Чт, 2024-04-18, 17:11


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Травень » 17 » InoPressa: Барикади на "Барикадній" протрималися недовго. ВІДЕО
13:00
InoPressa: Барикади на "Барикадній" протрималися недовго. ВІДЕО
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

У середу обидва табори опозиції, встановлені в центрі столиці Росії - на "Чистых прудах" і на "Барикадній" - демонтувала поліція. Той факт, що "ОккупайАбай" проіснував більше тижня, - велика перемога опозиції, вважають активісти. Відсутність структури та політичної програми ріднить російський протестний рух із "Захопи Уолл-стрит", одночасно ставши і сильною, і слабкою його стороною, зазначають коментатори. Але, як і на Заході, російським активістам доведеться винаходити нові форми протесту.

Учора рано-вранці московська поліція демонтувала маленький "заповідник демократії" на "Чистых прудах", але активісти незабаром перенесли табір в інший район, повідомляє The Christian Science Monitor. Поліція посилалася на розпорядження суду, з феноменальною швидкістю ухвалене за позовом місцевих жителів, пояснює журналіст Фред Вейр.

Той факт, що табір проіснував на "Чистых прудах" більше тижня, - велика перемога опозиції, каже один із засновників табору і лідерів "Солідарності" Ілля Яшин. "Влада була вимушена вести себе пристойно, дотримуватися правил, навіть звернутися до суду за постановою про демонтаж. Це вже певний прогрес", - пояснив він.

Мабуть, російські активісти свідомо запозичили тактику руху "Захопи Уолл-стрит", вважає автор. Але на Заході поліція в більшості випадків знаходила привід, щоб демонтувати табори, й активістам доводилося винаходити нові форми. "У Росії, ймовірно, відбудеться те ж саме, тільки в прискореному темпі", - вважає автор.

"Найсильніша сторона - і, мабуть, одночасно найслабше місце - російського протестного руху - відсутність структури, політичної програми і офіційних лідерів", - вважає газета. Це ріднить росіян із західними активістами з руху "Захопи Уолл-стрит". Мешканці табору на "Чистых прудах" демонстративно нехтували політичними структурами, сповідували різні переконання і висували одну загальну вимогу - про відставку Путіна, зазначає видання.

Рано-вранці в середу російський ЗМОП демонтував табір на "Чистых прудах", який вважався місцевою версією руху "Захопи Уолл-стрит", а ввечері вступив у конфронтацію з протестувальниками в іншому районі Москви - на Кудринській площі, в районі станції метро "Барикадна", повідомляє кореспондент Los Angeles Times Сергій Л. Лойко. "На площі поліцейські відвели деяких протестувальників в автозаки під сердиті крики інших, які заявляли, що мають право на свободу зібрань", - оповідає автор.

"Ми вкотре побачили, чи багато поваги Кремль має до конституційних гарантій - в Росії вони нічого не варті. Абсолютно обурливо", - сказав лідер опозиції Гаррі Каспаров. Опозиціонери заявили, що дії поліції знову оголили прагнення Путіна обмежити вираження громадської думки шляхом жорсткого контролю (зокрема арештами) і фактичної цензури у великих ЗМІ.

Табори опозиції в громадських місцях - новий, ефективний формат протесту, вважає лідер опозиції Ілля Яшин. "Ми маємо намір продемонструвати Кремлю, що не підемо з вулиць Москви, хай що б влада робила, аби запобігти нашим протестам".

У табір на "Чистых прудах" щодня приходили від десятків до тисяч прихильників, розповідає видання. 17-річна школярка Олена сказала, що зустріла безліч цікавих людей: "Я провела тут лише 4 дні, але, здається, це ціла нове життя, у мене відкрилися очі на багато що".

Тим часом очікується, що в п'ятницю Держдума ухвалить новий закон про "драконівські", за оцінками опозиції, збільшення штрафів за порушення правил проведення масових акцій.

Про розгін табору на "Барикадній" пише і The Washington Post. За повідомленням журналіста Уїлла Інгланда, обурена юрба приблизно з тисячі осіб обсвистала поліцію і спробувала заблокувати її автобуси, але потім людей відтіснили. Поліція оголосила, що організація харчування в громадському місці без ліцензії незаконна, і конфіскувала всю їжу. Настрій на мирну акцію швидко змінився гнівом і обуренням. Після рейду протестувальники заявили про свій намір залишитися.

"Ми просто намагаємося зібратися, - сказав Ілля Яшин, один з лідерів опозиції, затриманих поліцією. - Це наше місто".

Яшин пожартував, що, можливо, американському послу Майклу Макфолу, чиє посольство - неподалік місця розташування табору, треба встановити там покажчик, що це територія США. "З самого початку протестів російські урядовці і телевізійні інформаційні програми звинувачували Сполучені Штати в підтримці демонстрантів. Протестувальники люблять сміятися з цих звинувачень", - мовиться в статті.

Яшин, як і багато інших, обурювався з приводу розгону табору на "Чистых прудах". Поліція, яка виконувала розпорядження суду, обіцяла не починати дії до полудня. Замість цього вона влаштувала рейд о 5.30 ранку.

"Це просто ще один доказ, що слово поліцейського в Росії нічого не означає", - сказав Яшин.

Автор статті нагадує, що станцію метро "Барикадна" названо на честь барикад революції 1905 року, яка привела до ухвалення першої в Росії конституції і до політичної реформи. Деякі коментатори проводять паралелі між тими і нинішніми подіями.

Переклад InoPressa

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1108 | Додав: admin | Теги: барикади, барикадна
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ