Пт, 2024-04-26, 02:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2011 » Січень » 11 » Євросоюз готує Бєларусі жорсткі візові та економічні санкції
14:55
Євросоюз готує Бєларусі жорсткі візові та економічні санкції
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/

11 січня Європейський парламент на позачерговому засіданні в Брюсселі обговорюватиме дії бєларуської влади під час розгону акції опозиції.

Як вважають експерти, Європарламент ухвалить жорстку резолюцію з вимогою повернути і посилити візові санкції стосовно президента Бєларусі Олександра Лукашенка і більше ста високопоставлених бєларуських чиновників, замішаних у скандалі, а також застосувати економічні санкції проти Бєларусі, передає NEWSru.com.

Проте ввести санкції на підставі одноголосного рішення країн Євросоюзу може тільки Рада ЄС. За вжиття жорстких заходів поки що висловилися Польща, Німеччина, Голландія, Швеція, Чехія. Заперечує проти санкцій проти Мінська Італія. Очікується, що Рим підтримають Вільнюс і Рига.

Зараз бєларуська сторона на дипломатичному рівні намагається не допустити запровадження санкцій. У МЗС Бєларусі не приховують, що голова зовнішньополітичного відомства Сергій Мартинов на початку цього тижня відправився до Брюсселя. За даними європейських ЗМІ, Мартинов домагатиметься зустрічі з верховним представником ЄС із зовнішніх зв'язків і політики безпеки Кетрін Ештон, а також з єврокомісаром з питань розширення і політики добросусідства Штефаном Фюле.

Нагадаємо, санкції ЄС проти кількох десятків бєларуських посадових осіб, звинувачених в причетності до фальшування виборів, запровадили в 2006 році. Потім аналогічну заборону ввели США. У 2008 році стосовно 36 людей, включно з Олександром Лукашенком, дію заборони на в'їзд було припинено.

Тим часом влада Бєларусі, не зважаючи на критику з боку ЄС і держдепу США, далі проводить жорстку лінію стосовно учасників безладів. Здійснюються затримання і масштабні обшуки по всій країні. Наприкінці минулого тижня співробітники КДБ Бєларусі провели обшук в офісі Бєларуського Гельсінського комітету, у правозахисників вилучили оргтехніку. 9 січня в будівлі управління КДБ у Гродненській області слідчі в ході допиту побили кореспондента польського видання Gazeta Wyborcza Анджея Почобута. 10 січня пройшов обшук в опозиційній газеті "Борисовские Новости".

31 грудня Бєларусь оголосила про те, що не продовжить терміну перебування в країні офісу ОБСЄ. На думку офіційного Мінська, оцінка результатів діяльності бєларуського офісу ОБСЄ свідчить, що мандат офісу виконано. Влада Бєларусі може залишити офіс ОБСЄ в обмін на остаточну позитивну резолюцію місії спостерігачів про вибори в Бєларусі. Аналітики впевнені, що тільки жорстка реакція Заходу може зупинити репресії.

ЄС пропонують "перезавантажити перезавантаження"

Старший співробітник Німецького фонду Маршалла Йорг Форбріг пропонує європейському співтовариству кардинально переглянути політику на бєларуському напрямі і провести "перезавантаження перезавантаження". Форбріг пише, що допомогу бєларуським опозиціонерам треба надавати всіма способами - за допомогою дипломатичних місій, благодійних організацій і дій окремих громадян. Особливу увагу експерт вимагає приділити 23 "ключовим затриманим", оскільки, за інформацією Amnesty International, в ізоляторах КДБ до них застосовують катування.

Форбріг закликає Євросоюз заморозити відносини з Бєларуссю, зокрема за проектом "Східне партнерство" і наданням економічної допомоги, й відновити візові санкції стосовно керівництва країни. Як вважає експерт, європейським лідерам потрібно пояснити Москві, що "модернізаційне партнерство" з ЄС поширюється і на спільних сусідів, зокрема Бєларусь. На думку Форбріга, одночасно слід спростити візовий режим для простих бєларусів.

ООН стурбували події після виборів в Бєларусі

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав владу Бєларусі звільнити журналістів, кандидатів в президенти від опозиції і їхніх прихильників, які були заарештовані після президентських виборів у країні 19 грудня 2010 року. Про це УНІАН повідомили в центрі новин ООН.

Пан Гі Мун зазначає серйозну стурбованість, виражену групами спостерігачів щодо виборчого процесу в Бєларусі і розвитку подій після виборів. Він заявив, що уряд повинен повною мірою дотримуватися прав людини.

"Генеральний секретар визнає важливу роль офісу Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) в Бєларусі і шкодує з приводу рішення бєларуського уряду закрити цей офіс в Мінську", - заявив прес-секретар ООН на брифінгу в Нью-Йорку.

Нагадаємо, що 19 грудня після проведення виборів президента в Бєларусі опозиція влаштувала у Мінську акцію протесту проти офіційних результатів виборів, згідно з якими перемогу здобув чинний президент Лукашенко. В результаті міліція із застосуванням сили розігнала багатотисячний мітинг, сотні людей було побито й затримано.

Усього було затримано більш як 600 осіб, серед яких були журналісти, іноземні громадяни та кандидати в президенти.

Наприкінці грудня семи колишнім кандидатам в президенти Бєларусі було висунуто звинувачення в організації дій, які призвели до масових безладів 19 грудня. Зокрема повідомлялося, що звинувачення пред'явлено Андрію Саннікову, Володимиру Некляєву, Миколі Статкевичу, Віталію Римашевському, Олексію Михалевичу (їм визначено термін перебування під вартою - 2 місяці), а також Григорію Костусєву та Дмитру Уссу. Останні залишаються під підпискою про невиїзд.

Напередодні ЗМІ повідомили, що Михалевич зник зі слідчого ізолятора МВС. Родичі та адвокат колишнього кандидата в президенти Бєларусі досі не знають, де він.

США та Європа обурені антиопозиційним насильством у Бєларусі. Крім того, днями у Бєларусі опозиційні політичні партії і громадські організації підписали декларацію про створення Національної координаційної ради опозиції.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 1159 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ