Пт, 2024-04-19, 01:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 29 » ЄС нервує- "Дуга розчарування" на сході
17:28
ЄС нервує- "Дуга розчарування" на сході
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Арабська весна" не перекреслила заохочення демократії та економічних реформ у рамках Східного партнерства, яке покликаний засвідчити саміт у Варшаві, але дві третини фінансування піде цього року сусідам ЄС на півдні. Повернення Путіна вимагає дати альтернативу "авторитарної російської моделі", закликають ЗМІ. Великобританія активізує наступ на Лукашенка. Тимошенко стане об'єктом торгу з Україною.

Цього тижня у Варшаві відбудеться зустріч лідерів ЄС та керівників шести колишніх республік СРСР, повідомляє The Wall Street Journal. Польща прагне розвіяти побоювання, ніби "арабська весна" змусила ЄС відсунути на другий план заохочення демократії та економічних реформ у східних сусідів. "ЄС залучає всі шість країн - Вірменію, Азербайджан, Бєларусь, Грузію, Молдову та Україну - в категорію свого "сусідства", поряд з 10 арабськими країнами на південь від кордонів ЄС", - йдеться в статті.

На саміті буде зроблено кроки до укладення угоди про вільну торгівлю ЄС з Україною, а також до початку переговорів про вільну торгівлю з Грузією та Молдовою. Єврокомісія нещодавно запропонувала розпочати переговори про пом'якшення візового режиму для громадян Вірменії та Азербайджану.

Одна з головних проблем - питання про фінансову допомогу "східним партнерам", йдеться у статті. Влітку цього року був оприлюднений план ЄС, що припускає асигнування сусідам - ​​і східним, і південним - 1,24 млрд євро. Південь отримає дві третини цієї суми, країни Східного партнерства - решту. Тим часом "є побоювання, що гроші, вже виділені східним сусідам, будуть перекинуті на південь", пише WSJ. На даний момент бюджет Східного партнерства - 600 млн євро для всіх шести країн на три роки.

На думку аналітиків, Сходу може пошкодити і той факт, що події в Північній Африці загострили увагу на проблемі міграції. Повільність реформ у країнах Східного партнерства в останні два роки зазвичай пояснюють тим, що ЄС не пропонує стимулів, а перспективи його розширення стали малоймовірні, зазначає автор.

Нині європейським лідерам немає коли надто замислюватися про східних сусідів, але задуматися таки слід, рекомендує зі сторінок The Financial Times Томас де Ваал, старший науковий співробітник Carnegie Endowment for International Peace (Вашингтон). "Це єдиний регіон, де ЄС як колективне утворення може щось змінити", - вважає автор. Повернення Путіна на президентський пост означає: треба надати альтернативу для "все більш авторитарної російської моделі".

Тривожні сигнали надходять "із шести європейських пострадянських країн поза Росією" - Бєларусі, Молдови, України, Вірменії, Грузії та Азербайджану. Ці країни "утворюють дугу розчарування", як пише де Ваал. Молдова бідна, програма реформ майже не здійснюється. "Бєларусь потерпає під владою найбільш репресивного в Європі лідера і близька до банкрутства", Україна втратила шанс на перетворення. Грузія - однопартійна держава, де мало стримувань і противаг. Вірменія й Азербайджан паралізовані конфліктом за Нагірний Карабах.

У Східній Європі, набагато більшою мірою, аніж в арабському світі, ЄС - дороговказ для мільйонів людей, які почуваються європейцями, але впадають у депресію через неадекватність урядів і непереборну убогість, зауважується в статті. Автор не думає, що існує "загроза російського імперіалізму". Правда, від Росії виходить економічний виклик - Путін пропонує сусідам "кумівський капіталізм", пише він, але "ЄС може запропонувати більш привабливу концепцію - якщо докладе зусиль".

На даний момент ЄС не обіцяє східним сусідам членства, але більш м'яко розглядає їхні проблеми в плані реформ і виборів. "Тим часом все треба робити навпаки, - стверджує автор статті. - Лідери ЄС мають пообіцяти, що теоретично, в майбутньому, ці шість країн зможуть вступити до блоку, якщо - а це велике "якщо" - підвищать свій рівень до належного".

Всі принципи нової "остполітік" мають виходити з одного: "прості громадяни часто займають більш проєвропейську позицію, аніж лідери їхніх країн", вважає де Ваал. Полегшення візового режиму і пересувань студентів і висококваліфікованого персоналу обіцяє велику користь у майбутньому.

На саміті Євросоюзу, який стартує у Варшаві, в рамках дискусій про розширення ЄС на схід буде розставлено ключові віхи щодо Угоди про асоціацію для України, однак переговори може затьмарити судовий процес проти ікони Помаранчевої революції - екс-прем'єра Юлії Тимошенко, пише Die Presse.

Що ближче дата підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Україною (захід заплановано на грудень), то "більше європейці сумніваються в дотриманні Києвом демократичних принципів", мовиться в статті, і звільнення Тимошенко може стати умовою для підписання документа. Український прем'єр Микола Азаров, зі свого боку, каже, що аморально пов'язувати угоду Україна-ЄС про асоціацію зі справою Тимошенко, зазначає кореспондент.

Як стало відомо з урядових кіл, Київ зацікавлений в якнайшвидшому виході з глухого кута - до того ж "Тимошенко, як умілий політик, вже почала збивати політичний капітал на своїй непростій ситуації". Цілком можливо, припускає коментатор, що екс-прем'єрку невдовзі випустять, тим самим давши сигнал Брюсселю до ратифікації угоди.

Заступник прем'єр-міністра Великобританії Нік Клегг виступив на сторінках The Independent із закликом посилити тиск на бєларуський режим, як це було з арабським світом, охопленим народними заворушеннями.

"Лідери ЄС та його "східних партнерів" - України, Грузії, Молдови, Азербайджану, Вірменії і Бєларусі - сьогодні і завтра будуть зустрічатися у Польщі, - пише він. - Я маю намір вимагати від імені Великої Британії, щоб міжнародне співтовариство об'єдналося з метою змусити бєларуський режим дати своїм громадянам свободу і долучитися до європейського мейнстриму. Лукашенка там не буде - йому заборонено в'їжджати в ЄС, що справедливо. Але він і його поплічники будуть слухати".

Клегг повідомляє, що планує зустрітися з бєларуськими активістами у вигнанні і з лідерами опозиції, а також відповісти на запитання радіослухачів "Європейського радіо для Бєларусі", що веде мовлення з Польщі. "Мій посил їм буде ясний: Велика Британія не змириться з тим, що у Бєларусі знову настають похмурі часи. Європа зайшла занадто далеко, допустивши це", - заявив британський віце-прем'єр.

Переклад InoPressa




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1005 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ