Чт, 2024-04-25, 20:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 11 » Газети називають "зухвалим" виступ Хосні Мубарака
14:17
Газети називають "зухвалим" виступ Хосні Мубарака
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

У своєму виступі, який газети називають "зухвалим", президент Хосні Мубарак відмовився йти у відставку, але вир подій у Єгипті свідчить: його час скінчився. Армія заявляє, що вона вживатиме "необхідних заходів, щоб захистити країну". Міжнародне співтовариство зацікавлене в тому, щоб перехід влади до нового режиму в Єгипті був упорядкованим і мирним, а новий уряд - демократичним і секулярним.

В останньому виступі президент Єгипту Хосні Мубарак відмовився йти у відставку, повідомляє The Financial Times, але вир подій у Єгипті свідчить про те, що його епоха - спотворена стагнацією і політичною деградацією - скінчилася.

Армія заявляє, що вона вживатиме "необхідних заходів, щоб захистити країну і підтримати законні вимоги людей". Наполегливі заклики США, що режим повинен задовольнити деякі з вимог протестувальників, можливо, вплинули на армію, яка залежить від щорічної американської субсидії в 1,3 млрд доларів, зазначається в редакційній статті.

Аби відновити стабільність у Єгипті, має негайно розпочатися демократичний перехід. "Армія, яка відігравала переважно нейтральну роль, повинна сповістити про установчий процес. Це означає негайне скасування режиму надзвичайного стану, заснування ради, яка модифікує конституцію і встановить нові демократичні правила, і створення широкого перехідного уряду, в якому будуть представлені сили, які обстоюють зміни. Потім мають відбутися парламентські і президентські вибори", - пише британське видання.

Армія зупинилася на півдорозі між президентським палацом і площею Тахрір, вважає оглядач Corriere della Sera. "Арабські маси періодично починають бунтувати, але "революцію" завжди очолюють військові. Вони виходять з казарм і беруть у свої руки управління країною. Так було в Єгипті і цього разу, але потім щось сталося, що зупинило переворот".

"Після драматичної ночі, коли ходили чутки про відставку президента, про секретні переговори, якісь зіткнення, Хосні Мубарак призначив Омара Сулеймана на нову посаду - ймовірно, блокувавши таким чином повзучий переворот. Переворотом мали б керувати міністр оборони Мухаммед Тантауї і начальник генштабу Самі Енан. Американці завжди вважали їх знаряддям Мубарака. Вони бояться ризикованих змін так само, як і приходу "Братів-мусульман", - мовиться в статті.

Коли в Єгипті почалися протести, військові й захищали демонстрантів, і підтримували агресорів, прихильників Мубарака, стверджує оглядач. Потім вони спробували вплинути на події, дослухаючись голосів, які висловлювалися за гідний відхід Мубарака. Нарешті, вони зайняли вичікувальну позицію, надавши час на переговори, які вів Омар Сулейман - ще один генерал, який очолює спецслужби з 1993 року. "Військові, - пише автор статті, - могли б спробувати переконати раїса покласти край агонії. Але напевно, апарат безпеки виявився більш стійким. Війна між угрупованнями призвела до провалу цього плану, заставши зненацька Білий дім, ЦРУ і світову дипломатію".

"В останні 24 години влада виступила з погрозами на адресу розгніваних демонстрантів. І замість того, щоб ескортувати Мубарака в Шарм-еш-Шейх, воякам можуть віддати наказ на танках захищати президентський палац. Можливо, тоді ми зрозуміємо, на чиєму боці генерали і на що вони здатні", - пише автор статті Гвідо Олімпіо.

Навіть зараз ніхто не здатний передбачити, чим закінчаться драматичні події в Єгипті, пише в The New York Times екс-президент США Джиммі Картер. На його думку, більшості єгиптян хочеться, щоб заворушення припинилися, основні права людини були відновлені і режим мирно передав владу новому уряду, який був би ближчим до моделі народного представництва. Картер вважає, що уряд Мубарака й опозиція повинні домовитися про дату виборів і, можливо, про поправки до конституції. Потрібно також розширити свободу преси, дозволити мирні зібрання в громадських місцях та діяльність опозиційних партій. Але спочатку слід вирішити ширше питання: "Чи будуть виконані основні вимоги опозиції, яка обстоює свободу і демократію?". Мубарак прямо чи побічно стверджує, що єгиптяни до демократії не готові.

У статті Картера особливо підкреслено, що надзвичайно важливо зберегти мирний договір Єгипту з Ізраїлем та армією.

"Багато хто, особливо на Заході, купився на байку режиму Мубарака, ніби при демократії Єгипет зануриться в хаос або переродиться на релігійну державу, анулює крихкий мирний договір з Ізраїлем і почне ставитися до Заходу вороже", - пише в The New York Times Мухаммед аль-Барадеї, у минулому глава МАГАТЕ, а нині один з лідерів єгипетської опозиції. Він оскаржує ці твердження.

США та їхні союзники витрачають величезні гроші на війни задля встановлення демократії в Іраку і Афганістані, нагадує політик. "І тепер, коли каїрська молодь, вся зброя якої - Facebook і переконаність у своїй правоті, вивела на вулиці мільйони людей, аби вимагати справжньої демократії в Єгипті, було б абсурдно ще й досі мовчазно підтримувати режим, який втратив довіру власних громадян", - пише аль-Барадеї.

Режим Мубарака повинен мирно і впорядковано передати владу іншому, переконаний він. У статті пропонується конкретна програма на перехідний період, підсумком якого будуть вільні і справедливі президентські і парламентські вибори. Вільний, демократичний, миролюбний Єгипет стане оплотом стабільності на Близькому Сході і шановним партнером для міжнародного співтовариства, переконаний аль-Барадеї.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 945 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ