Чт, 2024-03-28, 12:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 25 » Європа під водою: Польща проводить евакуацію. Чехія рахує збитки
15:04
Європа під водою: Польща проводить евакуацію. Чехія рахує збитки
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/


Польська столиця перебуває у стані облоги. Проїжджа частина на вулиці Гроховської у Варшаві, на правому березі Вісли, частково зруйнована через повені, повідомляє Польське радіо.
Провал фрагмента дороги пов'язаний з повінню. За оцінкою експертів, вода з Вісли, найімовірніше, потрапила в старий довоєнний підземний канал і вимила частину землі під асфальтом, передає РИА "Новости".

"Велика вода" вже четверту добу проходить через Варшаву. Частина вулиці Гроховської - від вулиці Любельської до вулиці Мінської - закрита. На місці НП перебуває поліція.

За останніми даними, число жертв повені в Польщі зросло до 15 осіб.

Польська поліція і рятувальні служби проводять масову евакуацію населення в затоплених районах. Для вивозу людей із зони лиха влада використовує гелікоптери та човни.

У столиці Польщі у вівторок через загрозу затоплення будуть закриті школи, дитячі садки і ясла в найбільш небезпечних районах Варшави.

Опівночі 24 травня влада столиці Польщі закрила одну з головних транспортних артерій міста у зв'язку із загрозою затоплення - Вал Медзешіньський закритий від Любельського тракту до Траси Лазенковської. Вал Медзешіньський є однією з основних транспортних магістралей міста і проходить вздовж Вісли паралельно із захисними земляними валами.

Рівень води, який майже на метр вищий за критичний, можна оцінити і по дорожніх знаках. Здається, ніби варшавські мости лежать на річці: опор майже не видно.

Жителі столиці побоюються, що вода може прорвати спеціальні земляні вали, що захищають місто від повені.

Напередодні в північно-західній частині Польщі, за 100 км від Варшави, повінню прорвало дамбу, затоплено близько 18 населених пунктів. Під водою опинилася територія в 8 тис гектарів.

Рекордно високий рівень води у Віслі був зафіксований в 1844 році, тоді вода піднялася до позначки 8,52 метра. 22 травня рівень води у Віслі досяг рівень 7,8 метра.

Внаслідок сильних злив вода затопила південні регіони Польщі, а також ряд інших держав Центральної та Східної Європи. За останніми даними, у сусідній Словаччині після сильних дощів затоплено тисячі будинків, загинули шість людей. Розмита національна траса з Кошице, другого за величиною міста країни, в Угорщину.

Українці відправили на допомогу полякам два загони рятувальників

На допомогу у боротьбі з повінню до Польщі додатково направлено зведений загін українських рятувальників.

До Польщі відбули співробітники МНС з 5 областей - Житомирської, Тернопільської, Хмельницької, Рівненської та Волинської - загалом 40 осіб, а також 18 одиниць техніки, серед якої мотопомпи та 13 насосних станцій ПНС-110. Кожна така станція забезпечує викачування 110 літрів води на секунду, передає УНІАН.

Між Кабінетом міністрів України та урядом Республіки Польща діє угода про співробітництво і взаємодопомогу у сфері попередження катастроф, стихійних лих та інших надзвичайних ситуацій, а також ліквідації їх наслідків.

23 травня до Польщі з України вже відбув рятувальний загін МНС у складі 27 осіб, а також 9 одиниць техніки.

У той же час весь минулий тиждень тріпало шквальним вітром, обливало як з відра Закарпатську, Львівську та частково Івано-Франківську області: їх зачепило краєм висотного циклону зі Скандинавії, який бушував у поляків та угорців. За словами синоптика Укргідрометцентру Зої Олійник, на цьому тижні погода в Польщі буде поліпшуватися, тоді як у Закарпатті дощі триватимуть ще мінімум тиждень, пише "Газета по-київськи".

Вчора в Мукачівському та Ужгородському районах Закарпаття все ще перебували під водою близько 3 тисяч га сільськогосподарських угідь, у Львівській - близько 2286 га, крім того, досі "плавають" більш як 100 підвалів житлових будинків і до 200 приватних садиб і госпбудівель.

У п'ятницю, 21 травня, на засіданні комісії техногенної та екологічної безпеки Львівської області був оголошений режим надзвичайної ситуації, аварійно-рятувальна служба комунальників перебуває в стані підвищеної готовності, адже Гідрометцентр обіцяє зливи до кінця місяця, та й літо очікується хоч і тепле, але дощове.

Збитки від повені в Чехії можуть досягти 55 млн євро

Розміри заподіяних повінню збитків в Чехії, згідно з попередніми підрахунками, в цілому можуть сягнути 1,5 мільярдів крон (близько 55 мільйонів євро). Тільки за даними міністерства сільського господарства країни, найбільш постраждалі від повені Моравія і Сілезія зазнали шкоди в розмірі від 500 до 700 мільйонів крон, а їхнє сільське господарство - у розмірі 200-300 мільйонів крон, передають Вести.ru.

Напередодні прем'єр-міністр Чехії Ян Фішер та голова Європейського парламенту Єжи Бузек у ході відвідування постраждалих від стихії місцевостей Північної Моравії, де було затоплено 2100 об'єктів, домовилися про те, що чеський уряд має спробувати отримати кошти для ліквідації наслідків стихії з Фонду солідарності Євросоюзу. Ян Фішер і Єжи Бузек відвідали області, які зазнали найбільших збитків: Богумін, Яблунковську область і Долні Домаславіце.

Чеська влада вже вжила першочергових заходів. Міністр фінансів Едуард Янота повідомив про надання 55 мільйонів крон трьом постраждалим від повені краям. Кошти будуть виділені з урядового резерву субвенцій при виникненні надзвичайних ситуацій.

При цьому президент країни Вацлав Клаус переконаний, що державі не слід витрачати гроші на ремонт будинків, розташованих у зоні ризику. На його думку, державна допомога не має направлятися на відновлення будівель, які постійно страждають від повеней.

За зведеннями фахівців, рівень води в моравсько-сілезьких річках продовжує поступово знижуватися. Третій, найвищий, ступінь загрози повені в даний час не зафіксовано в жодній з них. Однак на зміну водній стихії прийшла інша біда. У ряді місць виникла загроза зсувів. У даний момент їх налічується не менше тридцяти.

Стихія не вщухає і в Азії. Так, у Китаї жертвами сильних злив, які тривають на півдні країни, а також штормового вітру стали 115 осіб, передає ИТАР-ТАСС. А в Азербайджані з 24 травня у зв'язку із повінню припинено газопостачання Сабірабадського, Саатлинського та Імішлинського районів, які постачаються з магістрального газопроводу Астара - Газимагомед, повідомляє Державна нафтова компанія Азербайджану (SOCAR). Газопостачання буде відновлено після усунення наслідків природного катаклізму, передає abc.az.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 1143 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ