Чт, 2024-04-25, 06:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Серпень » 30 » "Газпром" заморожує арктичний газовий проект: що далі?- InoPressa
13:14
"Газпром" заморожує арктичний газовий проект: що далі?- InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
Кореспонденти Financial Times в циклі статей аналізують причини відмови російського концерну "Газпром" від розробки Штокманівського родовища.

"Газпром" припиняє проект з розробки Штокманівського родовища через дедалі вищі витрати, пишуть Гай Чейзан і Кетрін Белтон у матеріалі для Financial Times. Це рішення окреслює труднощі, з якими стикаються енергетичні компанії, що прагнуть здобувати нафтові та газові ресурси в Арктиці, зазначає автор статті. Родовище розташоване за 600 км від північного узбережжя Росії, в зоні айсбергів і полярної ночі. Також проект з розробки родовища постраждав від змін на світовому газовому ринку, викликаних революцією північноамериканського сланцевого газу, підкреслюється в статті.

"Всі сторони дійшли згоди, що витрати занадто великі, щоб ми змогли робити це на даному етапі", - заявив член правління "Газпрому" Всеволод Черепанов. Прес-секретар компанії Сергій Купріянов сказав Financial Times, що рішення може бути переглянуто, тільки коли умови на ринку зміняться. На життєздатність проекту також вплинули невизначеність попиту на європейському ринку і наростання імпорту в Європу скрапленого природного газу, повідомляє видання.

Рішення призупинити розробку Штокманівського родовища демонструє ризики інвестицій в арктичні проекти в умовах невизначеності на енергетичних ринках, пише в статті під назвою "Що після Штокмана?" оглядач Financial Times Стефан Уегстіл. Виникає питання, що компанія буде робити далі, зазначає автор. "Газпром", як і раніше, володіє найбільшими запасами газу. Однак більша частина цих запасів - у важкодоступних місцях, включаючи Штокман. За заявами компанії, вона почне їх розробляти, тільки якщо це буде економічно виправдано. З комерційного погляду, такий підхід слушний.

У Росії в справу втручається політика, підкреслює журналіст. "Газпром" є великою політичною і бюрократичною машиною. Менеджери не захочуть повертати гроші власникам акцій, вони постараються вкласти фонди Штокмана в інші проекти з сумнівними фінансовими перспективами, вважає автор. "Відповідь можна було б знайти в приватизації і лібералізації російської газової галузі. Конкуренція між російськими та іноземними компаніями допомогла б знизити витрати, допомогти модернізації та впровадженню інновацій", - підсумовує автор.

Призупинення розробки Штокманівського родовища свідчить про те, що "Газпром" реально оцінює ситуацію, стверджують в заголовку ще однієї статті у Financial Times Гай Чейзан і Кетрін Белтон. "Це позитивний крок. Нарешті хтось заявив, що проект не буде працювати і що не потрібно витрачати час і гроші", - каже Джонатан Стерн, професор Оксфордського інституту енергетичних досліджень. Однак інші аналітики зазначають, що рішення свідчить про нездатність компанії швидко реагувати на мінливі умови світових ринків. Володимир Мілов, колишній заступник міністра енергетики, вважає, що проект міг відбутися, якби "Газпром" вів себе більш гнучко зі своїми партнерами. "Газпром" хотів повністю контролювати процес прийняття рішень і відводив партнерам вторинну роль постачальників грошей і технологій. Ясно, що така схема не підходила іноземним компаніям", - підкреслює Мілов.

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1071 | Додав: adminA | Теги: InoPressa, арктичний газовий проект, Газпром
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ