Чт, 2024-04-25, 22:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 17 » ЄС розповів Януковичу, як поїхати до Брюсселя і оформити ЗВТ з Європою
13:14
ЄС розповів Януковичу, як поїхати до Брюсселя і оформити ЗВТ з Європою
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Візит Віктора Януковича до Брюсселя 20 жовтня залишається під загрозою скасування з боку Єврокомісії. Припускаючи "негативний варіант" розвитку подій, в МЗС України готуються першими оголосити про зміну планів глави держави.

Втім, найімовірнішим поки що є "оптимістичний варіант", який передбачає ухвалення закону, що дозволяє виправдати Юлію Тимошенко в Апеляційному суді, у вівторок (18 жовтня), завершення технічного раунду переговорів про зону вільної торгівлі Україна-ЄС у середу (19 жовтня) та зустріч голови держави з керівництвом Єврокомісії у четвер (20 жовтня), пише "КоммерсантЪ-Украина".

- Єврокомісія ще не визначилася з приводу візиту Януковича і чекає від нього руху
- Прем'єр Канади написав листа Януковичу: через справу Тимошенко відносини України та Канади точно погіршаться
- Чорновіл каже, що переслідування Тимошенко вигідне Фірташу, а Ющенка він вважає мерзотником
- Опозиція хоче декриміналізувати всі статті, за якими судять Тимошенко
- У Росії вважають, що нову справу проти Тимошенко порушили винятково через борг

14 жовтня Єврокомісія (ЄК) вперше офіційно підтвердила, що заявлені раніше зустрічі Віктора Януковича з керівництвом ЄС можуть не відбутися. "Остаточне рішення буде ухвалено в найближчі дні", - заявила прес-секретар ЄК Піа Аренкільде Хансен. Співрозмовник видання у зовнішньополітичній службі ЄС підтвердив цю інформацію: "Ми готуємося і до візиту, і до варіанту його скасування".

Як розповіло газеті поінформоване джерело в Брюсселі, керівництво ЄС повідомило Київ про умови, за яких візит може відбутися: "Єврокомісія передала Януковичу неофіційне повідомлення про те, що не буде проводити переговори з ним доти, доки він не продемонструє рішучої реакції у справі Тимошенко. До вівторка-середи Янукович повинен вирішити це питання".

В ЄС не вимагають звільнення Юлії Тимошенко в зазначені терміни, розуміючи, що це неможливо. Співрозмовники видання очікують ухвалення парламентом і підписання президентом закону про гуманізацію Кримінального кодексу в тій редакції, яка гарантує повну реабілітацію лідера "Батьківщини" при розгляді апеляції.

Втім, цим вимоги ЄС не вичерпуються. Брюссель наполягає на об'єктивному розгляді кримінальних справ щодо інших опозиційних політиків і на їхній допуск до участі в парламентських виборах, а також має намір вимагати від Києва "певних змін виборчого законодавства". "Відносини між Україною та ЄС вже не будуть такими, як раніше", - заявив один з європейських дипломатів.

У п'ятницю в ЗМІ розгорівся ще один скандал, пов'язаний з переговорами України і ЄС на високому рівні. У департаменті інформаційної політики МЗС повідомили про намічений на 17 жовтня приїзд до Києва комісара ЄС з питань торгівлі Карла де Гухта. "Цей візит не відбудеться, і він не планувався", - заявили у відповідь у представництві ЄС в Україні.

У МЗС були змушені визнати, що у вказаний день єврокомісара у Києві не буде. "Поїздка Карла де Гухта в Україну все ж намічалася, але потім було вирішено, що перший віце-прем'єр Андрій Клюєв сам вирушить до Брюсселя, де 19 жовтня відбудуться його переговори з єврокомісаром, - пояснив керівник департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин. - Ці зміни в графіку були узгоджені ще до вироку Тимошенко і, відповідно, не мають з ним нічого спільного".

Джерело в делегації, що супроводжує пана Клюєва, підтвердило, що перенесення зустрічі було погоджено заздалегідь. У Брюсселі відбудеться не тільки зустріч віце-прем'єрів, а й завершальний раунд переговорів про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та ЄС. Всупереч висловленим раніше заявам українських чиновників, переговори з низки розділів ЗВТ досі не закрито.

Зокрема, сторони не дійшли згоди щодо експортних мит на шкіру великої рогатої худоби, лом чорних і кольорових металів, насіння соняшнику. Україна також, як і раніше, наполягає на запровадженні перехідного періоду для доступу українських автоперевізників на ринок ЄС (Брюссель відмовляється відкривати транспортний ринок для українських підприємців). Триває дискусія про гарантії транзиту газу по території України та про перехідні періоди обнулення імпортних мит для європейських автомобілів.

У разі якщо 19 жовтня всі ці позиції буде закрито, Віктор Янукович отримає можливість офіційно оголосити в Брюсселі про завершення переговорів про ЗВТ з ЄС. Високопоставлений український дипломат, причетний до підготовки візиту, запевнив, що команда пана Клюєва налаштована на успіх. "Нас запевнили, що 18 жовтня в Раді відбудеться голосування щодо закону про декриміналізацію, рішення про це вже прийнято", - упевнене джерело.

Втім, інші співрозмовники видання стверджують, що в Києві готуються і до "негативного варіанту" - скасування візиту президента у випадку, якщо позитивний підсумок його поїздки не буде очевидний. Саме з цієї причини на сайті президента досі немає відповідного анонсу, а в МЗС стверджують, що дату поїздки ще не узгоджено. При цьому в зовнішньополітичному відомстві анонсують більш пізні терміни, заявляючи, що 21-24 жовтня Віктор Янукович має намір відвідати Кубу і Бразилію. "Не виключено, що ми (українська сторона) самі оголосимо про відсутність візиту в графіку на 20 жовтня", - заявив український дипломат.

Нагадаємо, що проведення зустрічі Януковича і Баррозо 20 жовтня опинилося під сумнівом через засудження Юлії Тимошенко до 7 років ув’язнення.

За словами дипломатів, враховуючи настрої в Брюсселі, українська сторона спробує зробити так, що ініціатива перенести візит виходила з Банкової, а не від Євросоюзу.

Єврокомісія ще не визначилася з приводу візиту Януковича і чекає від нього руху

У Європейській Комісії знову кажуть, що питання майбутнього візиту до Брюсселя президента України Віктора Януковича залишається відкритим.

"Ми все ще очікуємо руху з українського боку (щодо декриміналізації статті Кримінального кодексу, за якою було винесено вирок екс-прем'єру Юлії Тимошенко)", - сказали агентству "Інтерфакс-Україна" в Європейській Комісії в Брюсселі 17 жовтня.

Співрозмовник агентства підкреслив, що до теперішнього часу озвучена минулого тижня з цього питання позиція ЄК залишається незмінною. "Візит стоїть на порядку денному, але остаточне рішення ще не прийнято. Будь-яка інша інформація є домислом", - сказав співрозмовник агентства.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 895 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ