Пт, 2024-04-19, 17:17


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 13 » Експерт: Україна не готова зустріти нову кризу
12:53
Експерт: Україна не готова зустріти нову кризу
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

За останні три роки в Україні не було зроблено нічого, щоб уникнути зовнішніх шоків, і у разі дійсно серйозної глобальної кризи (порівняної за масштабами з подіями 2008 року) в України надзвичайно мало шансів уникнути такої ж долі, як три роки тому.

Таку думку в коментарі висловив начальник відділу аналізу і досліджень "Райффайзен Банку Аваль" Дмитро Сологуб в коментарі газеті "Зеркало Тижня. Україна".

"Економіка як і раніше надзвичайно залежна від кон'юнктури світових цін на сталь, продуктивність і енергоефективність залишаються на низькому рівні, а катастрофічна фінансова ситуація в НАК "Нафтогаз України" і затягування з проведенням пенсійної реформи негативно впливають на фінансову стійкість", - відзначив експерт.

Як повідомлялось раніше, Дмитро Сологуб назвав збільшення податкових надходжень 2011 року на 44% "ефектом бази" у порівнянні з політично непевним 2010-м.

Також на збільшення ВВП України на 5,3 % за 2011 рік вплинула цінова кон'юнктура на метал на світових ринках разом з підвищенням цін на нафту. На думку експерта, позитивним платіжним балансом за фактом виявився аванс "Газпрому" за послуги з транзиту газу у сумі близько 2,5 млрд дол.

"Не викликає надмірного оптимізму і ситуація в банківській системі. Не дивлячись на поступове відновлення кредитування і поліпшення фінансових результатів, баланси банків як і раніше обтяжені проблемними кредитами (їх частка в кредитному портфелі, за деякими оцінками, сягає 30-40%). Крім того, частка валютних кредитів залишається високою, а значить, у разі девальвації гривні банки можуть зіткнутися з новим валом неплатежів", - упевнений Cологуб.

Проте, за його словами, повторення сценарію 2008 року поки є малоймовірним і скоріше, йтиметься про уповільнення темпів відновлення світової економіки.

"У цих умовах більш-менш стабільною залишиться і ситуація в Україні. Хоча не варто сподіватися на це і нічого не робити. Перше питання на порядку денному - це якомога швидше відновлення програми співпраці з МВФ, необхідне для забезпечення якоїсь подушки безпеки для фінансової системи і всієї економіки країни. Також необхідно, нарешті, приступити до вирішення фундаментальних проблем української економіки. Адже навіть якщо світовій економіці вдасться уникнути колапсу тут і зараз, повторення кризи 2008 року в Україні буде лише питанням часу", - вважає експерт.

Світові фондові ринки минулого тижня різко просіли через побоювання інвесторів про можливу другу хвилю кризи, викликану можливими проблемами з обслуговуванням боргів в США і в Європі.

6 серпня рейтингове агентство Standart&Poors вперше за всю історію США знизило інвестиційний рейтинг країни з AАА+ до AА+ з негативним прогнозом, що означає можливість подальшого його зниження в найближчих 12-18 місяців.

Раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що у зв'язку з існуючими передумовами погіршення економічної ситуації в світі, уряд України має бути готовий до виникнення нової хвилі економічної кризи.

11 серпня Президент України Віктор Янукович підписав доручення про забезпечення стабільності фінансової системи держави і мінімізації впливу на вітчизняну економіку негативних тенденцій на міжнародних і фінансових ринках.

Президент доручив Кабміну і НБУ підготувати низку заходів щодо зниження негативного впливу ситуації не зовнішніх ринках, серед яких зменшення доларизації української економіки, заміщення імпортних товарів товарами вітчизняного виробництва, підвищення привабливості безготівкових розрахунків.

НБУ також доручено вивчити питання з приводу збільшення кредитних операцій комерційних банків з підприємствами реального сектору.

Глава НБУ повинен розробити комплекс заходів для недопущення будь-яких зловживань на валютних ринках України.

Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку також доручено вивчити правову базу на предмет зниження негативного впливу ситуації на зовнішніх ринках.

Відзначимо, що станом на середину 2011 р. валовий внутрішній продукт України так і не сягнув рівня ВВП Української РСР 1990 року (за деякими оцінками, він становить близько 65,8% рівня 1990 р.).

Cоціолог: до рівня бідності кінця 90-х українцям ще далеко, не дивлячись на погіршення життя

Не дивлячись на падіння рівня життя останнім часом, число українців, яким не вистачає грошей навіть на їжу (17,5%), все ще в три рази менше, ніж в кінці 1990-х (52%).

Про це в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня. Україна" повідомив директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто.

"Пік бідності в українському суспільстві був в 1998 році. Тоді 52% населення визнавали, що їм не вистачало грошей навіть на їжу. Але під час кризи українці навіть не наблизилися до цього показника: спочатку вони "проживали" свої запаси, а в квітні 2009 року вийшли на якийсь максимум бідності (20,8% тих, кому не вистачає грошей навіть на їжу). У грудні 2010 року на їжу не вистачало 13,7% опитаним, а до березня 2011-го їх число збільшилося до 17,5% (через недавнє підвищення цін)", - повідомив соціолог.

За даними КМІС, за останніх півроку з 7,1 до 4,9% знизилася кількість тих, хто може дозволити собі купувати деякі дорогі речі (такі, як телевізор або холодильник), але не може купити все, що захоче. А число тих, хто може купити все, що захоче, зменшилося з 0,2 до 0,1%.

"Теоретично ситуація повинна була б поліпшитись, оскільки уряди багатьох країн заявили про вихід з кризи і про деяке зростання (у Україні - 4%). Але зростання цін в нашій країні вдарило по всіх. Ті, хто може дозволити собі дорогі покупки, приблизно відповідають середньому класу, а він у нас нестійкий. Зрушення убік бідніших сталося практично в усіх категоріях", - констатував Паніотто.

Зазначимо, за даними Держслужби статистики на кінець липня 2011 року, українці витрачають на харчування майже 52% своїх доходів, що є найвищим показником у Європі.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 942 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ