Пт, 2024-03-29, 03:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 25 » Європарламент узгодив резолюцію щодо асоціації з Україною
19:33
Європарламент узгодив резолюцію щодо асоціації з Україною
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Фракції Європарламенту узгодили текст резолюції по Україні.

Європарламент планує вимагати від офіційного Києва забезпечити колишньому прем'єр-міністру Юлії Тимошенко право на участь в політичному житті України зараз і на виборах.

Про це йдеться в підготовленому спільно всіма депутатськими групами Європарламенту проекті резолюції, інформує УНІАН.

- Депутати різних партій Європарламенту висловили свої думки щодо резолюції

"(Європарламент) наполягає на тому, що Юлії Тимошенко має бути дозволено користуватися її правом на повну участь в політичному процесі як зараз, так і під час майбутніх виборів в Україні", - йдеться в проекті резолюції. Крім того, євродепутати планують закликати Київ до здійснення чесного апеляційного процесу для Тимошенко.

Також планується висловити співчуття у зв'язку з тим, що судовий вирок Тимошенко є порушенням прав людини. При цьому в проекті зазначається, що норми законодавства, застосовані до колишнього прем'єр-міністра, збереглися в Кримінальному кодексі ще з радянських часів.

У документі також зазначається, що відсутність реакції влади на занепокоєння справою Тимошенко в Європі може найнегативнішим чином вплинути на укладання угоди про асоціацію з Україною. Хоча при цьому Європарламент готовий одночасно вітати прогрес на переговорах про угоду про зону вільної торгівлі, що має стати частиною загальної угоди про асоціацію.

У проекті резолюції також висловлюється стурбованість утриманням в ув'язненні колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка і повідомленнями про скорочення медіа-свобод в Україні.

Євродепутати незадоволені судовим переслідуванням опозиційних політиків, але закликають Європейську Комісію не блокувати підписання Угоди про Асоціацію, повідомляє Deutsche Welle.

Депутати різних партій Європарламенту висловили свої думки щодо резолюції

Спершу кожна фракція у Європарламенті запропонувала свій варіант резолюції, голосування щодо якої заплановане на четвер, 27 жовтня. Сьогодні, 25 жовтня, представники фракцій зустрілися для консультацій. Зрештою, політичні сили розділилися на два табори.

Представники одного вимагали негайно припинити переговори з Україною з приводу Угоди про асоціацію через вирок і подальші звинувачення колишнього українського прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Представники другого табору наполягали, що переговори з приводу Угоди про асоціацію припиняти не можна.

Так, за словами Марека Сівця, євродепутата від фракції соціалістів, те, як відбувався судовий процес над Тимошенко та політичні події навколо нього викликали велике незадоволення у Європарламенті. Втім депутат наголосив, що його фракція виступала проти припинення переговорів з приводу угоди про асоціацію. "На мою думку, немає взаємозалежності між справою Тимошенко та укладанням Угоди про асоціацію", - сказав Сівець.

Більш категорично оцінюють судовий процес над Тимошенко представники Європейської народної партії. Утім, у ЄНП також виступають проти блокування Угоди про асоціацію.

Зокрема, представник ЄНП Елмар Брок днями висловив переконання, що шанси підписати Угоду про асоціацію до кінця року, як того прагнуть і Брюссель, і Київ, залишаються.

"Ця угода є взаємовигідною. Однак ми не можемо забувати, що Євросоюз – це спільнота, яка базується на спільних цінностях. Переслідуючи наші інтереси, ми не можемо, як кажуть, "продавати нашу душу". Ми маємо бачити, що гарантуються якісь мінімальні стандарти правової держави, а опозиція не зазнає систематичних утисків", - наголосив Брок.

Остаточний текст резолюції по Україні став результатом компромісу усіх політичних сил Європарламенту. Переговори з приводу укладання Угоди про асоціацію між Євросоюзом та Україною вирішено було не припиняти. Але депутати погодилися, що доля цього документа після його узгодження та підписання має бути поставлена у залежність від поступу Києва на шляху демократизації. З огляду на те, що представники усіх політичних сил погодилися із текстом резолюції, скоріш за все, він буде схвалений і під час голосування, що відбудеться 27 жовтня.

Євродепутат від зелених Ребека Гармс розповіла, що за допомогою резолюції європарламентарії хочуть надіслати Україні чіткий сигнал - вони не жартують. Євродепутат зауважує, що у документі чітко записано: якщо в Україні не буде "стабільних демократичних відносин"- незалежної судової системи (зокрема, скасування "вибіркового правосуддя", як у випадку Тимошенко) та свободи преси, то Угода про асоціацію з Україною ратифікована не буде і, відповідно, не почне діяти.

"Ми підтримуємо шлях України на Захід, підтримуємо ідею асоціації. Але не будь-якою ціною,"- наголосила Гармс. Депутат також наголосила, що та критика, яка міститься у резолюції, не є для української сторони новиною. Оскільки Києву вже багато років нагадують про необхідність реформ у відповідних сферах, але все марно.

Гармс вважає, що реформи в Україні лише тоді почнуть діяти, коли від влади відійдуть усі нинішні політики з усіх політичних таборів. Оскільки вони не здатні піклуватися про добробут народу. За словами євродепутата, у неї складається враження, що усі нинішні українські політики або є вихідцями з радянській системи або ж дуже тісно пов’язані із олігархічними структурами.

Декларація по Україні, узгоджена сьогодні, має важливе значення. Оскільки коли Угода про Асоціацію між Євросоюзом та Україною буде остаточно узгоджена і підписана, розпочнеться процес ратифікації. Голосуватиме з цього приводу і Європейський парламент. Тоді євродепутати повернуться до резолюції і використовуватимуть її як основу для ухвалення рішення "за" чи "проти".

Нагадаємо, 11 жовтня, Печерський районний суд Києва визнав екс-прем'єра України, лідера партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко винною у перевищенні повноважень при підписанні газових контрактів з РФ і засудив до 7 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у владі на 3 роки.

Минулого тижня в Брюсселі офіційно завершилися переговори про створення зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом. Угода про зону вільної торгівлі між Україно та ЄС може бути парафована, а потім підписана окремо від Угоди про асоціацію, вважають в українській владі. Європа ж розглядає створення ЗВТ в одному пакеті з асоціацією.

На сьогодні в Києві був запланований 20-й раунд переговорів щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 899 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ