Ср, 2024-04-24, 19:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Квітень » 23 » InoPressa: РПЦ у ногу з часом "окупує Москву"
13:12
InoPressa: РПЦ у ногу з часом "окупує Москву"
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Патріарх Кирило і Російська православна церква в неділю провели в Москві "молитовне стояння" за участю 65 тисяч вірян. За формою це нагадувало політичний антиліберальний мітинг, а по суті було мирною, але показовою демонстрацією сили церкви в путінській державі, пишуть західні ЗМІ. Більшість експертів не вірять в існування узгодженої кампанії проти РПЦ.

Російській православній церкві вдалося зібрати біля Храму Христа Спасителя 65 тис осіб "на захист віри, оганьблених святинь і церкви". Подія, названа "молитовним стоянням", була схожа на політичний антиліберальний мітинг, що ідентифікував православ'я, яке вважає себе релігією більшості в Росії, з самою державою, пише журналістка El País Пілар Бонет.

"Стояння" стало наймасштабнішою відповіддю РПЦ на полеміку навколо тюремного ув'язнення трьох учасниць групи Pussy Riot, які виконали на амвоні Храму Христа Спасителя антиклерикальну і антипутінську пісню. Представники РПЦ вважають акцію Pussy Riot однією з атак, яку організували і надихали "сили зла".

Російська ліберальна преса критикує РПЦ, а надто патріарха Кирила, за амбіції, нерозуміння того, що відбувається в суспільстві, і відсутність прозорості, продовжує видання, нагадуючи про скандали з годинником і квартирою патріарха.

У документальному фільмі, показаному під час "стояння" на величезних екранах, кінематографіст Микита Михалков заявив, що "церква - останній оплот держави", архімандрит Тихон (Шевкунов) порівняв Pussy Riot з більшовиками, а політолог Наталія Нарочницька сказала, що гоніння на церкву почалися з виставки в музеї Сахарова, і Pussy Riot захищають ті самі люди, що закликають виходити на Болотну площу.

Кореспондент Los Angeles Times Сергій Лойко пояснює американським читачам, що РПЦ "піддається критиці за тісні зв'язки з Кремлем і багатства своїх ієрархів".

За спостереженнями кореспондента, в неділю натовп перед Храмом Христа Спасителя складався переважно з жінок середнього і старшого віку в хустках. Патріарх Кирило сказав присутнім: "Ми нікому не погрожуємо, ми не демонструємо своєї сили, проте настав "доленосний момент історії", і ніхто не може заборонити вірним зібратися для молитви.

Тимчасом експерти різних політичних переконань визнали, що насправді це "стояння" все ж задумувалося як демонстрація сили, зазначає журналіст. Критики стверджують, що "процерковний мітинг" (за висловом автора) не надто відрізнявся від тих, які організовувалися виборчим штабом Путіна: "Учасників звозили на автобусах з Московської області та деяких регіонів Центральної Росії".

Теплі стосунки патріарха Кирила з Путіним і скандал навколо годинників вартістю 30 тис доларів викликають побоювання, що церква відірвалася від простих росіян, пише той же автор у репортажі про поїздку в село Карабаново. Журналіст The Los Angeles Times Сергій Лойко описує службу в Страсну п'ятницю в сільській церкві. Священик - 79-річний отець Георгій Едельштейн, а вся його "аудиторія" - дві людини, зокрема його алтарник.

Через два дні патріарх Кирило на Великдень розцілувався з Путіним на тлі розкішного інтер'єру храму Христа Спасителя, оповідає автор. "Ці дві сцени, розділені 220 милями на карті і набагато більшою різницею між умовами життя, - яскравий портрет РПЦ, яка, на думку деяких критиків, переживає духовну кризу", - йдеться в статті.

Церква століттями була покірною служницею російських правителів, а після жорстоких сталінських репресій її догідливість стала ще помітнішою, вважає Лойко. "Заклик публічно підтримати церкву минулої неділі навіть мав деякі зовнішні ознаки путінської державної риторики: звучали застереження, що темні сили прагнуть зруйнувати найдавніший інститут країни", - мовиться в статті.

Більшість експертів не вірять в існування злагодженої кампанії проти РПЦ, але погоджуються з тим, що конфронтація розпочалася з "панк-молебню" Pussy Riot. Тим часом священик Едельштейн сказав, що не просить своїх прихожан "виходити на мітинг на захист церкви - вона захисту не потребує". "Цей священик дещо знає про інакомислення, - пише автор, розповідаючи про перипетії його життя. - Він каже, що навчився розрізняти, де "мати-церква", а де "її керівництво, схоже на радянське".

Переклад InoPressa

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1117 | Додав: admin | Теги: Кирило, РПЦ, москва
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ