Чт, 2024-04-25, 11:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2010 » Червень » 14 » Hа півдні Киргизстану шукають шляхів примирення
16:24
Hа півдні Киргизстану шукають шляхів примирення
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


У Джалал-Абадській області Киргизстану ситуація починає заспокоюватися, повідомили місцеві жителі. За їхніми словами, в останньому осередку напруженості - прилеглому до Джалал-Абада Сузакському районі - методом "народної дипломатії" вдалося досягти домовленостей, що влаштовують сторони конфлікту ,передає Інтерфакс.
Зокрема, за словами співрозмовника агентства, представники узбецької діаспори погодилися принести публічні вибачення за дії свого лідера Кадиржана Батирова, який під час подій 13-14 травня в Джалал-Абаді брав активну участь в спаленні будинку Курманбека Бакієва і вдався до кількох антидержавних висловлювань.

Також сторони домовилися про роззброєння узбецької громади. "Для цього в місця компактного проживання осіб узбецької національності прибудуть старійшини киргизів та узбеків, прибуде комендант області Кубабек Байболов, а також приїдуть засоби масової інформації та під телекамерами почнеться процес здачі зброї представниками узбецької діаспори", - розповіло джерело.

При цьому, згідно з домовленостями, буде проведено справедливе та об'єктивне кримінальне розслідування участі Батирова в подіях як 12-14 травня, так і 12-13 червня.

Як повідомляють місцеві жителі, після того, коли цю новину оголосили, велика частина учасників стихійного мітингу, що проходив на міській площі, розійшлася. Те ж саме мають намір зробити і люди, які перебувають зараз перед входом в узбецьку Махалу (місце компактного проживання) у Сузакському районі.

Переговори на півдні Киргизстану про перемир'я між авторитетними лідерами і старійшинами киргизької і узбецької громад ведуться повсюдно, повідомив сьогодні керівник інформаційно-координаційного центру тимчасового уряду республіки Фарід Ніязов, передає ИТАР-ТАСС.

Як стверджує Ніязов, в ході таких зустрічей сторони доходять єдиної думки, що даний конфлікт був кимось спровокований і добре організований. "Учасники переговорів однозначно визнають, що вся акція була спланована політичними силами, які протистоять тимчасовому уряду, а виконавцями виступили представники криміналітету, організованої злочинності і бойовики", - підкреслив Ніязов.

За його словами, в результаті таких переговорів лідерів сторін і рішучих дій військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів на півдні республіки "ситуація має тенденцію до відносної стабілізації".

Тим часом, з Оша та Джалал-Абада далі надходять повідомлення про те, що в результаті переговорів представників киргизької і узбецької общин сторони почали здавати зброю. У Оші обстановка майже повністю нормалізувалася, а в Джалал-Абаді відзначаються поодинокі випадки підпалів будинків.

За словами місцевих жителів, ситуація в самому Джалал-Абаді досить спокійна, стрілянини не чутно. У той же час ще догорають підпалені напередодні будинку й будови.

"У разі якщо будуть порушені умови домовленостей, обидві сторони розуміють: це може призвести до ще більшого кровопролиття, і тому ми сподіваємося, що сторони дотримають дане слово", - підкреслив співрозмовник агентства.

Крім того, за даними джерела в правоохоронних органах регіону, в Сузакський район Джалал-Абадської області прибув один з членів тимчасового уряду Киргизстану Азімбек Бекназаров, який повинен ще своєю участю закріпити досягнуті домовленості.

Киргизькі силовики проведуть зачистку передмість Оша

Водночас киргизькі правоохоронні органи планують провести спецоперацію у передмістях Оша. Раніше для стабілізації ситуації киргизька влада перекинула в Ош і Джалал-Абад додаткові сили міністерства оборони, МВС, внутрішніх військ, а також сформовані з ветеранів силових структур, МВС і дружинників загони добровольців.

"Правоохоронні та силові структури отримали наказ про проведення зачистки в двох районах у передмісті Оша - Фуркат і Наріман, де зберігається напружена обстановка, - повідомив у понеділок в.о. міністра оборони, спецпредставник тимчасового уряду по півдню Киргизстану Ісмаїл Ісаков.

Він сказав, що в ці два райони будуть направлені озброєні співробітники правоохоронних органів і Міноборони, вони будуть там знаходиться на постійній основі доти, доки в цих районах не встановиться стабільність. Для забезпечення життєдіяльності військових в Фуркаті й Нарімані будуть розгорнуті наметовий табір і польова кухня.

Район Фуркат розташований у східній частині Оша, недалеко від обласної лікарні. У Фуркаті проживає багато етнічних узбеків. Там наприкінці минулого тижня були найнапруженіші вогнища конфлікту.

Про початок переговорів між залученими в міжнаціональний конфлікт представниками узбецької і киргизької діаспори з участю представників влади повідомив перший заступник голови Держслужби нацбезпеки комендант Джалал-Абадської області Кубатбек Байболов. Він зазначив, що за підсумками переговорів "можна говорити про зниження напруженості" і "позитивну динаміку в розвитку ситуації".

З Ошської області евакуюють людей. Всі авіаперевізники працюють на безоплатній основі

Почалася евакуація з Оша перших 700 біженців і постраждалих в результаті заворушень, повідомляють у понеділок місцеві ЗМІ.

"Близько 700 осіб з-поміж біженців і постраждалих, які можуть пересуватися, дісталися до аеропорту в Оші і просять їх евакуювати", - повідомив агентству 24.kg директор Агентства цивільної авіації Міністерства транспорту і комунікацій Олександр Настаєв.

Він нагадав, що всі авіарейси без винятку всіх авіаперевізників країни працюють ці дні на безоплатній основі. "Біженці, поранені, постраждалі, а також вантажі гуманітарної допомоги на південь і "вантажі 200" до місця доставки здійснюються безкоштовно", - заявив Настаєв.

Крім того, він закликав усіх, кому відомо про випадки вимагання грошей за переліт або доставку гуманітарної допомоги, повідомляти у відомство. "Ми будемо вживати найсуворіших заходів і вимагати від міліції кримінального покарання за законами воєнного часу", - запевнив директор.

За його даними, в аеропорту Оша почнеться посадка першої партії біженців на борт літака Іл-76. Найближчим часом в аеропорт Оша з Джалал-Абада прилітає ще два борти, а з Бішкека - ще чотири літаки. Всі вони будуть задіяні в перевезенні біженців і потерпілих, передає РИА "Новости".

Тим часом очевидці повідомляють, що не всі охочі можуть дістатися до аеропорту, щоб виїхати зі зруйнованого під час зіткнень, що тривають четверту добу, і мародерства міста, оскільки дорога до повітряних воріт південної столиці пролягає через райони, де донедавна тривала стрілянина.

Раніше повідомлялося, що у передмістях Оша мають місце міжетнічні зіткнення між киргизами і узбеками, що супроводжуються погромами і підпалами житлових будинків. У місті розгромлені всі магазини, базари, припинена подача газу, в ряді районів відключено світло і вода. У деяких районах Ошської та сусідньої Джалал-Абадської областей раніше було введено надзвичайний стан.

Як повідомила в понеділок американському телеканалу CNN представник Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Ганна Нельсон, кордон Киргизстану з Узбекистаном перетнули приблизно 80 тисяч біженців.

За її словами, на даний момент в таборах біженців на території Узбекистану зареєстровані 60 тисяч людей, більшість з яких жінки і діти.

Нелсон зазначила, що узбецька влада забезпечує біженців продовольством і житлом, при цьому табори вже заповнені людьми, які покинули Киргизстан. За свідченням співробітників МКЧХ, у таборах перебувають не менше 250 поранених, з них 40 з вогнепальними пораненнями.

"Ми ще повністю не усвідомили справжніх масштабів гуманітарної катастрофи, яка розгортається на півдні Киргизстану", - заявив регіональний представник МКЧХ в Ташкенті Франсуа Блансі.

Киргизька влада повідомляє про провокаторів

Безладдя на півдні Киргизстану спровоковане зацікавленими силами, вважають киргизькі політики. У Оші діяли диверсанти, серед яких були професійні снайпери. Вони були добре озброєні і забезпечені боєприпасами, заявив сьогодні на прес-конференції один з лідерів партії "Ата-Журт" Ахматбек Келдібеков. "Такого жаху, з яким я зіткнувся в місті Оші, я не бачив навіть у кіно про Ірак", - сказав він.

На його думку, "якщо б спочатку застосовувалися жорсткі і своєчасних заходи, такого б масштабу трагедії не було", - говорить він. "Міжетнічні конфлікти в Киргизстані траплялися й раніше, але не в такому масштабі", - підкреслює Ахматбек Келдібеков. Дрібні сутички, за його словами, так і будуть тривати, їм треба запобігти.

За словами спецпредставника тимчасового уряду по півдню Киргизстану Ісмаїла Ісакова, в ніч проти понеділка у районі Фуркат був затриманий снайпер у військовій формі і в чині майора. "У ході перевірки з'ясувалося, що ця людина не є військовослужбовцем", - додав він.

Він звернув увагу на те, що провокатори ходять переодягненими в камуфляж або халати лікарів, через що місцеві жителі їх сприймають за військових або медиків, чим "користуються провокатори, щоб сіяти паніку".

Комендант Ошської області Бакит Алимбеков повідомив журналістів у понеділок, що за фактами заворушень в Оші затримано 10 осіб, які будуть притягнені до кримінальної відповідальності. Крім цього, джерело в силових структурах повідомило, що напередодні увечері в місті були затримані три жінки-снайпери.

В узбецькій общині підтверджують затримання 10 киргизів

Жертвами зіткнень в Джалал-Абаді стали близько 700 узбеків, що проживали в місті, стверджують в узбецькій общині міста.

"Під час зіткнень і при пожежах загинуло приблизно 700 місцевих жителів - узбеків за національністю", - заявив в понеділок один з лідерів місцевої узбецької общини. Він сказав, що тільки "вчора і сьогодні пройшли похорони 12 загиблих".

Відомості про загиблих реєструвалися місцевою общиною.

"Тіла багатьох із загиблих зараз перебувають в мечетях в Джалал-Абаді, але забрати їх звідти поки неможливо через питання безпеки", - додав представник діаспори.

Крім того, він підтвердив інформацію про те, що напередодні представниками узбецької общини, що проживає в селі Сузак, були затримані і зараз утримуються десятеро представників киргизької національності.

"За нашими даними, ці молоді чоловіки їхали до Оша для надання підтримки місцевій молоді, вони влаштували перестрілку на в'їзді в Сузак і були затримані", - сказав представник общини.

Він додав, що зараз за участю представників тимчасового уряду Киргизстану йдуть переговори про звільнення затриманих молодих людей.

Коментарю офіційної киргизької влади поки немає. Тим часом, за даними Мінохоронздоров'я республіки, в результаті безладів на півдні країни загинули 118 і отримали поранення близько 1,5 тис осіб.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1077 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ