Сб, 2024-04-20, 11:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Серпень » 13 » Експерти: Тимошенко - не винна, а газові контракти можна змінити
12:17
Експерти: Тимошенко - не винна, а газові контракти можна змінити
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Представлені прокуратурою докази у справі про перевищення повноважень колишньою главою українського уряду Юлією Тимошенко під час підписання "газового" контракту в січні 2009 року не підтверджують її вини. Про це написали аналітики Центру східних досліджень (OSW, Варшава) в аналізі "справи Тимошенко", передає УНІАН.

Експерти відзначили, що прокуратура у своєму звинуваченні концентрується на доведенні "важких наслідків" підписання "газового" контракту, а не на самому перевищені повноважень.

"Зі слів свідків випливає, що вона не перевищила повноважень, а також, що прокуратура знехтувала під час досудового слідства деталями процедури ухвалення рішень в канцелярії прем’єра", - написали експерти.

Вони назвали справу Тимошенко "політичною", яка має на меті унеможливити їй участь в політичному житті України.

"Чергових свідків питають про деталі переговорів, спосіб визначення цін газу, зв’язків Тимошенко з Росією, в тому числі, з 90 років etc. Багато з цих обставин не мають значення для суті справи й слугують радше для дискредитації Юлії Тимошенко на посту прем’єра", - відзначили аналітики.

Експерти також зауважили, що пред’явлені Тимошенко звинувачення унеможливлюють її "умовне" засудження через вибрану прокурорами класифікацію "важких наслідків", до яких привели її дії. Вони нагадали, що Кримінальний кодекс передбачає за такий злочин покарання від 7 до 10 років позбавлення волі та заборону займати певні посади до трьох років.

Аналітики OSW також не виключають, що взяття Тимошенко під варту стало реакцією властей на поведінку екс-прем’єра під час конфронтації з чинним главою уряду Миколою Азаровим, а не запланованою раніше акцією.

Експерти висловили переконання, що сам арешт був незапланованим, оскільки в іншому випадку суддя дозволив би арештувати екс-прем’єра ще раніше.

"Виглядає на те, що безпосередньою причиною стала конфронтація цього дня між звинуваченою та главою уряду Миколою Азаровим, в тому числі демонстраційна вимога надати перекладача", - написали експерти.

"Складається також враження, що Юлія Тимошенко сподівається, що міжнародна спільнота не допустить її ув’язнення", - додали аналітики.

Мартиненко: Газові контракти можна змінити після виборів у Росії

Голова фракції НУ-НС, керівник парламентського комітету з питань ПЕК Микола Мартиненко вважає, що до президентських виборів Росія навряд чи погодиться на зміну газових контрактів з Україною. Про це повідомили в прес-службі фракції НУ-НС із посиланням на Мартиненка.

"З одного боку, поступки російського керівництва виглядали б як слабкість в очах російського виборця. З іншого, Москва чітко вказала на необґрунтованість звинувачень української прокуратури в тому, що угоди 2009 року є злочинними - особливо враховуючи, що одним з їх ініціаторів є прем’єр-міністр РФ Володимир Путін", - сказав Мартиненко.

Водночас, на його думку, влада України повинна продовжувати переговори з Росією задля досягнення принципових домовленостей про коригування угод.

Мартиненко підкреслив, що Україна має достатньо економічних аргументів для перегляду умов газового контракту. За його словами, йдеться про можливість зниження базової ціни на газ, враховуючи, що за обсягами поставок український газовий ринок є для "Газпрому" найбільшим в Європі, а також те, що компанії "Газпром-збут Україна" належить 25% ринку збуту. Крім того, необхідно враховувати також рівень постачання газу у літній сезон.

"Крім того, нашим чиновникам замість витрачання зусиль на умовляння Росії та грошей на авіаперельоти до Москви краще спрямувати свою енергію на широке впровадження енергозбереження, на диверсифікацію постачання газу в Україну, диверсифікацію використання різних видів ресурсів", - наголосив депутат.

Мартиненко також вважає за доцільне використовувати досвід західних країн, які через суди вимагають від "Газпрому" перегляду цін на газ. "Якщо Росія не хоче йти на компроміс – нашій владі треба набратись мужності і звернутись до суду (до Стокгольмського арбітражу). Йти шляхом західних компаній, що подають до "Газпрому" судові позови", - додав він.

Депутат нагадав, що вже дві німецькі компанії - E.ON. та RWE - подали відповідні позови до арбітражу з вимогою перегляду формули ціни на газ, а позов італійської компанії "Edison" вже навіть задоволений.

"Для такого суду українському керівництву потрібна політична воля, вміння тримати неминучий "удар у відповідь", в першу чергу, інформаційний", - наголосив Мартиненко.

Як відомо, Україна веде переговори з Росією про можливе зниження ціни на природний газ. 11 серпня відбулася зустріч президентів двох країн - Дмитра Медведєва і Віктора Януковича. Жодної офіційної інформації про підсумки переговорів не прозвучало - зустріч пройшла за зачиненими дверима.

Напередодні Янукович заявив про можливість судового позову щодо легітимності угод між "Газпромом" і "Нафтогазом України" про постачання і транзит газу, укладених в 2009 році екс-прем'єром України Юлією Тимошенко, яку Генпрокуратура України звинувачує в перевищенні влади при укладенні контракту на постачання російського газу в 2009 році.

Раніше ЗМІ повідомляли, що прем'єр Росії Володимир Путін у Криму погодився знизити ціну на газ в обмін на згоду керівництва України на створення спільної структури, яка в майбутньому зможе контролювати роботу української ГТС.

Зауважимо, що переговори України та Росії з приводу газу зайшли у безвихідь. Офіційно вони закінчилися лише створенням робочої групи для обговорення газових питань.

6 червня голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "Газпром" не планує змінювати формулу ціни на газ для України і не прив'язуватиметься до інших енергоносіїв. "Винаходити якусь для когось нову формулу або прив'язувати її до будь-яких інших енергоносіїв ми не будемо", - сказав він, підкресливши, що закладена в контракті з Україною формула ціни "є абсолютно ринковою".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 913 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ