Пт, 2024-03-29, 07:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 12 » Екс-голову "Надра" оголошено в розшук: шансів упіймати практично немає
11:27
Екс-голову "Надра" оголошено в розшук: шансів упіймати практично немає
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Екс-президента банку "Надра" Ігоря Гиленка, якого прокуратура підозрює у багатомільйонних розкраданнях, лише днями було оголошено у державний розшук. Водночас він вже давно перебуває за кордоном і періодично "світиться" в Інтернеті, пише сьогодні газета "Дело".

У п'ятницю Генеральна прокуратура України оголосила колишнього голову правління банку "Надра" у держрозшук. Про це повідомив генпрокурор Олександр Медведько. Слідство підозрює Гиленка та деяких інших співробітників банку у розтраті і нецільовому використанні коштів. І хоча генпрокурор вважає, що розслідування почалося вчасно, учасники ринку також упевнені, що Гиленка вже давно немає в країні, а шанси його упіймати невеликі, пише "КоммерсанЪ-Украина".

У АКБ "Надра" ще у лютому було введено тимчасову адміністрацію, а про Гиленка згадали лише зараз. При цьому правоохоронцям, які, можливо, і зможуть довести злочинне виведення капіталу, буде дуже складно повернути гроші вкладникам.

Одна з головних причин - це те, що Гиленко є громадянином Російської Федерації. А конституція цієї країни не передбачає видачу своїх громадян іншим державам, зазначає "Газета по-киевски". Саме там, за деякими даними, вже понад півроку перебуває Гиленко.

Джерело у банку "Надра", тим часом, стверджує, що Гиленко має не лише російське, а й австралійське громадянство, і він залишив країну вже наступного дня після введення у банку тимчасової адміністрації.

А за даними австралійського журналу BRW, Гиленко у 2005 році посів восьме місце в рейтингу молодих австралійських мільйонерів. "У мене немає довіри до нашої влади, зокрема до правоохоронних органів, вони імітують діяльність. Зрозуміло, що людина все залишила і вже виїхала з країни, - говорить президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. - Навіть якщо людина вкрала велику суму грошей, у нас досить поділитися з "органами" - і жодних особливих проблем не буде".

Поки прокуратура шукає Гиленка на території України, екс-банкір часто дає про себе знати у віртуальному просторі. Останній візит користувача під ім'ям екс-голови банку "Надра" на соціальному сайті Однокласники.ru зафіксований сьогодні вночі о 04:23. Стверджувати, що сторінку Гиленка веде саме він, не може ніхто, але саме її наповнення (особисті дані, фотографії, список друзів тощо) свідчить про те, що це або сам банкір, або людина, добре з ним знайома.

У "друзях" у Гиленка на "Однокласниках" зараз значаться лише 10 людей, хоча ще на початку року їх було щонайменше півсотні. У міліції говорять, що, найвірогідніше, із списку "друзів" були видалені ті люди, які могли допомогти правоохоронним органам у розшуку підозрюваного. До речі, останній користувач був доданий до списку "друзів" банкіра 27 вересня - це лікар із Самари.

Щоправда, місцеперебування користувача соціальної мережі правоохоронні органи можуть визначити і без допомоги "друзів". "Вирахувати, звідки заходила людина в Інтернет, можна, але все упирається в час і ресурси. Якщо він заходив через Proxy-сервер - це, звичайно ж, ускладнить завдання", - розповідає джерело в МВС.

Ще один варіант пошуку екс-банкіра - спільнота дайверів. Багато хто знає Гиленка як професійного пірнальника. У 2007 році в Дахабі (Єгипет) він встановив рекорд України із занурення під воду - 177 м. Разом з ним пірнала і колишній віце-президент банку "Надра" Оксана Кірієнко, яка встановила жіночий рекорд України - 135 м.

Інструктором з дайвінгу екс-керівників проблемного банку був Андрій Чистяков з Росії. "Я не можу вам сказати, де Ігор. Ми не великі друзі, але якщо він мені зателефонує, я можу передати, що ви хотіли з ним зв'язатися", - пообіцяв він.

Представники банківських кіл також не знають, де шукати колегу. Високопоставлені фінансисти говорять, що Гиленко потрапив під дію нечесних на руку акціонерів "Надра". "Ігор був заручником ситуації і не прагнув щось у ній міняти. У нього були якісь домовленості з акціонерами, які не були дотримані. Хтось методом обману змусив Гиленка на певні протизаконні дії", - впевнений керівник одного з банків.

Банк "Надра" засновано у 1993 році. Згідно з даними НБУ, власниками банку є зареєстровані на Кіпрі компанії Novartik Trading Limited (60,99% акцій) і Manmade Enterprises Limited (30,74%). На сайті банку вказано, що основними його акціонерами є: Гиленко - 33,4%, Сергій Лагур - 33,7%, Вадим П'ятов - 19,6% (останнє оновлення 01.09.08 р.).

Українські ЗМІ акціонерами банку часто називали братів Іллю і Вадима Сегаль - з чуток, вони довгий час мали прямий стосунок до однієї з найбільших банд РФ - "Сонцевців". Контроль над банком також приписували Дмитрові Фірташу.

Банк "Надра" почав зазнавати труднощів восени 2008 року. Він став другою після "Промінвестбанку" кредитною установою в Україні, яка отримала велику суму від держави. Щоб повернути зовнішнім кредиторам 230 млн дол, у жовтні 2008 року банк отримав від НБУ позику - 1,5 млрд грн.

Згодом центробанк збільшив суму рефінансування банку до 7,8 млрд грн, з них за кредитами на 4 млрд грн заставою виступила фінансова гарантія Group DF Фірташа, за рештою суми - пул іпотечних кредитів (іпотека становить 75% портфеля роздрібних кредитів "Надра"). Вкладникам банку за минулий рік повернули лише 4,5 млрд грн.

10 лютого НБУ ввів у банк тимчасову адміністрацію на чолі з Валентиною Жуковською. Після цього Гиленко втратив усі повноваження. За даними НБУ, на початок липня активи банку становили 26,3 млрд грн, кошти юросіб - 1,9 млрд грн, фізосіб - 8,3 млрд грн. Перше півріччя банк закінчив зі збитком у 1,04 млрд.

Першу кримінальну справу щодо банку "Надра" було порушено 12 серпня, наступну - 20 серпня цього року. У кожній з них розслідується факт надання банком кредитів двом сумнівним фірмам на суму 173 млн і 211 млн грн.

Кошти не було повернено, що і привернуло увагу слідчих. Генпрокурор підтвердив: одна з компаній, яка отримала кредит, називається "Найт". Раніше деякі ЗМІ стверджували, що через цю і низку інших фірм було вкрадено держкошти, надані "Надра" як рефінансування.

Як стало відомо, 4 вересня Госпсуд Києва відмовив банку "Надра" у позові, яким фінустанова намагалася витребувати по 211 млн грн у компаній "Альфа Вест Ойл Груп" і "Молпром-фактор" (обидві близькі до бізнесу підприємця Ігоря Єремєєва).

Вказані структури виступали майновими поручителями компанії "Найт". Проте суддя вказав, що ТОВ "Найт" було ліквідовано у травні 2009 року, правонаступників немає, тому в позові банку слід "відмовити повністю".

Президент Віктор Ющенко днями підписав указ, яким доручив прикордонній службі блокувати виїзд за рубіж недобросовісних позичальників проблемних банків - "Укрпромбанку" і банку "Надра".

Свідчення Гиленка мають прояснити ситуацію не тільки щодо зловживань у банку, а й щодо усіх проблемних кредитів, запевняють банкіри. "Першоджерело має повну інформацію. Якщо пан Гиленко знайдеться, то він зможе дати відповіді на всі питання, щодо банку "Надра", - вважає голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1779 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ