Пн, 2024-04-29, 07:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 7 » Forbes: Уроки Помаранчевої революції для Росії
16:56
Forbes: Уроки Помаранчевої революції для Росії
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Чи зміцниться в Росії верховенство закону, якщо Путін піде під тиском народу і влада перейде до демократичного уряду? - запитує оглядач Forbes Марк Адоманіс. "Чи стане держава обслуговувати громадян більш компетентно і прозоро?" - цікавиться автор.

Адоманіс радить порівняти ситуацію в Україні і в Росії з 2005 по 2010 рік - після Помаранчевої революції. Справедливу і неупереджену оцінку дають індикатори державного управління, обчислювані Світовим банком, пише він.
Перший індикатор - "думка громадян та підзвітність" - відображає те, якою мірою громадяни можуть брати участь в обранні уряду, а також свободу слова, створення громадських організацій та преси. "Як і очікувалося, з 2005 року Росія і Україна сильно різняться за рівнем цього індикатора", - пише автор.
Але адепти демократизації, зокрема Майкл Макфол, рішуче заявляли, що демократичні уряди набагато ефективніші за авторитарні. "Самі учасники Помаранчевої революції вочевидь чекали, що їхні дії з розвитку демократії зроблять Україну набагато більш прозорою і законослухняною країною, підвищать рівень державного управління", - пише автор.
Що ж показує індикатор Світового банку "верховенство закону"? Виявляється, в України і Росії рівень невисокий, причому "рівень України в 2005-2010 роках фактично не змінювався, а рівень Росії (дуже скромно) зріс", - пише автор, наводячи відповідні графіки. Причому це сталося в період, "коли українська політична система ставала набагато більш відкритою і демократичною, а російська - помітно більш авторитарною і негнучкою", - пише автор.
В категорії Світового банку "ефективність уряду" рівень України від 2005 року навіть знизився, а рівень Росії дещо підвищився. "Українська держава стало ще більш дисфункціональною в той самий період, коли ставала демократичнішою", - йдеться в статті.
Автор радить переглянути підхід аналітиків до державного управління і деякі тези пропагандистів демократії. "Вільні вибори і вільна преса не викликають автоматичного прогресу в інших сферах держуправління, надто якщо багатства і політичний вплив залишаються в руках купки олігархів (а так буде і в Росії, навіть якщо Путін завтра за помахом чарівної палички зникне)", - йдеться в статті. Власне, українці тепер розчаровуються в демократії як такій.
"Тепер, коли росіяни прагнуть змінити уряд, їм важливо зрозуміти, що таке демократія і чим вона не є", - підсумовує автор.
Переклад InoPressa

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1075 | Додав: abel | Теги: Путін, помаранчева революція, Росія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ