Пт, 2024-04-26, 18:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 12 » Європа чекає на вибори в Україні: вони-то все і прояснять
11:55
Європа чекає на вибори в Україні: вони-то все і прояснять
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Парламентська Асамблея Ради Європи зняла гриф конфіденційності з проекту звіту щодо України, який обговорюватиметься в Страсбурзі 26 січня, переклад якого публікує видання "Тиждень".

У ПАРЄ, зокрема, зазначають, що вирішальне значення для демократичного розвитку України матимуть парламентські вибори-2012, та висловлюють занепокоєння політичною мотивацією судового переслідування лідерів опозиції.

- ПАРЄ закликає декриміналізувати "сталінські статті", за якими засуджено Тимошенко
"Майбутні парламентські вибори, заплановані на жовтень 2012 року, матимуть вирішальне значення для демократичного розвитку України", - йдеться в проекті.

В Асамблеї зауважили, що на місцевих виборах у жовтні 2010 року було відзначено серйозні хиби, "що є кроком назад порівняно з президентськими виборами, а тому це стало лакмусовим папірцем для прихильності нинішньої адміністрації демократичним цінностям і стандартам".

Низка зазначених хиб є результатом останніх змін до виборчого законодавства. Це є свідченням того, що старі звички грати з правилами замість гри за правилами, не зникли. Це, в свою чергу, підкреслює важливість того, що треба вчасно ухвалити нове законодавство про вибори до наступних виборів на основі консенсусу між усіма зацікавленими сторонами", - наголосили в ПАРЄ.

Узв'язку з цим в проекті звіту йдеться про можливе усунення екс-прем'єра Юлії Тимошенко від участі у виборах-2012: "Ключовою підставою для занепокоєння є той факт, що, згідно з українським законодавством, особа, засуджена за тяжкий злочин, не може балотуватися на місцевих і загальнонаціональних виборах, якщо її судимості не знято судом". 


"З погляду багатьох спостерігачів, ці справи також (якщо не винятково) мають на меті не допустити підсудних до участі в наступних парламентських виборах, призначених на жовтень 2012 року. Проблематичний і неоднозначний характер звинувачень проти цих осіб, як і спосіб проведення процесів і всі зауважені порушення, дає всі підстави вірити цьому. Зрозуміло, що демократичність України і її стосунки з Асамблеєю зазнають серйозного удару, якщо будь-хто з цих людей не зможе взяти участі в майбутніх виборах через судимість за політично вмотивованими обвинуваченнями судом, об'єктивність якого викликає сумніви", - зазначено в документі.

Під час зимової сесії ПАРЄ до звіту можуть бути внесені поправки, проте зазвичай логіка та загальний сенс звітів моніторингового комітету після голосування в залі засідань радикально не змінюються.

ПАРЄ закликає декриміналізувати "сталінські статті", за якими засуджено Тимошенко

У проекті звіту ПАРЄ йдеться про те, що статті, за якими засуджено Юлію Тимошенко, є спадком радянського судочинства і наголошується на необхідності їхньої декриміналізації.

У проекті звіту ПАРЄ, який розглядатимуть у Страсбурзі 26 січня, зазначається, що українське законодавство дозволяє криміналізувати політичні рішення посадовців: "Статті 364 (зловживання службовим становищем) і 365 (перевищення влади або службових повноважень) - це пережиток радянського Карного кодексу, до якого їх було внесено ще за часів Йосипа Сталіна.

Статті 364 та 365 припускають надзвичайно широке тлумачення і надають прокурору значну свободу дій. Фактично, що видно з процесів над колишніми урядовцями, ці статті уможливлюють постфактум криміналізувати звичайні політичні рішення урядовців, які можна піддати сумніву заднім числом або які не сприймала тодішня опозиція, яка тепер при владі.

Криміналізація нормального ухвалення політичних рішень - це порушення верховенства права, яке готує ґрунт для політично вмотивованих обвинувачень. Це неприпустимо для демократичного суспільства. Насправді оцінка політичних рішень та їхніх наслідків - прерогатива парламентів та, врешті-решт, виборців, а не судів.

Позаяк у багатьох країнах лунають заклики судити політиків за їхні макроекономічні рішення, які призвели до нинішньої фінансової кризи, ми б хотіли рекомендувати Асамблеї виробити чіткі міжнародні стандарти для розмежування політичної та кримінальної відповідальності".
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 859 | Додав: adminA | Теги: Європа чекає на вибори в Україні
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ