Пт, 2024-04-26, 16:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Серпень » 15 » InoPressa: справа Pussy Riot шкодить іміджу держави і Церкви
13:11
InoPressa: справа Pussy Riot шкодить іміджу держави і Церкви
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Процес над Pussy Riot розколов не тільки світ мистецтва і шоу-бізнесу, а й РПЦ. Багато російських діячів культури вважають, що єдиними цілями "панк-молебню" були провокація і скандальна популярність. Інші вважають за краще не висловлюватися на політичні теми, побоюючись гонінь. Збита з пантелику суворою позицією керівництва РПЦ і частина вірян, які закликають до християнського милосердя. Тим часом учасниці групи, які залишилися на волі, мають намір продовжити свої акції, а лідер арт-групи "Війна" передрікає радикалізацію протестного мистецтва.

Музиканти і кінозірки світової величини - Мадонна, Стінг, Денні Де Віто, Стівен Фрай - просять звільнити трьох підсудних у справі Pussy Riot, нагадує DPA в статті на сайті La Vanguardia. Але в Росії світ культури розколотий. "Яблуко розбрату" - не тільки питання про те, як слід обійтися з Pussy Riot, а й ставлення до сучасного мистецтва взагалі, пише видання.

Багато російських діячів культури і шоу-бізнесу вважають, що єдиними цілями "панк-молебню" були провокація і скандальна популярність. Балерина Анастасія Волочкова запропонувала дівчатам боротися за правду, відмиваючи громадські туалети. Кінорежисер Микита Михалков остерігає від "істеричної диктатури лібералізму".

"Багато інших діячів культури воліють не висловлюватися на політичні теми, побоюючись, що до них вживуть відповідних заходів, які перешкодять їхній роботі", - зазначають автори. У російському мистецтві досі важко знайти "інтелектуальний радикалізм", зауважив мистецтвознавець Алек Епштейн. Але Pussy Riot - "символ радикального опору", "музи нового мислення", заявив він.

Процес над Pussy Riot розколов не тільки світ мистецтва, а й РПЦ, пише Liberation.

"Непримиренна позиція керівництва Російської православної церкви у справі Pussy Riot завдала шкоди іміджу Церкви в суспільстві і збила з пантелику частину вірян, включаючи священиків, на думку яких, прощення молодих жінок більше б відповідало християнським цінностям", - пише видання.

"Процес над Pussy Riot шкодить репутації Церкви. Православні ієрархи роблять велику помилку, надаючи таке значення цій справі і займаючи таку сувору позицію, що перетворює цих жінок на мучениць", - упевнений Володимир Ойвін, який виступив на сайті Credo.ru.

"Церква, яка кидає за ґрати, - не церква. Блюзнірство - саджати у в'язницю ім'ям Христа. Христос би так з ними не повівся", - цитує видання слова московського священика отця В'ячеслава Винникова, який висловив свою позицію на сайті Grani.ru.

"Сотні російських провідних діячів культури, серед яких кінорежисер Андрій Кончаловський і письменники Людмила Улицька і Борис Акунін, стали на бік Pussy Riot, виступивши проти тяжкості звинувачень на їхню адресу, утримання їх у в'язниці протягом 5 місяців і засудивши позицію Патріархату", - зазначає кореспондент.

"Як зазначає ділова газета "Ведомости", РПЦ на грані здійснення "своєї найбільшої помилки з 1901 року", коли від Церкви було відлучено письменника Льва Толстого", - пише автор статті.

Про особливості російського політичного протестного мистецтва розповідає в інтерв'ю австрійському виданню Kurier медіа-активіст Олексій Плуцер-Сарно, один з лідерів арт-групи "Війна".

На запитання про причину такого жорсткого поводження з Pussy Riot він відповів, що тоталітарні режими зазвичай не виявляють почуття гумору щодо політичного протестного мистецтва. За його прогнозом, що більш жорстокою і корумпованою ставатиме влада, то сильнішим буде протест і радикальнішими стануть акції "Війни". "Війна" все глибше йде в підпілля, і у влади не вийде кинути активістів у в'язницю.

За його словами, Pussy Riot - це панк-протест, а група "Війна" - це політичне протестне мистецтво. Російські лідери прикидаються демократами, а провокації і протестне мистецтво допомагають виявити "справжню огидну суть цієї потвори". В цьому сенсі, додав Плуцер-Сарно, акція Pussy Riot була успішною, адже активістки не зробили нічого протизаконного, однак влада поспішила їх зловити і покарати.

Плуцер-Сарно заявив, що прагне створити "нову мову вільного героїчного монументального мистецтва" і що він створив специфічну мову групи "Війна", якою частково користуються і Pussy Riot. Він також додав, що всі троє обвинувачених раніше були членами "Війни" і "отримали хороше тренування у своїх вчителів Олега Воротнікова та Наталії Сокіл".

"Російська панк-група планує нові антипутінські акції протесту" - стверджує Аліса де Карбоннель в Reuters, яка підготувала інтерв'ю з учасницями групи.

Авторка статті наводить слова однієї з активісток: "Одягніть балаклави. Я хотіла б закликати інших дівчат - ...виходьте на вулицю, на роботу, у ваші офіси, в магазин, у театр у балаклаві. Організуйте свій власний протест".

Видання цитує учасниць групи: "Ми зробили свій вибір. Звичайно, це небезпечно, і ми це розуміємо. Зрозуміло, ми хочемо уникнути будь-яких поганих ситуацій у майбутньому, але, боюся, кожна з нас - це досить настрашує - готова до таких наслідків".

"Дуже дивно про це говорити, бо до того, як піднялася ця хвиля підтримки, входити в Pussy Riot було не престижно, а провокаційно, небезпечно", - заявила одна з учасниць групи, Мати. За словами іншої учасниці, "ідея Pussy Riot в тому, що неможливо заарештувати нас усіх, і наше число зростатиме".

Рон Геллоуей у блозі на сайті Huffington Post намагається розібратися, "чому Pussy Riot такі важливі". "Караючи Pussy Riot за те, що вони його висміяли, він виставив себе перед усім світом на посміховисько", - пише автор про російського президента. "Чому Володимир Путін злякався трьох дівчат?" - запитує автор. Як відповідь він наводить цитату з останнього слова Катерини Самуцевич на суді: "Можливо, що жорстка невдала політика уряду Путіна... і інші прикрі моменти... змусили задуматися про те, що йому вже давно пора зробити самовідвід, інакше в цьому йому допоможуть громадяни Росії".

"Все велике починається з малого". "Арабська весна" почалася, коли туніський торговець здійснив акт самоспалення", - міркує автор. "Володимиру Путіну, можливо, варто задуматися про ненавмисні наслідки, які може мати суворий вирок Pussy Riot. Як ми бачили в останні два роки, те, що колись вважалося немислимим, стає буденним", - підсумовує автор.

"Російська група Pussy Riot не розуміє, що їй ще пощастило" - стверджує на сторінках Toronto Sun Пітер Уортінгтон з агентства QMI.

У Росії багато хто протестує проти суду над учасницями групи, але переважна більшість ображена їхнім єретичним вчинком, пояснює автор. Автор здивований заявою адвоката підсудних Миколи Полозова: той сказав, що навіть за радянських часів, за Сталіна суди були більш справедливими. "Яка коротка пам'ять!" - вигукує оглядач. На його думку, якби за радянської влади дівчата влаштували в церкві політичну акцію, про неї б ніхто і не дізнався: "дівчата просто зникли б". У сучасній Росії громадяни все ж можуть критикувати керівництво, а газети - лаяти Путіна, зауважує автор. "Дівчата з Pussy Riot, напевно, не розуміють, що їм ще пощастило", - підсумовує він. Автор також запитує: а як відреагували б у канадських церквах на вторгнення дівчат у масках?

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1114 | Додав: abel
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ