Чт, 2024-04-25, 18:28


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Серпень » 1 » InoPressa: Прощення не буде - розгнівали і "царя", і патріарха
20:19
InoPressa: Прощення не буде - розгнівали і "царя", і патріарха
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Уявіть: в часи, коли британці побожно ставилися до церкви і монархії, анархісти забралися б у вівтар Вестмінстерського абатства і зажадали голови Її Величності, пояснює провину Pussy Riot британська преса. Учасниці "панк-молебню" в одній фразі "Богородице, Путіна прожени" пов'язали релігію з політикою, але невже за таке можуть дати 7 років в'язниці?

Марія Альохіна, Катерина Самуцевич і Надія Толоконникова були затримані в храмі Христа Спасителя, коли вони по-своєму молились за відхід Путіна, йдеться в редакційній статті Le Monde. Цей виступ шокував багатьох вірян і викликало гнів патріарха Кирила, догідливого союзника Кремля, пише видання. Трьох співачок звинувачують в актах вандалізму, викликаних релігійної ненавистю.

На процесі молоді дівчата підтвердили, що зробили своєю мішенню не православну церкву і не православну віру, а авторитарний режим Володимира Путіна. "Я думала, що церква любить усіх своїх дітей. Виявляється, вона любить тільки тих, хто вірить у Путіна", - заявила Марія Альохіна через свого адвоката. Катерина Самуцевич засудила "авторитарні репресивні заходи, спрямовані на поширення почуття страху у громадян, котрі беруть активну участь у політиці".

Розвиток подій після повернення Путіна в Кремль, на жаль, підтверджує ці слова, мовиться в статті. Очевидно, що і в зовнішній, і у внутрішній політиці Путін взяв курс на посилення позиції, але він помилився у виборі стратегії: всередині країни і зовні вона дає негативний результат - як і сміхотворний процес над трьома співачками з Pussy Riot.

"Панк-молебень" Pussy Riot образив одразу дві впливові сили - не тільки Путіна, а й РПЦ, роз'яснює західним читачам оглядач The Independent Мері Дежевські. Уявіть: в часи, коли британці побожно ставилися до церкви і монархії, анархісти забралися б у вівтар Вестмінстерського абатства і зажадали б голови Її Величності. Реальна могутність РПЦ навіть більша, ніж можна зробити висновок з цього порівняння, вважає автор. Православ'я стало одним зі стрижнів заново знайденої національної ідентичності росіян.

Деякі з найбільш гнівних звинувачень на адресу Pussy Riot виходять не від Кремля чи прем'єр-міністра, а від православних священиків і пересічних вірян, які вважають витівку групи богохульством і не відокремлюють Церкву від держави, зазначає автор. Процес Pussy Riot - ще й диспут про толерантність, а також про шляхи розвитку Росії, вважає Мері Дежевські.

Група Pussy Riot примудрилася в одній фразі "Богородице, Путіна прожени" пов'язати релігію з політикою і тим розгнівала і церкву, і державу, пише у блозі на сайті The Sydney Morning Herald журналіст Уорвік Макфадьєн. "Глава РПЦ патріарх Кирило - відданий прихильник президента Путіна, що називає його керівництво Божим дивом", - йдеться в статті. На думку автора, шансів на виправдання дівчат - нуль.

На дворі 2012 рік, а не 1938-й, але йде новий показовий процес, зауважується в статті. Ба більше, справа Pussy Riot - "лише окремий випадок широких гонінь на цивільні права і відкрите та вільне поводження - на те, що ми на Заході вважаємо чимось само собою зрозумілим", - додає Макфадьєн, радячи читачам подивитися ролик і запитати собе: невже за таке можуть дати 7 років в'язниці?

Російська юстиція переслідує опозицію, стверджує El Pais : до кола тих, кого, подібно до учасниць Pussy Riot, можуть засудити до тривалого тюремного ув'язнення, приєднався Олексій Навальний - відомий блогер, який недавно заявив, що глава СКР (Слідчого комітету Росії - ред.) Олександр Бастрикін порушив закон - збрехав, не повідомивши, що має житло, посвідку на проживання та ліцензію на підприємницьку діяльність у Чехії. СКР РФ у вівторок висунув Навальному звинувачення в організації розтрати майна, повідомляє журналістка Пілар Бонет.

Тим часом адвокати учасниць Pussy Riot кажуть, що в понеділок з їхніми підзахисними поводилися погано: протягом судового засідання, що тривало 11 годин, їх так і не погодували, йдеться в публікації.

Правителі, впевнені у своїй моральної легітимності або популярності у громадян, зазвичай не віддають під суд ані блогерів-критиканів, ані музичні групи з назвами типу Pussy Riot, коментує The Wall Street Journal. "Справжній злочин Pussy Riot - в тому, що вони популярні", - вважає газета, називаючи справу Навального також багато в чому сфабрикованою.

"Путін відчуває страх перед політичним інакодуманням і справді вільними виборами", - підсумовує газета.

Суд над учасницями панк-групи Pussy Riot і ініційоване Путіним цькування "іноземних агентів" нагадують про ті часи, коли показові процеси влаштовувалися з однією метою - залякати громадян, пише кореспондент Die Welt Юлія Смирнова.

Відтоді як Путін знову став президентом, державна машина працює на найвищих обертах. "Спочатку були задіяні важелі законодавчої влади: з небувалим поспіхом ухвалено закони, що обмежують свободу зібрань, що класифікують НКО як "іноземних агентів", і нові правила, що передбачають штрафи за наклеп". Тепер не менш активно підключилася судова влада: йде процес над Pussy Riot, в жорна російського правосуддя потрапив і блогер Олексій Навальний, якого звинувачують у розтраті.

Сьогодні держава йде проти своїх молодих і активних громадян, загрозливо натякаючи їм: сидіть і не рипайтеся, мовиться в статті. Таке "полювання на відьом" неприйнятне для молодого покоління, яке розуміє, що дні "іржавого монстра", як називає журналістка путінську державу, полічені.

Переклад InoPressa

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 915 | Додав: admin | Теги: pussy riot
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ