Пт, 2024-03-29, 10:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Серпень » 22 » InoPressa: Дискусія довкола Pussy Riot набирає обертів
15:50
InoPressa: Дискусія довкола Pussy Riot набирає обертів
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Росіянки мали право обурюватися підтримкою, яку "місцевий аналог Папи римського" надає диктаторові Путіну, стверджують одні коментатори. Але лондонський суд присудив півтора роки в'язниці Чарлі Гілморові, який гойдався на британському прапорі на пам'ятнику жертвам війни, нагадують інші. "Найбільш небезпечний для Кремля шум, піднятий Мадонною", - чи то жартома, чи то всерйоз застерігає The Washington Post.

В Іспанії справа Pussy Riot не здобулася на належний відгук, нарікає в блозі на сайті El Mundo іспанська письменниця Роса Регас. Хіба що в іспанських соцмережах молодь вступається за дівчат і підкреслює, що "панк-молебень" був усього лиш політичним протестом. "Важливо пам'ятати, яку0 мужність і хоробрість проявили ці дівчата, вийшовши в такій країні, як Росія, протестувати проти підтримки, яку місцевий аналог Папи римського надає диктаторської політики Путіна", - йдеться в статті.

Власне, дівчата скористалися своїм правом на критику і вираження думок, яке гарантує демократія. "Гарантує, але не у випадках, коли слово має релігія", - зауважує автор. На її думку, в Росії, як і в більшості західних країн, релігії мають владу, оскільки отримують її від керівництва країни. Сьогодні економіку ставлять вище, ніж соціальну сферу, стратегії передвиборчих кампаній - вище, ніж ідеологію, "а церква, якою б вона не була, які б не були її переконання, - вище демократії", вважає Регас. У разі Pussy Riot церква "попирає своєю присутністю одну з основних свобод громадян демократичних країн - свободу висловлювання думок", йдеться у публікації.

Місяць тому лондонський суд засудив до тюремного ув'язнення Чарлі Гілмора: він гойдався на британському прапорі на Кенотафі - пам'ятникові жертвам війни - і кинув урну в поліцейську машину. Суддя позбавив його волі на півтора року. "Як можуть британські політики, чиї заяви явно переслідують мету вплинути на поступливих суддів, критикувати інші незалежні держави за те ж саме?" - Запитує журналіст The Guardian Саймон Дженкінс.

"Минулого тижня МЗС Великобританії висловив" значну стурбованість "долею трьох учасниць російської групи Pussy Riot, засуджених до двох років позбавлення волі за "хуліганство" в московському храмі Христа Спасителя. Згідно з усіма описами, те, що вони влаштували, було непристойною витівкою з метою привернути до себе увагу. Вони зняли на відео антипутінську пісню, що ображає Богородицю перед обличчям благочестивих парафіян ", - пише автор.

"Ми можемо сказати, що це добре для свободи слова. Але буде применшенням назвати цей вчинок образою суспільної пристойності", - говориться в статті. "Часом існують як неспівмірні вироки, так і неспівмірні апології", - робить висновок Дженкінс.

"Pussy Riot могли не нападати ні на кого фізично, але жодне з суспільств - і вже точно не британське - не приймає законів на основі принципу "від слів не боляче". Якби якась рок-група вломилася в Вестмінстерське абатство і серйозно образила релігійну чи національну меншину перед вівтарем, ми всі знаємо, що у відповідь на заклики до "показового покарання" судді були б зобов'язані це зробити ", - пише оглядач.

"Обговорення суспільних звичаїв інших країн може забезпечити вихід для праведного гніву політиків і видавців. Але що б ми відчули, якби Москва, Сінгапур або Тегеран засудили те, як ми поводимося з протестуючими на Кенотафі"? - пише автор.

Російський посол в Австрії Сергій Нечаєв висловився на захист вироку, винесеного учасницям панк-проекту Pussy Riot, повідомляє Die Presse. За словами Нечаєва, засудження на два роки виправної колонії цілком порівнянне з покаранням за подібний злочин в інших європейських країнах. Він навів приклад Австрії, де "хуліганство в церкві або богохульство переслідуються в судовому порядку й караються позбавленням волі". Він вважає висвітлення процесу у ЗМІ "спотвореним".

Також Нечаєв заявив, що акція на підтримку Pussy Riot, що пройшла у Відні минулого тижня, була проведена в образливій формі, і висловив сподівання, що учасники зазнають покарання. Видання нагадує, що в ході акції четверо людей в масках увірвалися на амвон православної церкви і сфотографувалися з транспарантом "Бог любить Pussy Riot, звільніть Pussy Riot".

Західні ЗМІ повідомляють про безліч акцій на підтримку російської панк-рок групи. "Гурти Vivian Girls і Kremlin Head зіграють в Лос-Анджелесі на користь Pussy Riot", - інформує, наприклад, The Los Angeles Times.

Фонд підтримки Pussy Riot отримає кошти від благодійного концерту в панк-клубі Smell в Лос-Анджелесі 27 серпня, пише видання, додаючи: "Якщо б Pussy Riot була групою з Лос-Анджелеса, вона б, безсумнівно, знайшла собі прихильників у Smell - цьому клубі в центрі міста, де грають групи підлітків і 20-річних, розширюючи межі року й електронної музики".

"Заради Pussy Riot гола до пояса жінка зрубала хреста у Києві" - з такого заголовка, знайденого на якомусь південноафриканському сайті, починає свою статтю оглядач The Washington Post Енн Епплбаум.

Але найнебезпечніший для російської влади галас, пов'язаний зі справою Pussy Riot, йде від співачки Мадонни - "не тому, щоб Мадонна була серйозною політичною фігурою, а якраз тому, що вона зовсім не політична фігура". Раніше Мадонну ніколи не хвилювали гоніння на російських жінок, вона не відгукнулася на вбивства Політковської та Естемірової, але тут справа інша: мова йде про колег - "поп-зірок", за висловом автора.

"Саме це розходження створює нестандартну проблему для президента Путіна. Всупереч поширеній думці, путінський режим довгий час дозволяв політичне інакомислення - за умови, що воно апелює до нечисленної еліти, - пояснює журналістка. - Але коли Росія відкрита для глобальної масової культури, важче розібратися, хто серйозна фігура, а хто ні". Акція Pussy Riot несе колосальний потенціал для епігонів, а ефектні фотографії потрапляють в розважальні розділи ЗМІ. Ця обставина ставить перед усіма авторитарними режимами головоломне завдання: ймовірно, вони в змозі заблокувати сайти Amnesty International та Human Rights Watch, але що коли доведеться заборонити ще й TheHollywoodGossip.com? - пише Епплбаум.

Екс-чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров може отримати до п'яти років в'язниці за укус поліцейського в перебігові акції на підтримку Pussy Riot, жахається кореспондент Marianne2. "Безумовно, Росія стає в'язницею під відкритим небом", - йдеться в статті.

За версією Каспарова, поліцейські затримали його в той момент, коли він розмовляв з журналістами, а потім ударили. "У Росії Путіна точно знайдеться велика кількість поліцейських, особливо тих, які не були присутні під час події, щоб підтвердити, що їхнього колегу покусали до крові, що він ледве уникнув ампутації і що ця рана вимагала не тільки накладення величезної кількості швів", - продовжує автор матеріалу. "Pussy Riot на два роки кидають у в'язницю за сміховинне правопорушення - чому б тоді російської поліції й правосуддю, що підпорядковуються Путіну, не використовувати безсоромну брехню в стосунку до Гаррі Каспарова?"

Переклад InoPressa

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 948 | Додав: admin | Теги: дискусія довкола Pussy Riot
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ