Чт, 2024-04-25, 23:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 8 » Екокатастрофа: Угорщина просить допомоги у ЄС. Отруйний шлам суне до України
20:13
Екокатастрофа: Угорщина просить допомоги у ЄС. Отруйний шлам суне до України
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Сусідні з Угорщиною країни починають брати проби води в Дунаї. Вже понад 12 годин його води несуть отруйний червоний шлам вниз за течією в бік Словаччини, Хорватії, Сербії і Румунії. Угорщина просить допомоги у Євросоюзу.

Сусіди по нещастю - європейські країни, по території яких тече Дунай - зайняті одним: моніторять стан води в річці. Міністерства сільського господарства Сербії, Хорватії, Румунії та Словаччини розпорядилися брати проби тричі на день. Якщо вони виявляться позитивними, то по тривозі піднімуть рятувальників, які вже приведені в повну готовність. Правда, сербських рибалок небезпека отруїтися поки що не лякає. Один з них розповів: "Я вважаю, що забруднення незначне. Дунай - велика і повноводна ріка, так що я думаю, що нас цей шлам не зачепить".

В Угорщині червоний шлам наповнив річку Мошон-Дунай, від хімікатів постраждала і Раба. В області Веспрем рятувальники продовжують скрупульозно метр за метром очищати місцевість від хімікатів.

Ввечері у четвер Угорщина офіційно звернулася по допомогу до Євросоюзу. Голова Департаменту сталого розвитку парламенту Угорщини Ярвор Бенедек заявив: "Потрібна міжнародна допомога. Своїми силами ми не впораємося з цим, скажімо, за тиждень. Йдеться про десятки квадратних кілометрів".

МВС Угорщини проводить розслідування. Порушено кримінальну справу за статтею "Злочинна недбалість". У ній звинувачують власників заводу, на якому стався витік. Ті виправдовуються: незадовго до аварії резервуар з відходами перевіряли, і все було в порядку.

МНС: Шлам з Угорщини може досягти України через 14 діб

Станом на ранок п'ятниці, час можливого влучення токсичних речовин з угорського заводу в українську ділянку ріки Дунай поблизу міста Рені Одеської області, становить 14 діб. Про це повідомляє прес-служба МНС із посиланням на Дунайську гідрометеорологічну обсерваторію відомства.

"Базуючись на оперативній гідрологічній інформації, Дунайська гідрометеорологічна обсерваторія зробила розрахунки потенційного часу досягнення від 1830 км до м. Рені - верхів'ю української ділянки Дунаю. За розрахунками швидкості течії Дунаю (середня швидкість 5,5 км/г) на 08.00 8 жовтня час влучення небезпечних речовин у ріку складе 14 діб", - говориться в повідомленні.

Згідно даним Міністерства охорони навколишнього середовища Румунії, які приводить прес-служба МЧС, з ранку 7 жовтня зафіксовано підвищення лужності води ріки Раба (ріка в Австрії й Угорщини), яка впадає в Дунай на його 1830 км. "Надійних даних про влучення шкідливих речовин у Дунай не надходило", - підкреслюється в повідомленні

Раніше у МНС України стверджували, що в територіальні води країни токсичні відходи з угорського алюмінієвого заводу не потрапили. Однак якщо сусідні країни вище за течією Дунаю не зроблять належних заходів, орієнтовно через 12 діб забруднення може досягти межі міста Рені Одеської області, передає "Інтерфакс-Україна".

"Станом на 7 жовтня токсичні речовини, зокрема, червоний шлам, в територіальних водах України відсутні", - заявив заступник директора Департаменту цивільного захисту МНС Ігор Куслій.

За його словами, з 6 жовтня у Закарпатській та Одеській областях здійснюється щоденний моніторинг стану поверхневих вод транскордонних витоків та річки Дунай.

Угорські фахівці спростували дані про сильне забруднення Дунаю

В Угорщині експерти, які усувають наслідки аварії на алюмінієвому заводі, спростували дані про потрапляння значної кількості отруйних речовин у Дунай, передають "Українські новини".

Як повідомив Тібор Добсон, рівень кислотності води в ріці перебуває на рівні 8-8,2. Цей рівень хоч і нижчий за звичайний 9, але однаково може вважатися нормальним.

"Ці дані обнадіюють, - зазначив він. - Дунаю поки що не заподіяно серйозної шкоди". Він запевнив, що рятувальники продовжують працювати над нейтралізацією лугу, що розлився в результаті прориву заводської греблі.

Нагадаємо, що аварія сталася в районі міста Айка. У результаті руйнування греблі відстійника, куди зливалися відходи алюмінієвого заводу, стався витік червоного шламу. З резервуара витекло щонайменше 700 тисяч кубометрів токсичної речовини. Постраждалих з опіками та отруєннями в екстреному порядку доставили до лікарень, навіть у Будапешт.

Раніше МНС України стверджувало, що загрози потрапляння шламу з Угорщини в річку Тиса на території України немає.

Довідка

У результаті роботи більшості алюмінієвих заводів утворюються відходи, що складаються здебільшого з оксидів заліза, алюмінію, титану та інших корисних металів. Ці відходи називаються червоними шламами і є подрібненими відходами, що містять велику кількість цінних компонентів, добування багатьох з яких може бути рентабельним. Червоний шлам утворюється при очищенні бокситу (основна сировина для виробництва алюмінію) у виробництві глинозему в процесі отримання чистого окису алюмінію. Червоний шлам, з якого вилучено окис алюмінію, забруднений лугом і тому становить небезпеку для довкілля і людини: потрапивши на шкіру, починає її роз'їдати.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1018 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ