Пт, 2024-04-19, 07:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Травень » 13 » ЄвроПРО: "щит розбрату" чи привід відновити діалог?- InoPressa
19:36
ЄвроПРО: "щит розбрату" чи привід відновити діалог?- InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Союзники по НАТО розрізали стрічку на відкритті першого комплексу ПРО в Східній Європі. Система занадто дорога і малоефективна, кажуть деякі експерти. ЗМІ обговорюють, чи стане розміщення ракет у Румунії, а потім у Польщі додатковим баластом для важких відносин Росії із Заходом або "допоможе ще раз вивчити інтереси кожного і відійти від сповзання до конфлікту".

Церемонія відкриття першого комплексу ЄвроПРО на військово-повітряній базі в Румунії ознаменувала собою нову фазу в розгортанні системи протиракетної оборони НАТО в Східній Європі. Проте є думка, що цей проект - "неправильна" відповідь на "уявну" загрозу, пише кореспондент Frankfurter Rundschau Андреас Шварцкопф.

"Натовська ПРО викликає багато суперечок і стає додатковим баластом для і без того напружених відносин між Росією і країнами Альянсу", - зазначає автор.

Наприклад, німецький експерт Ганс-Йоахім Шпангер практично виключає ймовірність ракетної атаки Тегерана на європейські цілі або американські бази в Європі: навіщо йому розв'язувати війну, яка більше нашкодить саме Ірану? Фахівці висловлюють сумніви і в ефективності системи: вона здатна виявити і знищити 8 з 10 ракет на випробуваннях, а в бойовій ситуації - навіть менше.

Критики вказують також на високу вартість проекту. За деякою інформацією, Вашингтон з 2002 року вже інвестував у нього 40 млрд доларів. "І все це тільки тому, що США хочуть відчувати себе невразливими", - кажуть критики ЄвроПРО, вимагаючи ухвалення політичних рішень і переговорів про роззброєння з Іраном.

Політики, які спеціалізуються на питаннях оборони і безпеки, з США і НАТО парирують: Іран є не єдиною загрозою на Близькому Сході, і система ПРО необхідна для того, щоб люди відчували себе в безпеці, а витрати тут не головне.

Іншою проблемою розгортання ПРО в Східній Європі є напружені відносини між країнами НАТО і Росією на тлі української кризи та участі Росії в громадянській війні в Сирії. Представники Альянсу не втомлюються повторювати, що система ЄвроПРО не спрямована проти Росії, але Москва вважає інакше, йдеться в статті.

Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр, зауважує видання, постійно закликає вести переговори з Росією.

"У той час як офіційні особи з США і країн-союзниць відзначили відкриття довгоочікуваної системи ПРО в Європі церемонією розрізання стрічки і виступом духового оркестру, реакція Росії дозволяє припустити, що система підвищує ризик ядерної війни", - пише журналіст The New York Times Ендрю Крамер.

"Російські чиновники підтвердили свою позицію, згідно з якою побудована американцями система ставить під загрозу безпеку Росії", - йдеться в статті. Публічне обговорення цих подій у Росії було ще похмурішим: наприклад, з'явився онлайн-коментар про те, як у Європі може розігратися ядерна конфронтація, і Румунія, де розміщена система, перетвориться на "задимлені руїни".

Як заявила офіційна представниця російського МЗС Марія Захарова, панель запуску Aegis Ashore "практично ідентична" системі, що використовувалася на борту військових суден Aegis, з яких можуть бути запущені крилаті ракети Tomahawk.

Хоча США заявляють, що на об'єкті в Румунії немає ракет Tomahawk, нова система порушує Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД) 1987 року, пише автор статті.

Російський президент попередив, що розміщення американської системи ПРО в Східній Європі може спонукати Росію вийти з договору. США торік звинуватили Росію в порушенні РСМД, адже вона не задекларувала справжнього радіусу дії двох типів своїх ракет.

Європейський протиракетний щит спровокує подальшу ескалацію напруженості в обстановці, яка і так важка, пише Фредерік Коллер у газеті Le Temps.

При цьому "ракети, які НАТО розміщує в Румунії та Польщі під технічним керівництвом США, поза всяким сумнівом, принесуть спокій населенню країн колишнього радянського блоку, наляканих відродженням російського націоналізму", зазначається в статті.

Москва бачить у створенні ЄвроПРО чергову спробу замаху на її суверенітет. Румунські та польські ракети стануть лише черговою ланкою в бажанні Сполучених Штатів взяти в оточення Росію - так міркує Путін, пише автор статті, прогнозуючи, що тепер "росіяни почнуть ще частіше проводити військові маневри, активізують діяльність на Донбасі, посилять ядерний арсенал у Калінінградській області".

Москва може спробувати промацати настрої європейців в сфері оборони з метою внести розкол у їхні ряди і спровокувати розбіжності між ними і американським покровителем, вважає автор. І це буде набагато простіше зробити, аніж встановити цей протиракетний щит. Незрозуміло, чи є він захистом від іранської ядерної атаки, на чому наполягає Вашингтон. Необхідно прояснити стратегічні наміри НАТО, пов'язані з ЄвроПРО, рекомендує Коллер.

"У світлі розміщення ракет у Польщі та Румунії слід відверто заявити: ці дії спрямовані на те, щоб захиститися від Росії, адже є побоювання з приводу перегрупування її військ, проросійських заяв, територіальних претензій. Це неминуче призведе до конфронтації? Навпаки: це допоможе ще раз вивчити інтереси кожного, відновити діалог і відійти від сповзання до конфлікту, якого ніхто не хоче", - пише Коллер, нагадуючи про негативний розвиток подій у випадку України.

Переклад Inopressa.ru

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 949 | Додав: adminA | Теги: діалог, InoPressa, ЄвроПРО, щит розбрату
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ