Чт, 2024-04-25, 06:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 3 » Екологи занепокоєні: ситуація з якістю питної води в Україні катастрофічна
13:27
Екологи занепокоєні: ситуація з якістю питної води в Україні катастрофічна
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Екологи серйозно стурбовані ситуацією з якістю питної води в Україні і заявляють про необхідність зміни державної політики у сфері водокористування.

"Ми бачимо критичну ситуацію: щорічно кількість населених пунктів і людей, які не мають доступу до якісної питної води, збільшується", - заявила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко на прес-конференції в п'ятницю, 3 червня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За її словами, сьогодні близько 1,3 тис населених пунктів, в яких проживає близько 1 млн осіб користуються привозною питною водою.

"У той же час, коли чиновники проголошують "благі наміри" вже зараз, сьогодні населення України страждає від неякісної питної води, що врешті-решт призводить до розповсюдження серйозних інфекційних захворювань, негативного впливу на здоров'я людей", - підкреслила вона.

Екологи бачать основними причинами ситуації, що склалася, підвищене та посилене навантаження на навколишнє середовище і водні екосистеми. Так, за даними Всеукраїнської екологічної ліги, з 2004 по 2010 рік, не зважаючи на економічну кризу, скидання недостатньо очищених або неочищених стічних і промислових вод збільшилося з 3,5 млрд куб м до 6 млрд куб м. При цьому значно змінилася структура забруднення у зв'язку зі збільшенням використання населенням пральних порошків, миючих засобів.

Ситуація ускладнюється тим, що практично всі водоочисні споруди в Україні в основному було побудовано більше 20-ти років тому, вони технологічно і фізично застаріли і не в змозі впоратися з цими забрудненням.

У той же час за останніх 10 років в Україні істотно не переглядалися розміри зборів за забруднення природного середовища. "Наше законодавство, нормативна база не стимулюють з адміністративної і економічної точки зору зменшення водозабору або зменшення забруднення стічних вод", - підкреслила Тимочко.

"Нам потрібно, нарешті, у Верховній Раді ухвалити ці закони. Але як їх може бути схвалено, якщо там сидять всі власники металургійних, хімічних, гірничодобувних підприємств, які скидають у Дніпро воду", - підкреслила еколог.

Водночас, крім збільшення зборів необхідно також змінити підхід до системи управління у сфері водокористування - відійти від територіального принципу до бассейного, коли структури державної влади відповідають за водну політику не в окремо взятому регіоні, а в басейні того чи іншого великого водного басейну.

"Насправді мова йде не про додаткові кошти, а про зміну водної політики в Україні, і ми повинні зробити це - не вигадувати велосипед, а просто взяти документи, які не просто працюють в інших країнах, а дали позитивний результат", - заявила Тимочко.

Нагадаємо, що за останні декілька днів одразу декілька надзвичайних ситуацій, які загрожують здоров'ю людей, сколихнули Україну.

Так в Макіївці (Донецька обл) в селищі імені Леніна десятки людей отруїлися після попадання у водопровід каналізаційних стоків. Одночасно прорвалися дві труби, зі стічною і питною водою. "Десятки людей отруїлися, двох довелося госпіталізувати в міську лікарню з діагнозом гострий гастроентероколіт, запалення всього шлунково-кишкового тракту", - наголошується в повідомленні. Декілька сотень людей лікується вдома.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив МНС і Міністерству будівництва, регіонального розвитку і ЖКГ негайно ліквідувати наслідки аварії на каналізаційних і водних мережах в Макіївці. Особливо Азаров підкреслив необхідність негайного забезпечення жителів постраждалого району питною водою.

А тим часом у Маріуполі (також Донецька область) все ще шукають джерело зараження на холеру. Як повідомлялося, з 29 травня офіційно було зареєстровано вісім випадків захворювання на холеру.

Причиною зараження раніше називали рибу та морську воду. Зокрема, головний санітарний лікар Маріуполя Георгій Гусаков повідомив, що всі на той момент хворі на холеру мали контакт із бичками, тому найбільш вірогідним джерелом холерного вібріона є саме морська вода.

У зв'язку з цим у Маріуполі введено заборону на купання на пляжах, а також на ловлю риби і продаж її на ринках. Санепідемстанція також доручила місцевим органам влади забезпечити жителів якісною водою. Пізніше Державна екологічна інспекція Азовського моря України (Держінспекція) тимчасово повністю заборонила ловити рибу в Азовському морі.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1014 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ