Сб, 2024-04-27, 07:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Листопад » 14 » Гривні - плавати, а українцям, певно, потопати
10:19
Гривні - плавати, а українцям, певно, потопати
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
13 листопада в Національному банку визнали можливість заміни політики фіксованого курсу ринковим формуванням вартості національної валюти. Цьому сприяє як бажання домовитися з МВФ про відновлення фінансування, так і необхідність ліквідувати розрив між офіційним курсом - 7,99 грн/дол - і ринковим, який вже перевищив 8,3 грн/дол. Учасники ринку говорять, що введення гнучкого курсоутворення може посилити паніку серед населення і привести до спекуляцій, але в тривалій перспективі здатне зробити гривню більш стійкою валютою, пише "Комерсант-Україна".

Національний банк відреагував на ослаблення гривні до долара заявою про готовність відмовитися від політики фіксованого курсу. "Поступове підвищення гнучкості курсу національної валюти неминуче", - заявив журналістам директор департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін. Ця теза 13 листопада пролунала у відповідь на чергове прохання МВФ перейти до гнучкого курсу. "Ми з 2006-2007 років включаємо в наші звіти ці рекомендації. Для економіки на зразок української, яка глибоко інтегрована в світову економіку і залежить від експорту біржових товарів, набагато краще було б мати плаваючий курс", - сказав постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр.

Перехід до гнучкого курсу актуальний не тільки в світлі того, що Україна має намір відновити співпрацю з МВФ і отримати кошти для рефінансування зовнішнього боргу. Резерви НБУ постійно зменшуються, знижуючи його можливості підтримувати курс шляхом валютних інтервенцій - у жовтні на ці цілі було витрачено 1, 8 млрд дол, через що резерви скоротилися до 26,8 млрд дол. Значний попит на іноземну валюту викликало поступове підвищення її вартості. 13 листопада вранці валютний "індикатор" підскочив на 3,2-4,3 коп., До 8,255-8,292 грн. У другій половині дня банки виставляли котирування вже по 8,29/8,33 грн / дол. І хоча вибори традиційно супроводжуються сплеском чистого попиту на готівкову валюту на 1-2 млрд дол, Сергій Кораблін не вважає цю ситуацію виправданою в умовах припливу коштів. "Виникає питання про раціональність ринку і про те, чи варто нам слідувати за ним", - додав він.

Учасники ринку говорять, що поняття плаваючого курсу досить розмито і може означати як зміну офіційного курсу гривні в умовах збереження її жорсткої прив'язки до долара в рамках валютного коридору, так і введення інфляційного таргетування (використання монетарних і курсових механізмів для утримання визначеного рівня інфляції). "Роль НБУ в даному випадку почне зводитися до згладжування перекосів у курсоутворенні і недопущення впливу на цей процес спекуляцій. Найбільш логічний шлях - коридор припустимих коливань", - вважає заступник голови правління-скарбник Банку Національний кредит Дмитро Власов. Нацбанк може почати розраховувати офіційний курс на основі міжбанківського і проводити валютні інтервенції лише у виняткових випадках, говорить старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк.

Оскільки за багато років населення звикло до стабільного курсу, зміни навіть на 1% викликають панічні настрої, відзначає Дмитро Власов. Тому при переході до гнучкого курсу буде складно уникнути підвищеного попиту з боку населення і бізнесу. "Гнучкий курс може спровокувати черговий виток паніки. Тому Нацбанку не можна різко усуватися з ринку, він повинен контролювати і згладжувати волатильність", - вважає начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександр Печерицин.

У довгостроковій перспективі гнучкий обмінний курс може самостійно регулювати економічні процеси. "Він не дозволить дефіциту зовнішньої торгівлі розростатися до непосильних для країни розмірів і зможе стримувати імпорт інфляції", - вважає начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Олексій Блінов. Чим більш гнучким буде курс, тим менше паніки будуть викликати курсові коливання. "Але якщо курс стане плаваючим, менше людей будуть тримати свої заощадження у валюті, тому що її курс може не тільки рости, але й падати", - впевнений Євген Гребенюк. Учасники ринку вважають, що гривня може знецінитися.

"Якщо НБУ продовжить політику плавного ослаблення курсу, то рік гривня закінчить приблизно на рівні 8,40 грн/дол або трохи вище. Ми очікуємо, що курс долара до євро на кінець року буде наближений до позначки 1,3 дол, що відповідає рівню 10, 90-11,00 грн/євро ", - говорить начальник відділу аналізу та досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.

У МВФ вважають, що послаблення гривні піде на користь економіці

Експерти МВФ вважають, що плавне послаблення гривні піде на користь нашій економіці - наші товари стануть конкурентоспроможними в Європі. І поступовий перехід до плаваючого курсу - одна з вимог МВФ для отримання Україною чергового траншу дешевого кредиту. Але в уряді плаваючу гривню аж ніяк не вважають виходом із ситуації - за словами джерела в Кабміні, гнучкий курс вигідний спекулянтам і таїть у собі багато небезпек для економіки і фінансового ринку, повідомляє "Сегодня".

"Я впевнений, що НБУ відслідковує ситуацію на міжбанківському ринку, пару угод по 100 тис. дол погоди не роблять, якби рахунок йшов на мільйон, точкова інтервенція була б, - вважає президент Украналітцентра Олександр Охріменко. - Нас привчили до відносної стабільності долара, але Нацбанк давно говорить про те, що коливання курсу долара в 5%, або 40 копійок (до 8,40, або, навпаки, до 7,60) - це нормально ".

Джерело в банківських колах повідомило нам, що в середу (14 листопада) НБУ планує-таки вийти на безготівковий ринок, щоб погасити ажіотаж: "Як швидко курс росте, так швидко він і впаде, його відразу ж зіб'ють до 8,20, тому я б не поспішав скуповувати валюту. Але Нацбанк повинен швидко і рішуче розрубати цей вузол, оголосивши: крайній курс встановимо, наприклад, 8,40 чи 8,20 грн - і крапка. Тоді паніки не буде".

А економіст інвесткомпанії "Тройка Діалог Україна" Ірина Піонтковська прокоментувала обвал курсу гривні на міжбанку. За її словами, основні чинники, через які курс долара на безготівковому ринку виріс з 8,2150-8,2350 грн / дол до 8,2880-8,3250 грн / дол, - це торговий дефіцит, виплати за зовнішніми боргами і внутрішній попит на готівкову валюту, передає "Корреспондент".

"До деяких пір, поки нетто-скупівля валюти населенням не перевищувала 1 млрд дол в місяць, а приплив запозичень та інвестицій був достатнім для забезпечення фінансування дефіциту рахунку поточних операцій і обслуговування зовнішніх зобов'язань, спостерігалася відносна стабільність на валютному ринку. Продовження ж розширення дефіциту рахунку поточних операцій на тлі скорочення припливу валюти по фінансовому рахунку і сплеску попиту на готівкову валюту всередині країни у вересні-жовтні призвело до збільшення девальваційного тиску, який згладжується інтервенціями НБУ", - пояснила Піонтковська.

"Воно буде тривати до тих пір, поки або НБУ не змінить режим валютного курсу або зовнішньоекономічна кон'юнктура покращиться", - додала вона.

Нагадаємо, за словами учасників щомісячного опитування Reuters, гривня впаде наступного року до 9 грн за долар, бо приплив валюти від експорту буде слабким через обмежений рецесією в Європі попит на метал, а у влади після виборів немає потреби витрачати валютні резерви, що тануть, аби втримати курс на незмінному рівні в умовах дедалі сильнішого дефіциту зовнішньої торгівлі.

Раніше повідомлялося, що старання Нацбанку задля відвернення девальвації гривні не будуть ефективними без зовнішньої підтримки, вважають в агентстві Fitch. Побоюючись "неорганізованого знецінення гривні", експерти агентства радять країні домовитися з МВФ про нові позики.

Fitch прогнозує девальвацію гривні до долара на 10% до кінця 2012 року.

Окремо скажемо, що побоюючись девальвації гривні, населення в жовтні ані на день не припиняло скуповувати іноземну валюту. Ажіотаж на валютному ринку спонукав громадян придбати рекордну суму - 3,3 млрд дол.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1143 | Додав: adminA | Теги: потопати, Українцям, Гривні - плавати
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ