Чт, 2024-03-28, 21:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 1 » Індонезію знову трусить: жертви можуть обчислюватися тисячами
17:32
Індонезію знову трусить: жертви можуть обчислюватися тисячами
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Кілька днів поспіль стихія вирує на островах Тихого і Індійського океанів. Цього разу жертвою стихії став індонезійський острів Суматра, біля берегів якого за останню добу сталися два потужні землетруси - магнітудою 7,6 і 7,0, передає РИА "Новости". Обидва землетруси спричинили численні руйнування та жертви.

Вчора о 17:16 за місцевим часом (15:16 за київським) стався землетрус за 57 кілометрів від міста Паріаман у провінції Західна Суматра. Його епіцентр, який відчувався навіть у Малайзії та Сингапурі, був на глибині 71 кілометр. Приблизно через півгодини після першого землетрусу на Суматрі були зафіксовані нові підземні поштовхи, магнітуда яких сягнула 6,2.

Сьогодні, о 8:52 за місцевим часом (6:52 за київським) було зафіксовано ще один землетрус. Епіцентр був за 46 кілометрів на південний схід від міста Сунаіпенух (провінція Джамбі) на глибині 10 кілометрів. Приблизно о 9:20 за місцевим часом (7:20 за київським) після перших поштовхів стався повторний землетрус. Його магнітуда сягнула 5,5.

Через короткий час після потужних підземних поштовхів Тихоокеанський центр попередження про цунамі (Pacific Tsunami Warning Center) сповістив про те, що існує загроза виникнення "великої хвилі", однак через кілька годин попередження було скасовано.

За словами голови кризового центру міністерства охорони здоров'я Індонезії Рустама Пакайї, кількість жертв потужного землетрусу в Індонезії може досягти декількох тисяч.

Тим часом відомо, що кількість загиблих від землетрусу досягло щонайменше 770 осіб. За повідомленням індонезійської влади, саме таку кількість тіл було виявлено в ході рятувальної операції, передає Бі-Бі-Сі.

Багато жертв залишаються похованими під уламками будівель. Зараз на всій Суматрі тривають пошуково-рятувальні операції.

У Падангу - головному місті провінції Західна Суматра, у якому проживає 900 тисяч чоловік, - зруйновані сотні будівель, у тому числі житлові будинки, установи, готелі, лікарня, школи, дитячі сади і мости. Згідно з повідомленнями місцевих ЗМІ, в аеропорту Паданг впав дах. Повідомляється, що в результаті землетрусів зруйновано понад 75 відсотків будівель.

За словами очевидців, жителі в паніці вибігали з будинків. Вулиці затоплені водою через те, що в деяких місцях прорвало водопровідні труби. Як стверджує влада, в місті Паданг порушено енергопостачання, крім того, з містом немає зв'язку.

До місця трагедії прямують кілька бригад рятувальників, однак, судячи з усього, дістатися до Падангу вони зможуть лише через кілька годин.

Очевидці розповідають, що не чекаючи допомоги, місцеві жителі голіруч намагаються розбирати завали у пошуках живих людей.

Індонезійські сейсмологи неодноразово попереджали, що місто може бути повністю зруйнований через те, що розташовується в районі з дуже високою сейсмічною активністю.

Підземний поштовх відчувався також у столиці країни Джакарті та прилеглих Сингапурі та Малайзії.

За словами міністра охорони здоров'я Індонезії Сіті Фаділа Супарі, це найстрашніша природна трагедія, яка спіткала Індонезію за останні роки. "Це жахливе лихо, жахливіше, ніж землетрус у Джакарті 2006 року, в результаті якого загинуло понад 3000 осіб", - заявив міністр.

Буквально за добу до початку землетрусів поблизу Індонезії другий підземний поштовх викликав цунамі, що вдарило по островах Самоа у південній частині Тихого океану, жертвами якого за останніми даними медиків і представників поліції стали 148 людей.

Серед загиблих два австралійці, два корейці і двоє громадян Німеччини, а також дворічний хлопчик з Великої Британії. Багато хто з прибережних самоанських поселень, як і кілька туристичних курортів, майже повністю знищені.

Відлуння стихії докотилися до Японії, Нової Зеландії і Гавайських островів, проте цунамі на той час значно послабилося, - максимальна висота хвиль, зокрема, в Японії не перевищувала 20 сантиметрів.

Історія повторюється: землетруси, цунамі, величезна кількість жертв

П'ять років тому, наприкінці грудня 2004 року, на острові Суматра стався найсильніший за останні 40 років землетрус магнітудою 9,0. Викликані підземними поштовхами гігантські хвилі цунамі з величезною швидкістю кинулися на прибережні райони острова, знищуючи все на своєму шляху.

На Суматрі потоки води місцями увійшли всередину суходолу на десять кілометрів. Прибережні міста і села були змиті потоком, а три чверті західного узбережжя Суматри виявилися повністю знищеними.

У місті Малабо, яке пролягає за 149 кілометрів від епіцентру землетрусу, було зруйновано 80% будівель, а саме місто повністю затопило.

Гігантські хвилі, що пересувалися зі швидкістю до 800 кілометрів на годину, призвели до масової загибелі людей в Малайзії, М'янмі, Бангладеші і на Шрі-Ланці. Рухаючись з Індійського океану, цунамі завдало також серйозної шкоди на Мальдівах, - пласкі атоли архіпелагу підносяться над водою всього на один метр.

Розоривши узбережжя острівних держав Індійського океану, стихія обрушилася на Андаманські і Нікобарські острови, що належать Індії. За деякими даними, на одному з островів вижила лише третина населення. Цунамі було настільки потужним, що докотилася до східного узбережжя Африки, де жертвами стихії стали сотні людей.

Жахливі кадри з місця трагедії демонстрували понівечені водою трупи дітей і дорослих, вкладених рядами на вулицях міст. Переповнені морги не змогли вмістити всіх загиблих. Деякі кореспонденти навіть порівнювали картину, що відкрилася їм з літаків, з тим, як виглядала Хіросіма після атомного вибуху.

Загальна кількість жертв в постраждалих від цунамі країнах Азії і Африки досі точно не відома. За різними даними, загинуло близько 230 тисяч осіб.

Європейський союз надав як екстрену допомогу жертвам землетрусу на індонезійському острові Суматра 3 млн євро. Про це повідомив сьогодні тут представник Єврокомісії.

Таким чином, загальний розмір фінансової допомоги жителям Азіатсько-Тихоокеанського регіону, що потерпіли від серії руйнівних землетрусів, склав 7,15 млн євро. Розподіл цих засобів буде доручено перш за все організаціям ООН, а також неурядовим структурам, наголосив представник. Єврокомісія направила в потерпілі регіони групу експертів, в яку входять фахівці з Брюсселя, Нью-Делі і Коломбо.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1475 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ