Чт, 2024-04-25, 17:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 26 » Індонезія страждає від сейсмоактивності: Суматру трусить, Яву евакуювали
14:33
Індонезія страждає від сейсмоактивності: Суматру трусить, Яву евакуювали
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

 Черговий сильний землетрус стався у вівторок, 26 жовтня, в Індонезії, повідомляє РИА "Новости". За даними сейсмологів, епіцентр землетрусу магнітудою 6,1 зафіксовано за 225 кілометрів на південь від адміністративного центру провінції Західна Суматра, міста Паданг, його вогнище залягало на глибині 23 кілометри.

Про жертви, руйнування або загрозу виникнення цунамі не повідомляється, але жителі Індонезії з тривогою стежать за сейсмічною активністю, що не припиняється в регіоні. В понеділок увечері в країні стався потужний землетрус магнітудою 7,2, а слідом за ним - ще 10 афтершокових поштовхів магнітудою від 5,0 до 6,2 за шкалою Ріхтера.

Зв'язку з декількома островами у західного побережжя Суматри немає досі, проте експерти не очікують там великих руйнувань або значної кількості жертв, оскільки в цьому районі проживає мало людей, а населені пункти розташовані переважно в горах. Проте індонезійський Червоний Хрест перекидає на ці острови машини швидкої допомоги.

Менш ніж два тижні тому індонезійські ЗМІ з посиланням на дані дослідження, проведеного Академією наук країни, повідомили, що у будь-який момент біля західного узбережжя Суматри може статися землетрус магнітудою 8,9 за шкалою Ріхтера.

Проте дані цього дослідження не повинні "тероризувати" людей, заявила співробітниця Падангського університету Андалас Міра Елфіна (Mira Elfina). Проведене геологами LIPI дослідження вказує на те, що вірогідний епіцентр могутнього поштовху розташовуватиметься в районі островів Сиберут або Сипора біля західного узбережжя Суматри. Раніше подібного висновку доходили й інші фахівці. Вони підкреслювали при цьому, що вислів "у будь-який момент" абсолютно не обов'язково означає "завтра" або навіть "протягом року". Мова йде про декілька десятиліть.

Крім того, у понеділок вранці Центр вулканології і зниження геологічних ризиків Індонезії оголосив четверту, найвищу, ступінь готовності до виверження вулкану Мерапі у провінції Центральна Ява - одному з найбільш густонаселених районів планети.

Термінову евакуацію населення було проведено на індонезійському острові Ява через активізацію вулкану Мерапі, повідомляє ИТАР-ТАСС. Як заявив сьогодні губернатор Центральної Яви Бібіт Валуйо, в зону підвищеного ризику входять населені пункти, розташовані в радіусі 10 км від кратера 2914-метрового вулкана. В даний час близько трьох тисяч людей розміщені в тимчасових таборах, необхідно евакуювати ще 19 тис чоловік. Місцевим жителям рекомендовано зберігати спокій.

Загрозу цунамі поки що скасували

Найсильніший землетрус магнітудою 7,2 за шкалою Ріхтера, що відчувався навіть у Сингапурі минулої ночі, змусив Національне управління метеорології, кліматології і геофізики (НУМКГ) Індонезії дати попередження про можливість цунамі. Його було скасовано після того, як на узбережжя острівця Сикакап обрушилися триметрові хвилі.

"У районі села Малакопак на 600 метрів затоплено узбережжя, при цьому зруйновані й пошкоджені кіоски і магазини", - заявив агентству один з жителів острова.

За словами місцевого поліцейського Бріпту Ронала (Briptu Ronal), хвиля змила в море судно з іноземними туристами, проте всіх їх вдалося врятувати і зараз вони перебувають у безпеці.

Індонезія є частиною так званого Тихоокеанського вогненного кільця (могутнього тектонічного розлому): плити, що формують дно Індійського і західної частини Тихого океанів, заходять тут під азійську плиту. В результаті переміщень земної кори на території "країни трьох тисяч островів" часто стаються землетруси і виверження вулканів.

Рік тому жертвами серії могутніх землетрусів у провінції Західна Суматра стали понад тисячу людей. За даними влади провінції, підземні поштовхи пошкодили майже 265 тисяч будівель, повністю зруйнувавши понад 135 тисяч з них. А майже шість років тому біля західного узбережжя Суматри стався найсильніший у світі за останніх 40 років землетрус. Викликане ним цунамі забрало життя сотень тисяч людей у дванадцяти країнах Індійського океану.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 1117 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ