Чт, 2024-04-25, 09:05


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Серпень » 20 » Єгипетський суд звільнив Мубарака і взявся за Мурсі
11:53
Єгипетський суд звільнив Мубарака і взявся за Мурсі
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Єгипетський суд ухвалив звільнити колишнього президента країни Хосні Мубарака, який звинувачувався в розтраті державних коштів, виділених на утримання його резиденції. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на агентство Сіньхуа та веб-сайт державної газети "Аль-Ахрам".

На своєму першому засіданні Кримінальний суд Каїра також ухвалив рішення взяти під варту двох синів Мубарака - Алю і Гамаля - до закінчення розслідування цієї справи.

Екс-президент і його сини не були присутні на судовому слуханні з міркувань безпеки.

Нагадаємо, раніше адвокат Мубарака заявляв, що його підзахисний може вийти на волю вже цього тижня.

Прикметно, що Мубарак став першим скинутим арабським лідером, який був засуджений на території власної країни.

Зазначимо, Мубарак перебував під вартою, бувши фігурантом відразу декількох кримінальних справ. За однією з них - про загибель демонстрантів під час революції 2011 р. - він уже виправданий. У квітні ц.р. суд постановив, що Мубарак не несе безпосередньої відповідальності за розстріл опозиціонерів. Щоправда, відпускати Мубарака на свободу тоді не стали, оскільки він перебуває під слідством ще й за низкою кримінальних справ, пов'язаних із корупцією.

Відповідно до початкового вердикту, який було винесено 2 червня 2012 р., суд не знайшов прямих доказів надання Мубараком права поліції використовувати бойові патрони. Однак, взявши до уваги непряму причетність екс-президента до трагічних подій, суд засудив його до довічного ув'язнення.

Нагадаємо, в результаті революції в Єгипті, яка стала одним із ключових елементів "арабської весни", Хосні Мубарак був змушений 11 лютого 2011 р. піти у відставку. У результаті зіткнень з поліцією та армією загинули 846 демонстрантів, близько 6,5 тис. людей отримали поранення.

Наступник Мубарака Мохаммед Мурсі, зміщений з поста глави держави уже в липні ц.р., також перебуває під слідством. За версією звинувачення, Мурсі увійшов у змову з екстремістами, аби їхні агенти організували штурм в'язниці "Ваді ель Натрун", де знаходилися практично всі лідери "Братів-мусульман".

Прикметно, що штурм в'язниці став однією із ключових подій єгипетської революції, в результаті якої був повалений режим Мубарака. До останнього часу всі учасники тих подій вважалися у Єгипті героями.

Мурсі інкримінують вбивства й тортури своїх співгромадян


Мохаммеду Мурсі висунули звинувачення у співучасті у вбивствах і тортурах під час розгону акції протесту в 2012 році. Про це повідомляє Agence France-Presse з посиланням на судове джерело.

Акція протесту, в якій взяли участь тисячі людей, відбулась у грудні 2012 року перед президентським палацом у Каїрі. Протестувальники виступали проти нової конституції, підписаної Мурсі, і його декрету, який розширював повноваження президента. У зіткненнях прихильників і противників Мурсі загинули п'ятеро осіб.

Раніше колишнього президента вже звинуватили у шпигунстві і змові, здійсненими спільно з рухом ХАМАС. За версією звинувачення, палестинці у 2011 році допомогли Мурсі втекти з в'язниці, куди він потрапив під час повстання проти Хосні Мубарака. Сам Мурсі, між тим, заявляв, що він разом з 33 іншими членами руху "Брати-мусульмани" зміг втекти з в'язниці після того, як їх випустили інші ув'язнені.

Мурсі прийшов до влади за підтримки ісламістського руху "Брати-мусульмани" влітку 2012 року, після повалення в 2011 році попереднього глави країни Хосні Мубарака. 3 липня Мурсі був усунутий від влади військовими і взятий під варту. Разом з ним були заарештовані й лідери руху "Брати-мусульмани".

Після усунення Мурсі від влади в Єгипті тривають зіткнення ісламістів, які відмовляються визнавати нову владу, і поліції. За час заворушень було вбито більш як тисячу людей.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 830 | Додав: admin | Теги: мубарак, Мурсі, єгипетс, суд
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ