Сб, 2024-04-20, 10:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 26 » Ердоган в Україні не захотів вшанувати пам'ять жертв Голодомору
14:42
Ердоган в Україні не захотів вшанувати пам'ять жертв Голодомору
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Підготовка вчорашнього візиту до України прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Ердогана була затьмарена конфліктом протокольних служб турецького прем'єра і українського президента. Турки навідріз відмовилися виконувати вимогу української сторони про відвідини Меморіалу пам'яті жертв Голодомору, які є обов'язковими для всіх офіційних візитів.

Конфлікт досяг апогею в понеділок, 24 січня, вранці, коли Анкара почала вимагати понизити рівень візиту з офіційного до робочого, аби голова турецького уряду не опинився поблизу пам'ятника, повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

Реакція гостей на протокольну церемонію недивна. Туреччина, на адресу якої нерідко звучать звинувачення в геноциді вірмен на початку минулого століття, хворобливо ставиться до подібних історичних подій в інших країнах. "Те, що Віктор Ющенко в період президентства не раз просив Анкару визнати геноцидом Голодомор 1930-х років, істотно погіршило двосторонні відносини", - поділився один з українських дипломатів.

"Врятувати" візит турецького лідера вдалося в останній день - українська сторона переконала МЗС Туреччини і канцелярію прем'єра в тому, що тепер Київ вкладає інший сенс в поняття голодомору. 25 січня увечері, за дві години до вильоту пана Ердогана з Анкари, джерело в Адміністрації президента підтвердило, що рівень візиту знов підвищився до офіційного.

25 січня в Києві відбулася зустріч Януковича з прем'єр-міністром Туреччини Реджепом Ердоганом. Їхні переговори виявилися вельми результативними. За їх підсумками було підписано шість двосторонніх документів, зокрема Декларацію про створення Стратегічної ради високого рівня під керівництвом президента України і прем'єра Туреччини. Подібні двосторонні органи Київ створює тільки з ключовими партнерами; до вчорашнього дня Анкара до їхнього кола не входила.

Чиновники досягли принципової домовленості про створення зони вільної торгівлі і введення безвізового режиму між країнами. Обидва документи важливіші для Анкари, аніж для Києва, тому пан Янукович у ході вчорашніх переговорів вимагав від Туреччини прийняти компенсаційний пакет, який може принести Україні економічну користь.

Незважаючи на заяви українського президента і турецького прем'єра про обопільну важливість майбутніх угод, учасники переговорів стверджують, що на їх ухваленні наполягає лише Туреччина. "Це пов'язано з прогресом в переговорах про ЗВТ між Україною і ЄС. Після його підписання турецький ринок відкриється для українських товарів, оскільки у Туреччини підписаний договір про митний союз з ЄС. Водночас український ринок для турків залишиться закритим. Анкару така ситуація не влаштовує", - розповів високопоставлений представник українського уряду.

Переговори про введення безвізового режиму між Україною і Туреччиною також лобіюються Анкарою, стверджують співбесідники видання. Як заявляв раніше посол України в Туреччині Сергій Корсунський, пропонується скасувати 30-доларовий візовий збір для короткострокових поїздок, який українці платять, перетинаючи кордон, при цьому період короткострокового перебування на турецькій території скорочується з 90 до 60 днів. Україна повинна буде ввести аналогічну схему безвізових поїздок для турецьких громадян (зараз турки, щоб отримати візу, зобов'язані відвідувати українське консульство).

На перший погляд, від скасування візового режиму виграють українці, для яких здешевлюються туристичні поїздки до Туреччини. "Але це тільки на перший погляд, - сказав один з українських чиновників. - Підписання договору про скасування віз із Туреччиною викличе питання в рамках безвізового діалогу України з Євросоюзом. Тому доти, доки ми не виконаємо план дій безвізового режиму з ЄС, це (запровадження безвізового режиму з Туреччиною - ред.) навряд чи можливе".

Слід зазначити, що між Україною і Туреччиною ще з 2006 року діє угода про реадмісію (регулює порядок видачі нелегальних мігрантів), що є стандартною умовою в рамках переговорів про безвізовий режим. У зв'язку з цим Київ висунув Анкарі додаткову умову, вимагаючи, щоб Туреччина підписала угоду про реадмісію і з Євросоюзом. Це підтвердив на прес-конференції Янукович.

Реджеп Ердоган тим часом заявив, що сподівається на успіх переговорів з Україною, і підтвердив, що договори про ЗВТ і про скасування віз розглядаються "в пакеті". "Ми працюватимемо з питання віз одночасно з угодою про реадмісію, - заявив турецький прем'єр. - Думаю, угоду про скасування віз, як і угоду про ЗВТ, ми проведемо через наш парламент вже цього року".

Представники української сторони на переговорах відзначають, що оптимістичні прогнози пана Ердогана можуть виправдатися тільки в тому разі, якщо Анкара запропонує Києву "адекватний компенсаційний пакет в обмін на нашу згоду підписати необхідні Туреччині договори". Найбільш вірогідний компенсаційний механізм - преференції українським підприємствам в реалізації інфраструктурних проектів на турецькій території.

За інформацією видання, 25 січня обговорювалася можливість участі українських виробників труб у будівництві трубопроводу Nabucco. Цілком можливо також, що Туреччина запропонує Україні контракт у військовій сфері, відзначає Віктор Янукович. За його словами, обговорюються проекти створення нового танка, а також ракетного комплексу силами українських і турецьких підприємств.

Ще один перспективний напрям співпраці пов'язаний з будівництвом в Туреччині трьох АЕС. Цей проект за підтримки російських банків реалізують російські ж компанії. "Проте ми пропонуємо Анкарі подумати про тристоронню співпрацю. Українські підприємства могли б стати постачальниками, наприклад, турбін або ядерного палива, яке в майбутньому вироблятиметься в нашій країні", - припустив один з представників українського уряду. Втім, пан Ердоган виявився не готовим коментувати переговори з даного питання і запропонував дочекатися результатів консультацій профільних міністерств.

Янукович відзначив також, що Туреччину цікавить літак Ан-148. Втім, учасники переговорів критично оцінюють вірогідність реалізації відповідного проекту. "Турецькі компанії задоволені цим літаком і готові його купувати, але АНТК ім. Антонова не надає необхідних умов. В Україні, по суті, немає ні кредитування, ні лізингу, ми пропонуємо схему "сьогодні - гроші, завтра - товар". Але на авіаційному ринку ніхто так не працює. У результаті тендери виграють Boeing і Aerobus", - пояснив один зі співбесідників видання.

Нагадаємо, 24-25 січня відбувся дводневний візит до України прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. У Києві від візиту чекали пожвавлення в торговельно-економічній та інвестиційній сферах. Турецька сторона взамін зацікавлена у скасуванні візового режиму між двома країнами.

Ще в грудні 2009 року повідомлялося, що турецька сторона готова приймати українців без віз у разі, якщо Україна погодиться на аналогічний крок. У травні 2010 року Туреччина запропонувала Україні повністю скасувати візовий режим.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 945 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ