Чт, 2024-04-25, 06:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 7 » Екокатастрофа: Дунай отруюють відходи з Угорщини
15:42
Екокатастрофа: Дунай отруюють відходи з Угорщини
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

  Отруйні промислові відходи, що розлилися після аварії на алюмінієвому комбінаті на заході Угорщини, у четвер вранці, 7 жовтня, досягли Дунаю, поставивши під загрозу екосистему річки. Наразі рівень лугу у воді трохи перевищив норму. Про це повідомляє РИА "Новости".

Попадання хімікатів до однієї з головних водних артерій Європи може мати негативні наслідки для країн, через які протікає Дунай: Хорватії, Сербії, Румунії, Болгарії, України та Молдови.

Поліція країни порушила справу за статтею "злочинна халатність".

Нагадаємо, 4 жовтня на належному компанії MAL Zrt великому підприємстві з виробництва алюмінію за 160 кілометрів на захід від Будапешта стався вибух, у результаті чого було зруйновано греблю резервуара з отруйними відходами - так званим червоним шламом.

За даними рятувальників, у результаті вибуху з резервуара вилилося приблизно 1,1 мільйона кубометрів токсичних речовин (спочатку говорили про 600-700 тис куб м). Жертвами аварії стали четверо людей, з-поміж них дитина, близько 120 людей отримали травми і хімічні опіки, сотні людей евакуйовано.

У трьох областях, охоплених розливом відходів (Веспрем, Ваш і Дьйор-Мошон-Шопрон), було оголошено надзвичайний стан. У населеному пункті Девечер (Devecser) затоплено близько 400 будинків, вулиці Колонтаря (Kolontar) виявилися покритими отруйним багном шаром у два метри.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що загрози радіоактивного зараження після розливу токсичних відходів немає. У свою чергу угорський міністр із захисту навколишнього середовища Золтан Іллеш заявив, що на ліквідацію екологічної катастрофи може піти рік.

Побоюючись поширення забруднення на інші країни Європи, член Єврокомісії, що курирує екологічні проблеми, Янез Поточнік закликав владу Угорщини зробити все можливе, щоб отруйні речовини не потрапили у води Дунаю.

Ситуація в Угорщині відразу стривожила екологів Україні. Український МНС відзвітував, що нам нічого не загрожує і загрози потрапляння отруйних відходів з Угорщини в річку Тиса та на територію України немає: "Велика відстань, це знаходиться поза басейном річки Тиса, тому загроза потрапляння шкідливих речовин у річку Тиса або загроза території України повністю виключена", - зазначив директор Департаменту управління рятувальними силами МНС України Григорій Марченко.

Проте українські та угорські екологи від початку були не такі оптимістичні. "Те, що сталося в Угорщині, вже зараз можна назвати Армагедоном, - стверджують місцеві екологи. - На відновлення ґрунту, флори і фауни тепер знадобляться десятки років. І ми не знаємо, скільки червоного шламу потрапило в ґрунт і воду. Влада нам каже, витекло 700 тисяч кубометрів, але, за словами місцевих жителів, вони бачили цунамі червоного кольору. Ця стіна бруду змила кілька будинків, автомобілів, а потім заповнила місцеві річки та озера. Якщо це правда, шлам вже завтра може потрапити в Тису і Дунай. І ось тоді ми будемо говорити вже про катастрофу міжнародного масштабу".

"Потрібно точно знати, скільки отрути потрапило в річки, і вже зараз вживати заходів, - наголошує хімік Микола Задорожний. - Маючи точні дані, можна порахувати, коли отрута досягне території України і які райони можуть потрапити в зону ураження. Червоний шлам - це небезпечна речовина, утилізувати яку складно і дорого - вона зберігається в резервуарах десятки років. Неважко здогадатися, що може статися з людиною, яка ризикне випити забруднену шламом воду. Тому вже зараз можна сказати: якщо в Тису потрапить шлам, населені пункти в районі Мукачевого і Чопа доведеться евакуювати".

"Це екологічна катастрофа", - сказав глава міністерства з охорони навколишнього середовища Угорщини Золтан Іллеш. За його словами, токсичні відходи можуть потрапити в три річки країни, зокрема в Дунай, другу за довжиною ріку в Європі.

У Міністерстві України з питань надзвичайних ситуацій сформовано мобільну оперативну групу на базі ГУ МНС України в Закарпатській області, до складу якої входять семеро фахівців від Управління рятувальних сил та Управління цивільного захисту. Крім того, підготовлено резерв інженерної техніки із 17 одиниць та 42 фахівці особового складу служб області.

"Мобільна оперативна група здійснює моніторинг ситуації в Угорщині. У разі звернення керівництва Угорщини за рішенням Кабінету міністрів України вона готова виїхати на місце надзвичайної події для надання допомоги", - зазначає прес-служба МНС.

Екологічні катастрофи в країнах Східної Європи останнім часом не така вже й рідкість. У липні-серпні 2008 року в Румунії сталася серія повеней, яка забрала життя чотирьох людей і змусила залишити будинки близько 12 тисяч людей. Через повінь у захисній дамбі на одному з озер-відстійників утворився пролом, і вода, яка містила важкі метали і, можливо, ціаніди, вилилася в сусіднє озеро, створивши небезпеку для всього регіону.

Трапляються подібні випадки і в Україні. Так, у 2008 році через повінь в Західній Україні було оголошено надзвичайну екологічну ситуацію. Крім того, в результаті тієї повені виникла загроза затоплення складів пестицидів і отрутохімікатів на Львівщині.

Довідка:

У результаті роботи більшості алюмінієвих заводів утворюються відходи, що складаються здебільшого з оксидів заліза, алюмінію, титану та інших корисних металів. Ці відходи називаються червоними шламами і є подрібненими відходами, що містять велику кількість цінних компонентів, добування багатьох з яких може бути рентабельним.

Червоний шлам утворюється при очищенні бокситу (основна сировина для виробництва алюмінію) у виробництві глинозему в процесі отримання чистого окису алюмінію. Червоний шлам, з якого вилучено окис алюмінію, забруднений лугом і тому становить небезпеку для довкілля і людини: потрапивши на шкіру, починає її роз'їдати.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1124 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ