увірвалися люди в масках. Почали бити, ногами, прикладом вдарили Аллу Олексіївну. Вона зараз у реанімації, їй дуже погано. Її забрали, як кота, зачепили за ноги, за руки, забрали і закинули її в машину. Зараз взагалі перед будинком люди в масках стоять. Вони вдарили хлопців прикладами. Вони захищали нас, жінок. Побили чоловіка Алли Олексіївни, побили брата Алли Олексіївни", - стверджує Дасаєва.

У свою чергу голова медіа-центру "ИР" Ірина Гаглоєва повідала, що штурмували будівлю штабу близько 40 озброєних співробітників ЗМОПу і КДБ республіки. За її словами, коли Алла Джиоєва, здивувавшись таким пізнім прошенням на допит, відмовилася їхати в прокуратуру, її "спробували підштовхнути до виходу" і відвезти насильно. В цей момент Джиоєвій стало погано, і вона знепритомніла, сказала Гаглоєва.

Присутній на місці подій священик Саурмаг Баззате повідомив газеті "Ведомости", що "собровці"(від рос. "Специальный отряд быстрого реагирования - ред.) і змопівці побили майже усіх, хто був у штабі, в тому числі жінок. Він також підтвердив, що Джиоєву вдарили прикладом. "Вона знепритомніла, її намагалися волокти, але люди не дали, її відвезли до лікарні на "швидкій", - розповів священик.

"ИТАР-ТАСС" наводить і ще одну версію причин різкого погіршення самопочуття Алли Джиоєву. Як повідомили агентству джерела з близького оточення опозиціонерки, причиною гіпертонічного кризу могла стати її розмова ще до захоплення штабу з головним тренером збірної Росії з вільної боротьби Джамболатом Тедеєвим, який рекомендував їй відмовитися від інавгурації.

"Перед приходом в її штаб-квартиру співробітників правоохоронних органів у неї відбулася телефонна розмова з Тедеєвим, який наполегливо рекомендував їй відмовитися від наміру провести завтра інавгурацію і закликав припинити розколювати суспільство", - повідомили джерела. За їхніми даними, потім Тедеєв в ультимативній формі зажадав звільнити штаб-квартиру. Саме ця розмова призвела до кризу, впевнені прихильники Джиоєвої.

Джиоєва очікувала на провокацію з боку влади

В інтерв'ю газеті "КоммерсантЪ", зробленому незадовго до захоплення штабу Джиоєвої, опозиціонерка розповіла про свої підозри, що влада щось замишляє проти неї, щоб перешкодити "інавгурації".

"Всі кажуть про якесь ускладнення обстановки, кровопролиття, а ми сидимо і мирно готуємося до інавгурації. Ми налаштовані тихо і спокійно її провести, ніякої загрози ми не становимо, я прошу вас звернути увагу на цю заяву, тому що мене дуже бентежать всі ці розмови про кровопролиття. Я вже починаю думати, що вони самі щось готують", - сказала виданню екс-кандидат в президенти, зазначивши, що під "ними" вона має на увазі "спецслужби, владу".

"Я боюся, вони готують щось, щоб нейтралізувати ті паростки вільнодумства, які з'явилися в Південній Осетії. І щоб надалі ми ходили і думали по команді", - додала вона.

Як пояснила Джиоєва, вона не хоче висувати свою кандидатуру на оголошені владою нові вибори 25 березня, тому що прекрасно розуміє, що їй "ніхто не дасть висунутися". "За законом кандидат, з вини якого зірвані попередні вибори, не має права балотуватися знову. А порушувати закон я не хочу. І оскільки влада зробила все, щоб мою листопадову перемогу вкрасти і ще мене ж зробити винною, то я не сумніваюся, що це зроблять знову", - зазначила колишній міністр освіти.

Крім того, підкреслила Джиоєва, якби вона все ж виставила свою кандидатуру, тим самим вона б підтвердила, що вибори 25 березня легітимні. "А це не так. У народу Південної Осетії, який обрав президента 27 листопада, вкрали перемогу", - сказала опозиціонерка. Вона висловила переконання, що чиновники, які скасували результати голосування, "зробили держпереворот, порушили Конституцію і розтоптали вибір виборця".

Вдень у четвер в центрі Цхінвалі пройшов мітинг під гаслом "Вибори 25 березня - шлях до процвітання і стабільності", організований Громадською палатою республіки. За даними МВС, в ньому взяли участь більш як 4 тис осіб. Як заявила Джиоєва з приводу цього заходу, мітинг на Театральній площі влаштовувався "тільки для того, щоб морально розчавити і мене, і тих людей, хто хоче відстоювати свій вибір". За її словами, до них у штаб протягом двох днів до мітингу дзвонили люди і говорили, що їх змушують йти на акцію під загрозою звільнення.

Коментуючи заклик свого прихильника генерала Анатолія Баранкевича не проводити інавгурацію, Джиоєва висловила думку, що Баранкевич, який нині перебуває у Волгограді, піддається тиску. "Я дивилася відеозапис, мене вразив його пригнічений стан", - пояснила опозиціонерка. "Я знаю, який тиск здійснюється в Південній Осетії на моїх прихильників. Багато людей, ще недавно мене підтримували, відійшли вбік. Когось залякали, когось підкупили", - додала вона.

Зазначимо, що Анатолій Баранкевич мотивував свою позицію так: "Моя думка однозначна, і ви бачили вже з виступу, з преси, з моєї заяви, про те, що інавгурацію проводити не варто. Це може дестабілізувати обстановку і призвести до пролиття крові, це особисто моя думка, і ніхто мені її не нав'язував".

"Я стояв біля витоків створення цієї опозиції, і якщо, не дай Бог, проллється кров, я ніколи собі цього не прощу. Провина за цю кров буде, зокрема, і на мені. Я звертаюся до всіх: подумайте і не робіть різких заяв, не робіть різких рухів, давайте все вирішувати цивільним, нормальним шляхом у рамках закону. Дочекаємося 25 березня, проведемо організовано вибори", - цитує "ИТАР-ТАСС" слова генерала.

Алла Джиоєва в інтерв'ю виданню "КоммерсантЪ" також зазначила, що минулої середи було закрито кордон до Південної Осетії - офіційно під приводом сходження лавин, а насправді - "щоб ізолювати Південну Осетію і приховати те, що тут буде відбуватися". Опозиціонерка вважає, що вина за те, що відбувається, лежить також і на прем'єр-міністрі Вадимі Бровцеву, який після відставки Едуарда Кокойти очолив республіку. "Ми покладали на нього надії. Але ця людина три роки очолювала уряд, і провина за розруху, яку ми навколо бачимо, лежить і на ній теж", - впевнена Джиоєва.

На запитання, чи припускає вона, що її можуть заарештувати, Джиоєва відповіла так: "Я припускаю вже все і до всього готова. Але це буде дуже непродуманий крок. І це може призвести до ескалації"




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1187 | Додав: adminA | Теги: Джиоєва опритомніла в реанімації
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ