Пт, 2024-04-26, 20:51


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Січень » 19 » Франція звинуватила Сполучені Штати в "окупації" Гаїті
16:25
Франція звинуватила Сполучені Штати в "окупації" Гаїті
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Франція звинуватила США, чиї війська наповнили зруйновану землетрусом Гаїті, в "окупації" цієї карибської країни і попросила ООН уточнити роль американців. Прийнявши на себе функції диспетчерів в аеропорту Порт-о-Пренса, військовослужбовці США віддають пріоритет власним армійським рейсам, іншим же літакам, у тому числі з життєво необхідними гуманітарними вантажами, не дають посадку, повідомив держсекретар у справах співробітництва та франкофонії Ален Жуаянде.

- На відновлювальні роботи на Гаїті потрібно буде близько 10 млрд доларів, каже президент Домініканської Республіки
- Рятувальні операції продовжуватимуться доти, поки є надія знайти під завалами живих
- Гаїтяни лінчують мародерів
- Гаїтянські жерці вуду протестують проти поховання тіл у спільних могилах

З аналогічними докорами виступила міжнародна організація "Лікарі без кордонів", яка базується в Женеві, передає NEWSru.com. Її представники заявили, що, "завертаючи" літаки з допомогою, американці ставлять під загрозу загибелі сотні постраждалих гаїтян, пише британська The Daily Telegraph.

Раніше президент Венесуели Уго Чавес також поспішив заявити, що США скористалися землетрусом як приводом для повзучої окупації Гаїті.

"Вони озброєні так, ніби направляються на війну. Господи, там немає недостатку зброї", - заявив Чавес. Венесуельський лідер порадив направляти в зону лиха лікарів, ліки, паливо та польові шпиталі, а не солдат.

Самі США неодноразово заявляли, що посилення їх військової присутності на Гаїті не є окупацією, і що їх головна мета - забезпечення безпеки та допомоги населенню. Після втручання ООН вони зобов'язалися перш за все надавати посадочну смугу гуманітарним рейсам.

Як відзначає The Daily Telegraph, за безпеку в країні після удару стихії в цілому відповідає ООН, яка вже заявила про тимчасове розширення свого миротворчого контингенту на острові. Разом з тим ще в неділю була досягнута домовленість, що саме американці будуть забезпечувати безпеку на чотирьох основних пунктах роздачі їжі і води, організованих у столиці.

Звинувачення на адресу США звучать на тлі повідомлень про те, що сотні тонн допомоги все ніяк не дійдуть до постраждалих гаїтян , і ті, приходячи в розпач, все частіше і агресивніше йдуть на грабежі і насильство. У тих районах, куди поки не надійшла допомога, посилюються безлади.

Однак американці і оонівці стверджують, що це лише окремі випадки, в цілому ситуація стабільна і навіть стабільніше, ніж була до землетрусу. На підтвердження того США почали розкидати над островом допомогу з повітря. Мешканці одного з районів Порт-о-Пренса вже отримали таким чином 14 тисяч упаковок зі вже готовою їжею і 15 тисяч літрів питної води.

Минулого ж тижня міністр оборони США Роберт Гейтс виключав можливість такої доставки, вважаючи, що вона більше зашкодить, ніж допоможе: він попередив, що в районах, куди будуть скинуті гуманітарні вантажі, через неорганізованість може піднятися хвиля насильства.

На восстановительные работы на Гаити потребуется около 10 млрд долларов, говорит президент Доминиканской Республики

Для здійснення відновлювальних робіт після потужного землетрусу Гаїті буде потрібно близько 10 мільярдів доларів. Таку думку висловив у Санто-Домінго президент Домініканської Республіки Леонель Фернандес після міжнародної зустрічі, присвяченій гаїтянскій катастрофі.

Зазначені кошти будуть необхідні Гаїті для здійснення програми реконструкції країни протягом п'яти років, а також "для зміцнення державних інститутів і демократії", відзначив Фернандес, як передає ИТАР-ТАСС.

На його думку, ефективність допомоги буде прямо залежати від дій міжнародного співтовариства і від самої гаїтянської влади.

В зустрічі в Санто-Домінго, де, зокрема, обговорювалося скликання "Всесвітнього саміту за Гаїті", брав участь гаїтянський президент Рене Преваль, а також представники США, Канади, Іспанії, Бразилії та низки інших латиноамериканських держав . Вони обговорювали шляхи надання термінової допомоги карибській країні, що постраждала від потужного удару стихії.

Раніше генсек ООН Пан Гі Мун закликав світову спільноту зібрати 562 мільйони доларів, щоб допомогти трьом мільйонам постраждалих гаїтян протягом найближчих шести місяців. Багато хто відгукнулися на заклик. Євросоюз оголосив напередодні, що виділить 604 млн доларів. США вже пожертвували 100 мільйонів у вигляді термінової допомоги, а самі жителі за шість днів після землетрусу зібрали понад 200 мільйонів, пише газета Chronicle of Philanthropy.

Рятувальні операції продовжуватимуться доти, поки є надія знайти під завалами живих

Офіційний представник управління рятувальними роботами Ніколас Рідер заявив, що "рятувальні операції триватимуть до тих пір, поки є надія знайти під завалами живих".

Міжнародні пошукові бригади поступово просуваються в постраждалі від землетрусу райони за межами Порт-о-Пренса. Однак, як вважає Рідер, "тепер пріоритет віддається таким гуманітарним операціям, як розподіл продовольчої допомоги".

За даними управління, в даний час на Гаїті працюють 43 пошуково-рятувальні команди. У їхньому складі - понад 1700 фахівців і понад 160 спеціально навчених собак.

З початку проведення міжнародної пошуково-рятувальні операції на Гаїті з-під завалів витягнули 90 осыб, повідомило управління ООН з координації гуманітарних питань.

Гаїтяни лінчують мародерів

Гаїті занурюється в хаос після того, як сильний землетрус знищив міську інфраструктуру. У столиці Порт-о-Пренсі господарюють грабіжники. В якості останніх заходів боротьби з криміналом поліція віддає підозрюваних на розправу громадянам або відкриває вогонь по натовпу мародерів, пише газета The Daily Mail.

Органи правопорядку відчувають себе безсилими проти розгулу вуличної злочинності, а тому самі готові вдаватись до найбільш диких форм правосуддя. Затриманого чоловіка, якого підозрювали у вуличному грабежі, поліцейські відвели до мікрорайону Петіонвілл, де селяться заможні городяни Порт-о-Пренса. Потім спійманого злочинця просто віддали місцевим жителям на розтерзання.

Гаїтяни повісили чоловіка, а потім піддали його труп нарузі: до його ніг прив'язали шматок дроту, після чого тіло волочили по вулицях міста, наносячи удари дерев'яними палицями. Потім труп обклали купою сміття і підпалили. Все це робилося показово для науки іншим мародерам.

В іншому інциденті, що стався в неділю, поліцейські відкрили вогонь по натовпу мародерів, які грабували місцевий ринок. У результаті стрілянини принаймні одна людина була вбита: чоловікові, якому було близько 30 років, куля потрапила прямо в голову. За свідченням очевидців, як тільки убитий впав на землю, інший грабіжник зняв з нього рюкзак з продуктами і зник. Розігнати натовп і навести відносний порядок вдалося лише після прибуття поліцейського підкріплення, бійці якого були озброєні дробовиками і штурмовими гвинтівками.

Вже відзначені випадки нападів на співробітників міжнародних місій, які розподіляють сотні тонн гуманітарних вантажів між гаїтянами. Вантажівки з продуктами теж супроводжують добре озброєні миротворці.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1277 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ