Вт, 2024-03-19, 11:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 24 » ЄС не буде давати Україні перспективу
11:49
ЄС не буде давати Україні перспективу
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У підсумковій декларації саміту Східного партнерства у Варшаві не буде запису про "європейську перспективу" східних сусідів ЄС, у тому числі України. Як передає ЛІГАБізнесІнформ з посиланням на Polskie radio, про це повідомляють джерела в Євросоюзі.

- Грищенко: Україна хоче сигнал членства
- Європа умов щодо Тимошенко не ставить, говорять у МЗС

Польща намагалася "проштовхнути" запис про "європейське призначення" шести країн, охоплених програмою Східного партнерства, щоб надати їм хоч і віддалену, але реальну перспективу членства.

Однак на це не погодилася частина держав ЄС, зокрема Франція і Німеччина.

Таким чином, декларація варшавського саміту, який 29-30 вересня відбудеться у Варшаві, визнає "європейські устремління" партнерів Євросоюзу, їх поступову інтеграцію з ринком ЄС і обіцяє рухатися в напрямку безвізового режиму.

Таке формулювання - результат досягнутого компромісу.

Судовий процес над екс-прем'єром Юлією Тимошенко схилив багато західних країн на чолі з Францією і Німеччиною до закликів заморозити переговори з Україною щодо Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі.

Однак проект декларації саміту Східного партнерства передбачає оголошення про завершення цих переговорів до кінця 2011 року, чого домагалася Польща, яка в цьому півріччі головує в ЄС.

Декларація також підкреслює, що аналогічні переговори в кінці нинішнього року можуть початися з Грузією і Молдовою.

Як відзначають експерти, особливістю цього документа стануть зобов'язання країн-учасниць програми Східне партнерство-ЄС дотримуватися прав людини, демократії, основних свобод і функціонування правової держави.

Раніше прем'єр України Микола Азаров підкреслив, що в майбутній угоді України і Євросоюзу про асоціацію має бути згадка про перспективу членства української держави в ЄС.

Зазначимо, президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу візьме участь у саміті Східного партнерства, який пройде 29-30 вересня у Варшаві (Польща). За інформацією джерела в дипломатичних колах, текст декларації, яку буде схвалено за результатами роботи саміту, вже формально узгоджений усіма країнами - членами ЄС.

Варшаві вдалося наполягти на тому, щоб у тексті резолюції положення про "надання безвізового режиму в далекій перспективі" було замінено на "надання безвізового режиму за досягнення необхідних критеріїв".

Якщо до початку ратифікації Угоди про асоціацію з Євросоюзом ситуація в Україні не поліпшиться, то немає гарантій, що Європарламент підтримає ратифікацію документа. Про це заявив глава представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

Раніше повідомлялось, що Тейшейра очікує дозволу Печерського суду Києва відвідати екс-прем'єра Тимошенко в СІЗО. Європейський дипломат подав відповідне рішення до суду.

Зазначимо, що депутат Європарламенту Марек Сівець припускає, що процес ратифікації угоди Україна-ЄС затягнеться на три роки. За словами Сівця, якщо екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко не буде в тюрмі, то в питанні асоціації з ЄС буде набагато менше проблем.

У той же час у Ялті комісар Євросоюзу з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що Україна і Європейський Союз досягли значного прогресу в переговорах щодо підписання Угоди про асоціацію, перейшовши на фінальну стадію цього процесу. Україна і ЄС впритул підійшли до підписання Угоди про асоціацію - її планують підписати вже до кінця 2011 року.

Грищенко: Україна хоче сигнал членства

Україна наполягатиме на включення в угоду про асоціацію з Європейським Союзом пункту щодо перспективи членства. Про це повідомив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко в ефірі телеканалу "Інтер".

Він повідомив, що Україна хоче отримати "сигнал, що на даному етапі, в цих історичних умовах ЄС готовий, до того, щоб реалізовувати цю, і так існуючу, перспективу".

"Наша позиція послідовна, вона полягає в тому, що цей пункт обов'язково необхідно внести", - заявив міністр.

"Ми будемо визначатись на тому етапі, коли будемо мати весь текст, де залишиться тільки декілька неузгоджених таких позицій, які нам доведеться вирішувати вже виходячи з доданої вартості тих чи інших позицій, виходячи з інтересів нашої держави", - заявив дипломат.

При цьому Грищенко уточнив, що "зараз ми знаходимось на завершальному етапі" переговорів з ЄС.

Європа умов щодо Тимошенко не ставить, говорять у МЗС

Європейський Союз не виставляв прямої умови звільнення екс-премєра Юлії Тимошенко і закриття справи проти неї. Про це повідомив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко в ефірі телеканалу "Інтер", відповідаючи на питання, чи виставляє ЄС такі вимоги в якості запоруки підписання угоди про асоціації.

"Такої прямої передумови ніхто не виставляв. Принаймні, з точки зору наших контактів з офіційними чільниками Єврокомісії", - заявив він.

"Дійсно існує бажання, щоб у нас була повна злагода, щоб було тихо, дуже м'яко, щоб нічого не виникало такого, що може створювати якісь збудження, в тому числі і в парламентських і неурядових колах, за межами нашої країни, в першу чергу в Європейському Союзі", - розповів міністр.

"Існує основне правило демократії, основне правило будь-якого суспільства, що в разі виникнення серйозних питань до будь-якої особистості, з точки зору правоохоронних органів, які базуються на фактах, єдиний шлях з'ясувати всі ці моменти - тільки через суд", - зазначив Грищенко.

"Це розуміють наші партнери", - уточнив дипломат, при цьому додавши, що "у них є враження, що не все відповідає тим стандартам, до яких вони звикли у свої власних країнах".

Грищенко підкреслив, що рух в напрямку ЄС "не є подарунком для України, це в інтересах і європейського союзу".

"Те, що Україна є потенційним, і зараз уже достатньо важливим, ринком для Європи - це розуміють наші партнери…", - додав він.

Грищенко уточнив, що тема арешту і суду над Тимошенко "важлива і доводиться займатися нею постійно, але це все ж таки - предмет нашого внутрішнього життя".

"Ставлення до того, чи треба відповідати за те, що ти скоїв або зробив… Ми маємо самі дати відповідь на це питання", - зазначає міністр.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 997 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ