Вт, 2024-03-19, 10:20


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Серпень » 31 » Е-декларування, усунувши всі "косяки" розробника, Держспецзв'язку сертифікувала
20:46
Е-декларування, усунувши всі "косяки" розробника, Держспецзв'язку сертифікувала
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України після того, як усунула всі недоліки, допущені компанією-розробником стосовно побудованої комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) Реєстру, провела державну експертизу та видала Атестат відповідності КСЗІ для забезпечення легітимного функціонування реєстру електронного декларування з 1 вересня 2016 року.

"Ми дякуємо професійній команді експертів, усім співробітникам Держспецзв’язку, хто у цій надскладній і напруженій ситуації виявив справжню громадянську позицію, відповідальність, честь і вірність обов’язку", - поінформували у Держспецзв'язку.

Так, у службі наголосили, що до 23 серпня розробником не були усунуті виявлені за результатами державної експертизи недоліки, а тому співробітництво з ТОВ "Міранда" припинено.

"ДССЗЗІ не очікує вибачень за усілякі брехливі звинувачення, що лунали на нашу адресу від професійних провокаторів та заангажованих ЗМІ. Штучне роздмухування проблем та безпідставне шельмування під гаслами боротьби із корупцією, намагання приховати власні прорахунки та неякісну роботу перекручуванням та підтасовкою фактів, а під час і відвертою брехнею – це реалії, у яких експерти Держспецзв’язку протягом останнього місяця працювали у цілодобовому режимі", - розповіли у службі та наголосили, що вони виконали усі зобов’язання стосовно створення умов для легітимного функціонування Реєстру з 1 вересня 2016 року.

"Сподіваємося, що уповноважені структури в Україні та за її межами дадуть об’єктивну оцінку стосовно відповідальності усіх сторін, причетних до створення системи електронного декларування. І, безумовно, зроблять висновки щодо дій, бездіяльності і некомпетентності окремих суб’єктів цього процесу, щодо надання неякісного програмного забезпечення, що у свою чергу і призвело до зриву запуску Реєстру з 15 серпня", - зауважили в ДССЗЗІ.

Як заявив у середу 31 серпня на брифінгу голова Держспецзв’язку Леонід Євдоченко, тепер атестат відповідності КСЗІ сьогодні буде переданий до НАЗК, що дозволить здійснити запуск системи, повідомляє "Укрінформ"

Водночас Євдоченко констатував, що робота над удосконаленням системи е-декларування має продовжуватися. Це буде одним із головних завдань для НАЗК, а Держспецзв'язку готова долучитися до цього процессу.

Наголошується, що таким чином Держспецзв’язку виконала обов'язок, покладений на неї рішенням президента та дорученням прем’єр-міністра, щодо усунення недоліків, допущених компанією-розробником стосовно КСЗІ Реєстру.

Як повідомлялося, раніше Національне агентство з питань запобігання корупції призупинило доступ до системи електронного декларування до 1 вересня 2016 року.

Перед цим прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вимагає повноцінного запуску е-декларування з 1 вересня. У свою чергу керівник Держспецзв'язку Леонід Євдоченко на вимогу Гройсмана все ж запевнив, що з 1 вересня система буде запущена. Як відомо, раніше Євдоченко говорив, що для цього треба два місяці.

Нагадаємо, опівночі 15 серпня сайт Національного агентства по запобіганню корупції відкрив доступ до інтерфейсу електронного декларування. При цьому через відсутність атестату захисту інформації ці декларації не можна використовувати як доказ у суді. Відповідно, посадових осіб, які опублікують неправдиву інформацію про свої доходи, неможливо буде притягнути до відповідальності. "Transparency International Україна" назвало рішення НАЗК про запуск системи електронних декларацій без сертифікації Держспецзв'язку "дозволом на приховування реальних доходів".

Після наради з президентом Петром Порошенком, голова Національного агентства з попередження корупції Наталія Корчак заявила, що чиновники подаватимуть електронні декларації про доходи з 1 вересня.

І от, 19 серпня, у державному реєстрі електронних декларацій, що зі скандалом і без атестації захисту інформації від Держспецзв'язку через неякісне Програмне забезпечення було запущено 15 серпня на сайті Нацагентства із запобігання корупції (НАЗК), вже була зареєстрована фальшива декларація від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки. Це – заслуга хакерів-волонтерів. У свою чергу в компанії-розробнику системи електронних декларації заявили, що скріншоти, продемонстровані на прес-конференції народних депутатів Івана Вінника та Антона Геращенка, не свідчать про злам системи: "Це не хак. Це профанація. Система знаходиться в дослідній експлуатації. Дозволено використання тестових ключів ЕЦП".

Зауважимо, початок повноцінної роботи НАПКА, включаючи систему електронного декларування, залишається ключевой перепоною для впровадження безвізового режиму. Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ.

Програмне забезпечення (ПЗ) системи електронного декларування в Україні розробляється у рамках проекту "підвищення прозорості і доброчесності у публічному секторі" за Програмою розвитку ООН (ПРООН). Після впровадження подальше керування Реєстром здійснюватиме НАЗК. Розробником програмного забезпечення для системи електронного декларування ПРООН обрало ТОВ "Міранда" (договір укладено у грудні 2015 року).

Цей програмний продукт повинен забезпечити функціонування Реєстру НАЗК для оброблення персональних даних та відомостей державних реєстрів України, у тому числі інформації з обмеженим доступом. Згідно із законодавством така інформація підлягає захисту і оброблюється виключно в інформаційно-телекомунікаційних системах з побудованою комплексною системою захисту інформації (КСЗІ) з підтвердженою відповідністю. Підтвердження відповідності КСЗІ здійснюється шляхом проведення державної експертизи, результат – атестат відповідності державного зразка.

За словами голови Держспецзв’язку Леоніда Євдоченка, тільки 2 серпня НАЗК доручило проведення експертизи КСЗІ Державному центру кіберзахисту та протидії кіберзагрозам Держспецзв’язку. Вибір НАЗК цієї держустанови обумовлений такими її перевагами, як відповідальність, оперативність виконання, об’єктивність, неупередженість та можливість проведення робіт на безоплатній основі (вартість експертизи могла сягати понад 200 тис. грн.).

Відмова НАЗК від попередньо обраного організатора експертизи (ТОВ "Криптософт"), насамперед, пов’язана з інформацією про можливий конфлікт інтересів: одна й та сама організація не може виступати як розробник і як експерт КСЗІ. Це суперечить принципам незалежності та неупередженості дій експертів, визначених Законом України "Про наукову та науково-технічну експертизу".

Окрім того, згідно з ухвалою Печерського районного суду м.Києва у справі 757/2371/16-к, ТОВ "Криптософт" визначено як одне з таких "підприємств-прокладок", фінансові операції з яким здійснювалися лише для завищення вартості програмного забезпечення та апаратної частини Єдиного реєстру досудових розслідувань.

За таких обставин сумнівними є гасла так званих "борців з корупцією", які активізувались останніми днями та намагаються черговий раз відстоювати власні корисливі інтереси, прикриваючись прагненням справедливості або реалізовуючи штучні інформаційні атаки, зашкоджуючи національним інтересам України.

Євдоченко зазначив, що технічне завдання на побудову КСЗІ передано розробнику програмного продукту (ТОВ "Міранда").

"Занепокоєння викликає той факт, що згідно з актом приймання-передачі, підписаним НАЗК, ПРООН та ТОВ "Міранда" 27 липня 2016 року, фактично прийнято розроблене ПЗ системи електронного декларування України у обсязі тільки трьох результатів з п’яти, визначених договором (це орієнтовно 60% передбаченого обсягу робіт, які мали завершитися у повному обсязі ще 30 червня). Тому, головною проблемою на шляху створення системи електронного декларування є невиконання ТОВ "Міранда" своїх зобов’язань і, як наслідок, неготовністю програмного продукту до забезпечення повноцінної роботи Реєстру", - вказував Євдоченко 3 серпня.

 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 886 | Додав: adminA | Теги: косяки розробника, Держспецзв'язку, сертифікація, е-декларування
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ