Чт, 2024-03-28, 19:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 5 » Епідемія подорожчання: ціни знавісніли
16:05
Епідемія подорожчання: ціни знавісніли
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

  Останнім часом країну охопила "епідемія подорожчання": зростають в ціні гречка, картопля, сири. Обіцяють зростання цін на одяг з натуральної сировини через подорожчання бавовни в світі. Добре, хоч різкого підвищення вартості ковбаси, про яке теж мовилося, не передбачається. Президент Національної асоціації виробників м'яса і м'ясопродуктів України "Укрм'ясо" Володимир Попов запевнив: ковбаса вдвічі не подорожчає, пише "Сегодня".

"Якщо м'ясо підніметься в ціні на 5-10%, готові ковбасні вироби також можуть подорожчати на 5-10%, - говорить Попов. - Щоб варена ковбаса досягла 100 грн, а сирокопчена 200 грн за кіло - такого бути не може". За його словами, якщо обмежити імпорт м'яса, нічого страшного не відбудеться - м'ясокомбінати перейдуть на вітчизняну сировину.

Є встановлений Кабміном перелік продуктів, підвищення цін на які більш ніж на 1% на місяць виробники зобов'язані ухвалити в Держінспекції з цін. На думку директора інформкомпанії "ПроАгро" Миколи Верницького, подорожчання продуктів обґрунтовано, але "під шумок" багато виробників прагнуть підняти відпускні ціни більше, ніж зросла собівартість (як, наприклад, відбулося з твердим сиром): "Зараз через підвищення цін на газ і зерно нового урожаю зліт цін на більшість товарів обґрунтований, тому Держкомцін, як правило, лише зменшує "апетити" товаровиробників. Інша справа, що регульовані товари піднімуться в ціні до кінця року на 5-7%, а нерегульовані - на 10-20% і більше".

На думку аналітика консалтингової компанії "ААА" Марії Колесник, йде ланцюгова реакція, пов'язана зі зростанням вартості зерна нового урожаю на 60% в порівнянні з 2009 роком. Зерно викликало зростання цін на корми (приблизно на 30%), через це здорожчали м'ясо і частково молоко, услід за м'ясом піднялися ціни на ковбасу, за молоком - на сири. Зате подешевшав цукор: його вже продають нижче 8 гривень за кіло.

Колесник пояснює тимчасове зниження цін тим, що цукрозаводам потрібні "живі" оборотні кошти, і вони, щоб не брати кредитів, викинули на ринок цукор нового урожаю за оптовою ціною 6,5 грн/кг, і в роздробі вона знизилася з 8,50-8,70 до 7,70. Але до кінця місяця ціна повернеться до 8 грн/кг, і лише до грудня впаде до 7 грн.

Експерт МЦПД Олександр Жолудь говорить ще і про сезонний чинник: овочі і молоко завжди дорожчають до осені. За його прогнозом, молоко в цілому може додати до нинішньої ціни ще до 30% (літр може дійти до 12 гривень). Але "соціальне" молоко (до 2,5% в м'яких пакетах, а не в тетрапаках або в пляшках) швидше за все не подорожчає. Водночас неофіційно торговці дають ще одне пояснення збільшенню цінників. З кінця зими ціни в Україні падали - купівельна спроможність населення залишалася низькою, а конкуренція зростала. А зараз торговці вирішили скористатися панікою навколо посухи, поганого урожаю і тому подібного, щоб надолужити недоотриманий прибуток.

Як повідомлялося, за даними ЗМІ, уряд щосили готується до виборів, штучно здешевлюючи харчові продукти. Компанії не можуть отримати узгодження на підвищення цін. Державна інспекція з контролю за цінами, яку виробники товарів, що підлягають декларуванню в обов'язковому порядку, повинні проінформувати про підвищення цін, перестала визнавати їхні доводи економічно обґрунтованими.

Слід зазначити, що внаслідок сильного подорожчання зерна в 2010 році, яке використовується як корм для худоби, у другій половині вересня ціни на м'ясо в Україні досягли найвищого рівня за останні 10 років. Про це повідомили в Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ).

"Так, наприкінці вересня ціни на м'ясо збільшилися на 3-5 гривень за кг залежно від регіону і виду м'яса", - повідомила Єлизавета Святківська, виконавчий директор УКАБ.

Зростання, за її словами, обумовлено перш за все подорожчанням худоби в живій вазі, що пов'язано з використанням для відгодівлі фуражного зерна, придбаного вже за вищими цінами, ніж двома-трьома місяцями раніше.

Взуття в Україні подорожчає на 40%

В Україні вже цього року прогнозується різке зростання цін на взуття. Про це заявила аналітик консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник. Так, можна чекати 40% зростання цін на взуття, яке пов'язане, з одного боку, з сезонним чинником, з іншого - з інфляцією, з третього - з тим, що митниця почала ретельніше перевіряти відповідність декларованої ціни імпорту індикативним цінам.

Такої ж думки дотримується і власник одного з українських взуттєвих підприємств Дмитро Ткач.

"Думаю, найнижча роздрібна ціна на тій же Барабашовці (ринок в Харкові) на зимові чоботи буде 700-800 грн, якщо ж говорити про якісне модельне взуття, то його ціна від 1800-2000 гривень", - сказав Ткач.

Так, підприємець називає ряд причин, що сприяють подорожчанню. По-перше, оскільки основна маса продукції ввозиться до України з Китаю, дуже сильно вплинуло підвищення мінімум на 50% вартостей ввезення одного контейнера продукції. По-друге, процедура проходження митного контролю сьогодні настільки ускладнена, що вантажі по кілька місяців стоять у портах.

"Їхні власники мало того, що "пристойно" платять за ввезення, так ще і після цього не упевнені, чи пройде взагалі товар митницю", - розповів Ткач і додав: "Попит сьогодні на внутрішньому ринку високий, і ті вітчизняні підприємства, яким хоч якось вдалося вижити, не можуть впоратися з пропонованими обсягами".

Крім того, Ткач заявляє, що у зв'язку з кризою з минулого року на складах залишилася безліч нерозпроданого товару, який зараз можуть видавати за новий.

"Не думаю, що там дотримувалися правила зберігання. Самому доводилося бачити, як цвіль з взуття відмивають хімічними препаратами", - застеріг підприємець.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1128 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ