Пт, 2024-04-26, 19:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 21 » Європейський експерт: моніторинг з України знімати ще рано, адже після резолюції ПАРЄ мало що змінилося
17:27
Європейський експерт: моніторинг з України знімати ще рано, адже після резолюції ПАРЄ мало що змінилося
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Колишній співдоповідач Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) щодо України (1995-2007) Ханне Северінсен вважає недоцільним знімати процедуру моніторингу стосовно України.

"Наскільки я знаю, було створено спеціальний комітет, і були заяви про те, що ми узяли на себе зобов'язання і зараз виконуватимемо їх. Проте це не є дійсністю. Насправді в Україні досі немає незалежного судочинства, панує корупція, концентрація влади", - сказала експерт на прес-конференції 21 лютого в Києві, відповідаючи на запитання про те, як вона оцінює дії України після ухвалення чергової резолюції ПАРЄ, передає "Інтерфакс-Україна".

- Северінсен попереджає владу, що "в Європі все бачать", надто ж "селективне правосуддя"

За словами Северінсен, українські представники влади пропонували Європі ухвалити рішення припинити моніторинг України у зв'язку з тим, що Україна головуватиме в Комітеті міністрів Ради Європи вже в травні поточного року. "Але я б не радила цього робити", - підкреслила вона.

Відповідаючи на запитання про те, чи відомо їй про те, чи планує Рада Європи ухвалити рішення про зняття моніторингу України, Северінсен підкреслила, що їй поки що невідомо про це, проте вона планує приїхати на наступну сесію ПАРЕ в квітні 2011 року для того, щоб з'ясувати це питання.

Вона також вважає, що дуже важливо додати до звіту Ради Європи щодо України ситуацію з голосуванням у Верховній Раді України чужими картками. Вона відзначила, що особливо це виявилося при ратифікації "харківських угод".

Северінсен відзначила, що може сказати про те, що "зараз російський вплив набагато посилився в Раді Європи". При цьому вона додала, що Європа зацікавлена в стабільності і в постачаннях газу. "Якщо в Україні не буде розділення влади, незалежності між гілками влади, то, ймовірно, втома від України наростатиме", - підкреслила вона.

Северінсен вважає, що Україні обов'язково треба надати безвізовий режим з країнами Європейського Союзу. "Це моя особиста думка, але впевнена, що багато людей в Європі її підтримують: у Україні обов'язково має бути безвізовий режим, для того щоб люди могли бачити, що управляти державою можна по-іншому", - сказала вона.

При цьому Северінсен відзначила, що існує проблема захисту кордону, і ця проблема стосується не європейського боку українського кордону, а протилежного боку.

Нагадаємо, що президент України Віктор Янукович у грудні 2010 року затвердив положення про Комісію зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права. Згідно з положенням, Комісія є консультативно-дорадчим органом при президентові.

До основних її завдань належать перш за все підготовка пропозицій щодо заходів для завершення виконання Україною зобов'язань, що випливають з її членства в Раді Європи, з урахуванням положень резолюції ПАРЄ щодо України; сприяння налагодженню тісної співпраці з Європейською Комісією "За демократію через право" (Венеціанська Комісія), підготовка пропозицій щодо врахування її висновків та рекомендацій; підготовка пропозицій задля досягнення відповідності положень Конституції України європейським стандартам і цінностям на основі рекомендацій Венеціанської Комісії.

Зазначимо також, що моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи вітає "політичну волю до амбітних реформ" в Україні. Водночас там наголошують на необхідності дотримання українською владою основних демократичних принципів і реалізовувати широкомасштабні перетворення не поспішаючи.

Відзначимо, що нещодавно президент України заявив, що політичний діалог між Україною та Європейським Союзом вимагає продовження контактів на високому рівні.

Северінсен попереджає владу, що "в Європі все бачать", надто ж "селективне правосуддя"

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи можуть бути застосовані санкції до українських чиновників, подібні до санкцій, які були застосовані з боку Ради Європи до бєларуських представників влади, Северінсен сказала: "Я думаю, що дух свободи, який вже піднявся у вашому суспільстві, не можна так легко зараз стримати і загасити. Я думаю, що в Україні до такого авторитаризму не дійде". "Просто дуже важливо, щоб в Україні президент і його адміністрація знали, що в Європі все бачать", - підкреслила вона.

Колишній співдоповідач ПАРЄ щодо України вважає, що в Україні присутнє вибіркове судочинство. "Очевидно, що це селективне правосуддя", - сказала вона, коментуючи ситуацію з порушенням кримінальних справ і арештами деяких колишніх чиновників.

Северінсен також повідомила, що є членом Данської гельсінської комісії. За її словами, її колега, колишній юрист і колишній заступник голови служби безпеки Данії спостерігає за ситуацією в Україні. "Він хоче спостерігати за тими випадками переслідування колишніх членів уряду, які перебувають за ґратами або проти яких ведеться слідство", - розповіла вона.

За словами екс-доповідача ПАРЄ, сама вона не є юристом, проте цей її колега зможе професійно розібратися в ситуації. "Він займався розслідуваннями багато років і може зробити законодавчий аналіз", - сказала вона.

За словами Северінсен, він збирався приїхати до України на поточному тижні, щоб особисто зайнятися справою екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, проте термін перебування Луценка в СІЗО було продовжено і тому її колезі зараз дуже складно буде збирати певні дані в Україні. "Проте він далі збирає документи", - сказала вона.

Раніше в Раді Європи вже заявляли, що в Україні є труднощі із запровадженням Європейської конвенції про захист прав людини і засадничих свобод. Крім того, Європарламент і США раніше заявляли, що стурбовані вибірковим українським правосуддям.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 969 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ