Пт, 2024-03-29, 18:00


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 17 » Європарламент засудив стан правосуддя у Росії
20:13
Європарламент засудив стан правосуддя у Росії
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/

Європарламент на засіданні в Страсбурзі в четвер проголосував за ухвалення жорсткої резолюції "Про верховенство закону в Росії", яка на етапі обговорення викликала подив в Держдумі РФ. Документ схвалений за підсумками дебатів щодо ситуації з дотриманням законності в РФ, які відбулися в Європарламенті 15 лютого, передає РИА "Новости".

"Декілька судових процесів і тяжб останніх років поставили під сумнів незалежність і безсторонність судових інститутів в Російській Федерації", - мовиться в резолюції.

Як повідомляє "Интерфакс", мотивуючи необхідність ухвалення документа, євродепутати висловили стурбованість суворим вироком у другій справі Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва. Фігуранти справи ЮКОСа 30 грудня 2010 року отримали по 14 років позбавлення волі.

Європарламент закликав російську владу зробити все від них залежне для установи в країні судової системи, яка б відповідала обіцянкам президента РФ про справедливе і транспарентне правосуддя.

У резолюції, окрім справи Ходорковського, також згадується арешт опозиційних активістів, зокрема Бориса Нємцова, 31 грудня після їх участі в санкціонованому мітингу на Тріумфальній площі в Москві.

Євродепутати нагадали російській владі про необхідність поважати права людини і верховенство закону на Північному Кавказі. Європарламент знову закликав владу Росії знайти і притягнути до суду вбивць російських журналістів і правозахисників.

У резолюції перераховуються вбивства Наталії Естемірової, Андрія Кулагіна, Зареми Садулаєвої, Аліка Джабраїлова, Макшаріпа Аушева, Станіслава Маркелова, Анастасії Бабурової і Ганни Політковської.

У документі, за ухвалення якого голосували євродепутати, також сказано і про ситуацію із загибеллю в СІЗО юриста інвестиційного фонду Hermitage Capital Management Сергія Магнітського. Магнітський був заарештований в листопаді 2008 року за звинуваченням в ухиленні від сплати податків.

16 листопада 2009 року він помер в слідчому ізоляторі "Матроська тиша". Його смерть викликала великий громадський резонанс. У результаті СК РФ порушив кримінальну справу за ст. 124 КК РФ (ненадання допомоги хворому) і ст. 293 КК РФ (халатність).

Європарламент висловився за додання більшої ефективності і результативності консультаціям між ЄС і РФ з прав людини, які, як вважають парламентарії, повинні проводитися за участю російських міністрів юстиції, внутрішніх і іноземних справ, а також представників Європарламенту.

Асамблея закликала російську владу "дотримуватися всіх рішень Європейського суду з прав людини і прийняти заходи для боротьби з порушеннями в окремих випадках, зокрема, шляхом забезпечення того, щоб розслідування велося ефективно і приводило до притягнення до відповідальності винних осіб".

Європарламент закликав Раду ЄС і Єврокомісію надати Росії допомогу "зміцнити незалежність судової системи і органів, відповідальних за забезпечення виконання закону, а також поліпшити здатність судової системи протистояти політичному і економічному тиску".

У резолюції Європарламенту також засуджується теракт в московському аеропорту Домодєдово, здійснений смертником 24 січня 2011 року. В результаті вибуху 36 осіб загинуло, близько 200 були поранені.

Депутати Європарламенту доручили направити схвалену резолюцію в уряд і парламент Росії для ознайомлення.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 988 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ