Чт, 2024-03-28, 22:54


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Лютий » 8 » Голова Верховного суду не має наміру йти з посади і знає, що повноважень цієї установи бояться
16:30
Голова Верховного суду не має наміру йти з посади і знає, що повноважень цієї установи бояться
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Голова Верховного суду Василь Онопенко запевняє, що не має наміру подавати у відставку. "В мене немає сьогодні підстав подавати у відставку, тому що Конституція, закон чітко передбачає, коли я можу подати у відставку", - повідомив він 7 лютого в ефірі телеканалу ICTV.

Онопенко визнав, що на нього наразі чиниться тиск: "Мені важко з точки зору психологічного тиску".

- Онопенко хоче розповісти Януковичу про правосуддя в Україні

"Нинішній тиск на мене і через чоловіка моєї старшої дочки Лади Євгена Корнійчука (колишній перший заступник міністра юстиції), і через молодшу дочку Ірину багато в чому пояснюється особистими мотивами", відзначив він в інтерв'ю виданню "КомерсантЪ Україна".

Онопенко припускає, що більшою мірою причина негараздів Корнійчука полягає в особистих неприязних взаєминах між ним і певними посадовими особами, які, судячи з усього, вирішили з'ясовувати стосунки за допомогою наданої їм влади.

Так, на згадування про конфлікт між Корнійчуком (під час його перебування першим заступником міністра юстиції), нинішнім першим заступником генпрокурора Ренатом Кузьміним і Портновим, і питання, чи може йтися про помсту, Онопенко сказав: "Так, про непрості відносини між моїм зятем і Кузьміним з Портновим багато писали в пресі. Наскільки я розумію, були конфлікти", - сказав він.

"Якщо ви пам’ятаєте, в 2009 році були й кримінальні справи проти Корнійчука, порушені слідчими Генпрокуратури, яких курирував Кузьмін. Тоді в робочому кабінеті Корнійчука провели обшук. Зараз уже втретє чи вчетверте порушено кримінальну справу - тепер уже особисто Кузьміним", - зазначив голова ВСУ.

Голова Верховного суду заявив, що не може визнати, що кримінальна справа, порушена проти його доньки, законна. "Що визнати, що правильно порушено кримінальну справу? За те, що вона позичила два роки тому, через те, що займалися бізнесом, 252 тисячі гривень і не віддала, хоча повинна була повернути цей борг. Я не знав про це. 31 січня з'явився позов зацікавленої особи до доньки. Я і про це взнав. З дружиною ми готові були повернути ці кошти", - заявив він.

"Як відомо, 31 січня був поданий позов до Печерського суду про судове стягнення з моєї дочки боргу. І з погляду закону - це правильно: борги потрібно віддавати. Безумовно, краще обходитися без судів. І якби я раніше дізнався про цей борг, то зробив би все, щоб його було погашено вчасно. Але суд навіть ще не приступив до розгляду цієї цивільної справи, а Генеральна прокуратура на другий день все оцінила як кримінал. З правової точки зору все це, м'яко кажучи, дивно", - говорить голова Верховного суду.

Онопенко розповів про позику доньки: "Як вдалося встановити, у 2008 році вона вирішила закупити в Італії дитячий одяг для свого невеликого магазину. Хто їй порадив позичити гроші у цієї людини (Валерія Ксензенка - ред.), не знаю. Можливо, її колишній чоловік Володимир Котляров, з яким вони розлучилися десь п'ять років тому і на той момент вже жили порізно. Але, судячи з усього, певні стосунки між ними зберігалися. І були якісь домовленості про погашення за неї боргу. Ірина була твердо впевнена, що позику погашено. До речі, впродовж понад двох років ніхто не висував їй претензій з цього приводу".

"Але ж 1 лютого порушується кримінальна справа і робиться обшук", - додав Онопенко. За його словами, в ході обшуку правоохоронним органам "все, що треба, їм показали, нічого не забрали". "Нічого там не знайшли. І до речі, працівники правоохоронних органів переді мною вибачалися, що вони змушені були це робити", - уточнив голова Верховного суду.

Онопенко визнав, що метою обшуку в його будинку була саме його донька Ірина. "Але вона на той час вже виїхала, ще до того, як ми дізналися, що є кримінальна справа. Мабуть, інтуїція", розповів голова ВСУ. Але з приводу місця перебування доньки Онопенко відповіді уникає: "Вона доросла, самостійна жінка і сама вирішує, де їй бути. Зокрема - з урахуванням того, що почало творитися довкола неї".

Нагадаємо, на початку лютого Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти доньки голови Верховного Суду Василя Онопенка і ще одного підприємця за підозрою в заволодінні шахрайським способом 300 тис доларів (2,4 млн грн).

22 грудня 2010 року Генпрокуратура відкрила кримінальну справу проти колишнього першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука за підозрою в перевищенні службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків. Корнійчука досі утримують у СІЗО.

Йому ставиться в провину той факт, що він, перебуваючи на посту першого заступника міністра юстиції, підписав листа, яким дозволив проведення конкурсу на юридичне обслуговування Національної акціонерної компанії "Нафтогаз Україна" в одного виконавця. Корнійчук є зятем Василя Онопенка.

Нещодавно Онопенко офіційно заявив, що у відставку не піде. "Моя позиція державницька, тому у відставку я не збираюся", - сказав він.

Онопенко хоче розповісти Януковичу про правосуддя в Україні

Голова Верховного Суду України Василь Онопенко домагатиметься зустрічі з президентом Віктором Януковичем. "Я хочу зустрітися з президентом. Я хочу його поінформувати про стан правосуддя в країні після реформи; про те, про що сьогодні говорять не тільки в Україні, а й у Європі", - заявив Онопенко, додавши, що ініціювати таку зустріч має намір найближчими днями.

Онопенко також нагадав, що президент - гарант дотримання Конституції. "Він має право в рамках своїх повноважень запитати з відповідних посадових осіб за дотримання Конституції. Я знаю одне: високопоставлені особи з Генпрокуратури повинні чітко усвідомлювати, що закон - це не сокира, що лежить під лавою, яку можна дістати і розмахувати нею наліво і направо", - підкреслив голова ВСУ.

Крім того, Онопенко заявив, що його мета - не дозволити приватизувати правосуддя, дати змогу людям знайти надійний захист в суді, не допустити участі судів в різних протиправних схемах. "У мене є позиція, є бачення розв'язання проблем, є пропозиції законодавчого характеру. У зв'язку з цим є впливові особи, у тому числі і політики, які не хотіли б бачити мене на посту голови суду, тому що мої принциповість і непоступливість заважають отримати їм повний контроль над судовою владою і певну користь", вважає він.

"Отримати повний контроль над судовою системою можна, тільки отримавши повний контроль над Верховним судом. Для того щоб отримати повний контроль над ВСУ, потрібно позбавитися Онопенка. Бо моя позиція принципово розходиться з їхньою в кардинальних питаннях правосуддя", - заявляє голова ВСУ.

Крім того, Онопенко відзначає, що Верховний суд вже з великою натяжкою можна називати судовим органом. "Я вважаю, що ВСУ є найкомпетентнішим, найоб'єктивнішим і найнезалежнішим судом. Верховний суд у будь-якій країні ставить останню крапку. Тільки не в Україні - в результаті реформи ВС позбавили права ухвалювати рішення по суті, тобто права судити!" - додав він.

"Венеціанська комісія прямо сказала... І резолюція ПАРЄ, щоб повноваження Верховного суду відновили. І очевидно ті, хто боїться відновлення повноважень Верховного суду, бояться в перспективі ось цього положення", - заявив він.

На запитання, чи справедливо говорити про те, що в Україні відбуваються політичні репресії, Онопенко сказав, що якби він був політиком - він би достатньо чітко відповів. "Але я посадова особа судової влади, і ви повинні розуміти, що в такому статусі обмежений певними рамками закону".

Голова ВСУ бачить, що зараз і всередині країни, і з боку міжнародних організацій багато мовиться про існування вибіркового підходу в кримінальному процесі. "Скажу відверто: з кожним днем мені все важче і важче знаходити аргументи, щоб спростовувати такі твердження", резюмував він.

Раніше Онопенко виступив із жорсткою критикою звуження повноважень ВСУ в результаті реформи судової системи в Україні і передачі будівель суду Вищому спеціалізованому суду з розгляду громадянських кримінальних справ. Водночас він заявив, що "боротиметься за незалежність судової системи" після проведення судової реформи.

"Висновки Венеціанської комісії стосовно неприпустимості зменшення ролі ВСУ дають підстави вважати, що маргіналізація Верховного суду сталася лише через персону Онопенка. І як тільки його приберуть (точніше – він подасть у добровільну відставку), значення ВСУ відновиться", - сказав після затримання Корнійчука політолог Тарас Березовець.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 948 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ