Пт, 2024-04-19, 16:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Липень » 11 » InoPressa: Держдума пропонує росіянам цензуру по-китайськи
12:55
InoPressa: Держдума пропонує росіянам цензуру по-китайськи
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Російська "Вікіпедія" на добу заблокувала доступ до свого сайту на знак протесту проти "чорного списку" інтернет-ресурсів з протиправним контентом. Законопроект, який Дума в середу розгляне в остаточному читанні, покликаний обмежити доступ дітей до шкідливих сайтів, але може вилитися в придушення свободи слова та створення "брандмауера" за китайською моделлю. Критики кажуть про дедалі сильніший тиск на супротивників путінського режиму.

Великі сайти і правозахисники різко розкритикували законопроект, який надасть російській владі широкі нові повноваження на обмеження доступу до контенту в Інтернеті, повідомляє The New York Times. Заявлене ​​завдання законопроекту - захищати дітей від порнографії та інших шкідливих матеріалів, проте критики кажуть, що закон може незабаром вилитися в придушення свободи слова та створення "брандмауера" за китайською моделлю, який обмежить дії користувачів. Проти ухвалення закону протестують російськомовна "Вікіпедія", "Яндекс" і "Живий журнал".

Автор статті наводить кілька думок. Наталія Касперська, глава InfoWatch, вважає, що в Росії необхідні деякі нові обмеження з метою захисту дітей, а страхи перед цензурою перебільшені. Тим часом Рада з громадянського суспільства і прав людини при президенті вважає, що закон може вдарити по цілком пристойним ресурсам, і підкреслює, що оскарження та перегляд рішень, відповідно до законопроекту, неможливі.

"Російська версія онлайн-енциклопедії заблокувала доступ до свого сайту у вівторок на знак протесту проти проекту закону, що сприяє цензурі", - пише французька Le Figaro. "Уявіть собі світ без вільних знань" - таке повідомлення з'являлося перед російськими користувачами "Вікіпедії". Як пише автор статті П'єр Авріль, законопроект покликаний боротися з педофілією, схилянням до суїциду і вживанням наркотиків, але інтернет-спільнота підозрює, що російські законодавці таким чином хочуть обмежити доступ до Інтернету, який є основним засобом протесту проти режиму Володимира Путіна. Проект закону, розглянутий у Думі 6 липня в першому читанні, передбачає створення федерального списку інтернет-сайтів з протиправною інформацією - власники і провайдери повинні будуть їх закривати.

Окрім "Вікіпедії", Google і російський пошуковик Yandex тут-таки забили тривогу, повідомляє автор. Заодно з сайтами, що поширюють дитячу порнографію, в список можуть бути внесені й інші ресурси. Так, депутат від "Єдиної Росії" висловив бажання піддати цензурі екстремістську інформацію - поняття дуже розпливчасте, яке може включати в себе дії російської опозиції, підкреслює автор статті.

За даними Tageszeitung, новий міністр зв'язку Микола Нікіфоров скептично налаштований щодо поправки в її нинішньому вигляді. У своєму "Твітері" він заявив, що існують проблеми з механізмом втілення закону в життя. Зі свого боку, Громадська палата висловила сумніви в ефективності закону, оскільки він не бореться з причинами потрапляння протизаконного контенту в Мережу, йдеться в статті.

Проте уряд, очевидно, передусім прагне розширювати свій наступ на критиків, пише журналістка Барбара Ертель, згадуючи такі попередні кроки, як посилення закону про збори та ухвалення в першому читанні закону про НКО.

Через два місяці після того, як Путін знову став президентом, здається, що почалося посилення політики до його критиків, пише The Guardian. У середу парламент має розглянути законопроект про створення "чорних списків" сайтів із забороненою інформацією, що, за словами активістів, є черговою ознакою наступу на громадянські свободи в Росії.

"Ми вперше побачили масштабні гоніння на людей, які насмілилися кинути виклик уряду і висловити антипутінські настрої, - сказала аналітик Московського центру Карнегі Маша Ліпман. - Такого ніколи раніше не було, але не було і таких політичних демонстрацій у пострадянській Росії". "Як тільки вибори минули і закінчилися позитивно для Путіна, уряд почав наступ", - додала вона.

"Останні 12 років я прожив у щасливій упевненості, що російській владі вистачить розуму не займатися цензурою в інтернеті. Але ситуація, на жаль, змінюється", - написав у своєму блозі інтернет-експерт Антон Носик.

"Кремлешахраї зрозуміли, що платні коментатори і армії ботів ніяк не допоможуть їм у їхній "ідеологічній боротьбі в Інтернеті", - прокоментував блогер Олексій Навальний.

Переклад InoPressa

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1080 | Додав: admin | Теги: цензура, держдума
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ