Сб, 2024-04-20, 05:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 30 » ЄС обіцяє Януковичу нові "бонуси" за демократію в Україні
14:44
ЄС обіцяє Януковичу нові "бонуси" за демократію в Україні
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

В четвер, 29 вересня, у Варшаві почався саміт Східного партнерства (СП) і завершилася конференція, де обговорювалося майбутнє цього формату. Представники Єврокомісії визнали, що відмовляться від принципу довгостроковості скасування безвізового режиму для України, передає "КоммерсантЪ-Україна".

Єврокомісар Штефан Фюле додав, що ЄС готується також змінити позицію щодо європейських спрямувань Києва. Одне з необхідних для цього умов - виконання президентом Віктором Януковичем своїх обіцянок про зняття звинувачень з лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко.

У перший день саміту СП усі заходи за участю глав держав проходили в закритому режимі. Президент Віктор Янукович провів кілька двосторонніх зустрічей, зокрема переговори з президентом і прем'єр-міністром Польщі Броніславом Коморовським і Дональдом Туском, а увечері відбулася спільна вечеря і неформальне спілкування лідерів країн - членів ЄС з главами держав - учасників СП.

Європейські дипломати заздалегідь попередили, що бесіди будуть малоприємними для українського лідера - Віктору Януковичу довелося почути критику колег щодо ситуації з демократією в країні.

У Варшаві відбулася також конференція СП за участю експертів і офіційних представників Брюсселя, що розповіли про очікувані підсумки саміту. Комісар ЄС з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле підтвердив інформацію про те, що ЄС готовий відмовитися від формулювання "довгострокова" з приводу перспективи скасування візового режиму для країн регіону.

Головним підсумком саміту Східного партнерства стануть зміни у візовій сфері. "Мобільність - це мета (формату СП - ред). Отже, якщо десь про це і не згадують, то лише з тієї причини, що це і так зрозуміло", - повідомив Роб Розенбург, представник Генерального директорату Єврокомісії у внутрішніх справах. Він також зазначив, що Україна і Молдова найближчі до виконання вимог ЄС, необхідних для ухвалення рішення про скасування віз.

Представники Єврокомісії вкотре наголосили, що в підсумковій резолюції саміту СП підкреслюватиметься принцип "більше за більше", що передбачає збільшення фінансування країн, які далі за сусідів просунулися на шляху зближення з ЄС. Слід зазначити, що представники Києва скептично оцінюють ці заяви. "Я не розумію, про який ріст фінансування може йтися, якщо ЄС вже затвердив розподіл коштів до 2013 року включно"? - заявив співрозмовник у керівництві МЗС.

Проте у ЄС залишився актив, який може зацікавити Україну. Учора Штефан Фюле повідомив, що запропонує Києву політичні преференції в обмін на демократизацію країни. "Якщо наші партнери проводитимуть реформи, ми виконаємо наші обіцянки, хай з чим би вони були пов'язані - з мобільністю (безвізовий діалог - ред), з торгівлею чи з європейськими спрямуваннями", - заявив комісар. Як відомо, сьогодні ЄС категорично відмовляється фіксувати в двосторонніх документах натяки навіть на віддалену перспективу членства України в Євросоюзі.

Пан Фюле поділився також враженнями від зустрічі представників ЄС з Віктором Януковичем у Ялті. Комісар вважає, що після цієї зустрічі українська влада знайде можливість для реабілітації Юлії Тимошенко. "Він (президент - ред.) не дав нам ніяких конкретних обіцянок про те, що вплине на судовий процес, і ніхто не чекав від нього таких обіцянок. Але він дав нам деякі інші сигнали, і ми сподіваємося, що він виконає свої обіцянки", - зазначив пан Фюле.

Єврокомісар утримався від детального викладу того, що саме Віктор Янукович гарантував своїм європейським співрозмовникам, пояснивши, що в української влади є декілька правових шляхів виходу з нинішньої ситуації. Фюле уточнив лише, що справа Тимошенко не повинна "завершитися обвинувальним вироком і ув'язненням".

Те, що в осяжному майбутньому ЄС може змінити свою нинішню позицію і погодитися на натяк про європейську перспективу Києва, підтвердив і заступник прем'єр-міністра Великобританії, який був присутнім на конференції, Нік Клегг. За його словами, Лондон не вважає асоціацію України і ЄС альтернативою повноцінному членству. "Асоціація - це не безвихідь на шляху вашої європейської інтеграції", - заявив він, додавши, що тепер українській владі необхідно зробити "складний вибір", пов'язаний зі справою Юлії Тимошенко.

Зазначимо, Київ наполягатиме на закріпленні в Угоді про асоціацію перспективи членства в Європейському Союзі. "Угода про асоціацію є для нашої держави дуже важливою, і ми наполягали і будемо наполягати на тому, щоб ву цій угоді була відображена перспектива для України вступу до Європейського Союзу", - сказав Віктор Янукович на брифінгу в четвер у Варшаві по завершенню зустрічі з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском.

Раніше повідомлялось, що в рамках саміту Східного партнерства вище керівництво ЄС хотіло провести окрему зустріч з українським президентом Віктором Януковичем.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 953 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ