Сб, 2024-04-27, 04:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Липень » 16 » Епідемія інкасаторських пограбувань: причини та наслідки
09:49
Епідемія інкасаторських пограбувань: причини та наслідки
Інші останні Кримінальні новини і надзвичайні новини на сайті holosUA.com/
У понеділок, 15 липня, у Дніпропетровській області розстріляли машину фірми, що перевозила гроші "Ощадбанку". Водій і один з інкасаторів загинули, а другий зник разом з 500 тисячами гривень.

Це зухвалий напад стався буквально через кілька днів після атаки на фургон "Укрпошти" з грошима в Миколаєві, коли загинули дві людини. Фахівці кажуть, що банки часто нехтують безпекою своїх співробітників, а гроші возять деколи в звичайних "Жигулях". Тому це легка здобич для бандитів, пишуть Вести.

У МВС кажуть, що після резонансних нальотів на філії банків у регіонах, особливо після розстрілу персоналу "ПриватБанку" в Донецьку, Нацбанк спільно з міліцією розробив низку документів, які зобов'язували керівників зміцнювати каси, наймати тільки професійну охорону, встановлювати камери і сигналізацію, тривожні кнопки . Пограбувань з жертвами стало менше, проте директиви НБУ стосувалися тільки кас, але не перевезення грошей.

"Поки не з'являться обов'язкові вимоги з перевезення цінностей з міліцейським супроводом, поки не стануть возити гроші на спеціалізованих бронеавтомобілях, інкасатори будуть мішенями, - вважає Світлана Павловська, начальник прес-служби держслужби охорони МВС України. - Правила перевезень повинні бути чітко прописані, щоб не ризикувати людськими життями. Якби в Дніпропетровську інкасаторів супроводжували спеціально навчені співробітники ДСО, такого не сталося б".

У самих банках кажуть, що система інкасації давно потребує кардинальної реформи. "Ми передали до Ради проект, щоб дозволити банкам формувати свою охорону і озброювати їх табельною зброєю", - говорить радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ. - Зараз право на таку зброю має ДСО, яку залучають до охорони перевезення грошей, і деякі приватні фірми, послуги яких коштують дорожче.

"Та й розцінки на послуги ДСО теж високі, кількість інкасаторів-охоронців нормована. Невеликі банки змушені економити і наймають людей з травматикою. Якби банки створювали свою інкасаторську службу, то самі визначали б кількість охоронців під час перевезення і самі займалися б підбором персоналу", - каже Кущ. Банки хочуть посилити правила прийому на роботу інкасаторів, проводячи багатоступінчасті перевірки претендентів та їхнього минулого, авто оснастити додатковим захистом, а людей - зброєю. "Якщо зараз посилити охорону однієї машини, то вартість послуг з перевезення та охорони грошей збільшиться. Дрібні банки відмовляться перевозити гроші клієнтів, а великі - збільшать оплату", - припускає Кущ.

Президент Української федерації професіоналів безпеки Сергій Шабовта вважає, що є й кадрова проблема. Адже в служби набирають співробітників абияк, не перевіряють їх належним чином. На роботу приходять люди з темним минулим.

Щоб уникнути подібних зрад, коли свої ж вбивають і грабують, Шабовта пропонує скористатися досвідом Польщі: "У них там немає ніякої монопольної держохорони, на належному рівні працюють кілька приватних фірм. На ходу - прекрасний парк бронеавтомобілів, а з процесу перевезення грошей по максимуму виключений людський фактор. Коли машина під'їжджає до відділення банку, через спеціальний жолоб у відкритий люк в машині падають сумки з грошима, інкасатори навіть їх в руки не беруть. Пересування машини відстежується за допомогою супутникового маячка. І у них таких проблем з нападами на інкасаторів майже немає".

Професіонали охоронної сфери згадують, що в травні 2006 року в Києві був подібний випадок, але з менш кривавими наслідками. Тоді на інкасаторів "Промінвестбанку" напали їхні ж колеги. Вони піймали їх на дорозі і попросили підвезти, а потім почали бити водія розвідним ключем. Грабіжники, що зрадили своїх же товаришів, вже було схопили мішок з 1,5 млн грн і кинулися бігти по Інститутській. Але їх затримала бригада електромонтерів "Київенерго".

37-річний Василь з Києва, колишній співробітник МВС, майже чотири роки пропрацював інкасатором в одному з найбільших всеукраїнських банків. Каже, в інкасатори якраз і намагаються набрати колишніх офіцерів, а платять їм у середньому 4,5-5,5 тисячі гривень. І це в столиці.

"Графік ненормований, трудові книжки можуть бути з потрійною посадою - "водій, інкасатор, охоронець", - розповідає Василь. - При цьому банкіри економлять буквально на всьому: на автомобілях, зброю, екіпіровці. Ти виїжджаєш на свій страх і ризик. Буде напад - ніяких страховок і виплат у разі чого. Машини не бронюють, перевірки закривають на це очі. Бо головне - передати гроші, і нікого не цікавить, якою ціною ".

За словами Василя, економлять навіть на паливі: "Влітку доводиться їздити з відкритими вікнами, тому що не можна включити кондиціонер. Взимку, відповідно, не користуємося пічкою. Жилети теж видаються для галочки, вони взагалі на ладан дихають - не такої міцності, як повинні бути . Зброя теж своя: ти влаштовуєшся на роботу, тобі дають кредит, ти купуєш ствол і повертаєш гроші. Ніяких пільгових умов. Я так на зброю витратив 1 тис. Доларів".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Кримінальні новини і надзвичайні новини | Переглядів: 963 | Додав: admin | Теги: інкасаторські пограбування
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ