Сб, 2024-04-20, 13:05


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 31 » InoPressa. Сарказм - слабка зброя проти путінського правосуддя
15:40
InoPressa. Сарказм - слабка зброя проти путінського правосуддя
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/

Другий процес у справі Ходорковського і Лебедєва наближається до завершення, вчора Михайло Ходорковський виступив у суді із саркастичним відповідним словом, але "про торжество права не може бути й мови", пишуть ЗМІ, вердикт обумовлено Кремлем. "Не позаздриш прокурорам з осклілими очима - не кажучи вже про підсудних. Їм, можливо, доведеться сидіти аж до 2017 року".

Цієї середи прокурор закінчив читати обвинувальний висновок на другому процесі у справі Михайла Ходорковського, колишнього власника нафтового концерну "ЮКОС", і його партнера Платона Лебедєва, повідомляє Berliner Zeitung в матеріалі "Суд над капіталізмом". Державне звинувачення вимагало для Ходорковського покарання у вигляді семи років позбавлення волі. Разом з першим терміном це становить 14 років. Тепер черга за захистом.

Оцінюючи нове звинувачення, оглядач називає його "абсурдним". Якщо спочатку прокуратура звинувачувала Ходорковського в крадіжці нафти у дочірніх фірм "ЮКОСу", то потім звинувачення "піднялося на аж такий абстрактний рівень, що перед судом постав ніби капіталізм загалом, а не власне Ходорковський". "ЮКОС" - видання переказує суть обвинувачення у викладі підсудного - набував нафту за низькою ціною, а продавав по високій; отриманий прибуток ішов на розширення концерну, що привело до зростання курсу його акцій. Ходорковський як мажоритарний власник отримав з цього зиск. На двадцятому році існування ринкової економіки в Росії таке звинувачення звучить безглуздо.

Громадськість, мовиться далі в статті, не сумнівається в тому, що "звинувачення вмотивовано не юридично, а політично". Сам Ходорковський не відкидає того, що через кілька років за другим процесом настане третій. "Судді не позаздриш, - підводить риску Крістіан Еш. - За кілька тижнів він оголосить вирок, який одночасно буде вироком його кар'єрі. Також не позаздриш прокурорам з осклілими очима. Не кажучи вже про підсудних. Їм, можливо, доведеться залишатися в ув'язненні аж до 2017 року".

Ходорковський і далі наполягає на своїй невинності, коментує хід процесу оглядач SPIEGEL ONLINE Беньямін Біддер. "Я хочу подякувати прокурорам, тому що саме завдяки їм у нашій невинності переконалися абсолютно всі, - заявив учора екс-глава "ЮКОСу" в Хамовницькому суді, коли йому було надано останнє слово, і, звертаючись до судді, додав: - Я розумію, що виправдувальний вирок у московському суді - річ взагалі нереальна, але прошу оцінити старання моїх опонентів".

Другий процес більше схожий на дійство з переплутаними ролями, вважає автор публікації: суд оголює катастрофічну ситуацію в системі російського правосуддя, а в ролі обвинуваченої виступає сама прокуратура. Ходорковський чудово усвідомлює, що його справа розглядається не тільки в суді, а й за лаштунками публічної влади.

"Ганьбою для правосуддя" назвав вимоги звинувачення радник президента Медведєва, голова правління Інституту сучасного розвитку Ігор Юргенс. Однак оточення прем'єра Путіна наполягає на обвинувальному вердикті, оскільки виправдувальний вирок став би приводом оскаржити в суді розвал концерну, а також поставив би під сумнів компетенцію усього гігантського апарату правосуддя, пише оглядач.

Із серйозним обличчям, але з іронією в голосі Михайло Ходорковський вчора виступив із саркастичним відповідним словом на другому процесі, де його звинувачують в розкраданні і перепродажу мільйонів тонн нафти, пише Les Echos. Як зазначає кореспондент, є підозри, що обидва процеси були організовані за вказівкою Володимира Путіна, "щоб усунути потенційного політичного конкурента, а також роздробити "ЮКОС" на користь держкомпанії "Роснефть".

Виступаючи на свій захист, Михайло Ходорковський пішов на провокацію, процитувавши Володимира Путіна, який за кілька місяців до арешту похвалив главу "ЮКОСу" за "професіоналізм". І останній удар іронії - виклик судді, щодо незалежності якого є сумніви: "Я впевнений, що ви кваліфіковані і зрозумієте, що твердження прокуратури - це повна нісенітниця, а повну нісенітницю ви у вирок переписувати не станете". Щоправда, суддя гумору не оцінив і швидко залишив залу суду, повідомляє французька газета.

Британська The Guardian у статті про останні гострі інтерв'ю Михайла Горбачова також згадує Ходорковського. Горбачов у серії інтерв'ю як ніколи гостро розкритикував російський владний тандем, кажучи, що нинішні лідери "роблять все можливе, щоб відійти від демократії". Зокрема, він засуджує відмову від виборів губернаторів і мерів Москви і Петербурга, вказуючи, що Лужков, якого мало хто вважав зразковим демократом, "був конкурентним центром влади всередині еліти". Тепер же "більш ніхто не становить противагу могутності Путіна. Єдиний потенційний суперник, олігарх Михайло Ходорковський, напевно ще довго просидить за ґратами".

На думку Горбачова, така ситуація небезпечна: без конкуренції комерційних і політичних інтересів у еліті путінізм приречений на застій.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 933 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ