Чт, 2024-03-28, 19:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2021 » Березень » 4 » Експерти пояснили, навіщо скасовувати переведення годинників - зимовий чи літній
14:16
Експерти пояснили, навіщо скасовувати переведення годинників - зимовий чи літній
Інші останні Анонси. Повідомлення. Прес-релізи на сайті holosUA.com/

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, який передбачає скасування в Україні переходу з літнього на зимовий час і навпаки. Про економічний ефект від переведення годинників та який часовий пояс підходить Україні розповіли старший науковий співробітник Астрономічної обсерваторії Київського національного університету імені Тараса Шевченка Анатолій Казанцев та економіст Борис Кушнірук.

"Коли політики займаються науковим питанням, це нічого доброго не дає. І це питання буде вирішене в рамках політичної кон'юнктури. Єдина надія, що Європа перейде на літній час, і тоді нам, мабуть, теж доведеться перейти", — зазначив Анатолій Казанцев.

За його словами, саме літній час сприяє економії електроенергії.

"Економія електроенергії не виникає при двократному переведенні годинників за рік. Вона виникає один раз, а саме — при переведенні годинників на літній час. Тому літній час економніший протягом всього року. Тільки ця економія максимальна восени та весною, влітку менша, взимку практично зникає. Тому і переводять назад. Але це не вірно. У світі приблизно третина країн перейшли назавжди на літній час. Третина взагалі нікуди не переходила. А ще одна третина, як і ми, туди-сюди переводить. Тому нам теж варто залишити літній час, тобто поясний плюс одна година", — сказав він.

Крім того, всі біологічні організми живуть симетрично відносно світлового дня.

"Нічні встають, коли сонце заходить, і лягають спати, коло сонце сідає. Денні навпаки. Людина у свої давні часи, напевно, жила за таким графіком. Зараз людина єдиний у світі організм, який живе асиметрично: 5 годин до середини дня та 11 годин після, якщо зимовий час. Але літній час робить цей графік трошки симетричнішим. Тобто навіть для організму кориснішим буде саме літній час протягом всього року", — додав експерт.

Економіст Борис Кушнірук вважає, що сама по собі ідея про скасування сезонного переведення годинників є правильною, проте це потрібно робити одночасно з країнами Євросоюзу.

"Це у них теж планують робити, але ще не визначено з якого року. І нам потрібно робити це разом, тому що в іншому випадку нам кожні півроку доведеться узгоджувати з ними всі логістичні питання, пов’язані з тим, що вони будуть міняти час, а у нас буде залишатися той самий. У результаті всі питання перельотів, потягів, автоперевезень тощо доведеться постійно узгоджувати з ними", — сказав Кушнірук.

За словами Кушнірука, економічний ефект від переведення годинників було майже втрачено після зміни структури економіки.

"При переведенні годинників певна економія навіть зараз є. Просто внаслідок зміни структури економіки, у нас немає зараз виробництв у тому обсязі, які були раніше, коли, наприклад у 1980-х роках, люди виходили на роботу о 7-ій ранку. Це призводило до того, що кількість електроенергії, яка використовувалася у ранні та вечірні часи, була суттєвою з точки зору споживання. Зараз електроенергія використовується у побуті значно більше, і цей фактор, який був пов'язаний з тим, що споживання у вечірній та вранішній час було дуже суттєвим, зараз значною мірою нівелювався. Крім того, змінилася структура праці, і люди почали виходити на роботу, коли посвітлішало, і вже потреби у ввімкненні електроенергії немає", — зазначив він.

Верховна рада ухвалила за основу законопроєкт стосовно скасування переходу на літній та зимовий час. Так, документом пропонується встановити єдиний час на всій території країни.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Анонси. Повідомлення. Прес-релізи | Переглядів: 424 | Додав: adminA | Теги: зимовий чи літній, скасування переведення годинників, експерти
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ