Чт, 2024-04-25, 17:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Жовтень » 26 » InoPressa. У фокусі зарубіжної преси - вибори в Україні
21:00
InoPressa. У фокусі зарубіжної преси - вибори в Україні
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
Партія регіонів перебуває у піднесеному настрої: УДАР Віталія Кличка наступає їй на п'яти, проте опитування і політологи сенсації не пророкують. Після фіаско кремлівського протеже в 2004 році Путін не оприлюднює своїх передвиборчих уподобань, але "несподівано" прийняв того ж таки Віктора Януковича, показавши: Україна повинна залишатися на російській орбіті. Чи зможе Євросоюз прокоментувати вибори на тлі ув'язнення Тимошенко так, щоб не відштовхнути від себе Київ остаточно?

Парламентські вибори в Україні відбудуться в атмосфері політичних скандалів, інтриг за участю закордону, а також паніки на економічному фронті, стверджує оглядач The Washington Times. Тим часом офіційні особи намагаються переконати своїх місцевих і зарубіжних критиків, що голосування буде вільним та справедливим: на виборчих дільницях встановлені відеокамери, а чисельність міжнародних спостерігачів перевищила 5 тис осіб, йдеться в статті.

Багато спостерігачів і досі ставляться до керівництва України критично, надто після вироку Юлії Тимошенко. У четвер партія Тимошенко звинуватила Януковича в тому, що він дозволив російським агентам викрасти російського дисидента, щоб заручитися підтримкою Партії регіонів з боку Москви. Донька Тимошенко Євгенія заявила: "Якщо демократичний світ і місії спостерігачів в кінці дня не заявлять, що вибори не були справедливими і вільними, ми, можливо, побачимо узаконення української диктатури".

Преса стверджує, що Янукович таємно розкошує: у нього нібито є садиба з величезним особняком, полем для гольфу і страусиною фермою. Тим часом багато простих українців більше стурбовані економічним становищем, ніж виборами. Вони спішно обмінюють гривні на долари або євро, побоюючись швидкої девальвації.

Та все ж деякі провідні європейські діячі налаштовані оптимістично. "Справа Тимошенко не може стати перешкодою для майбутнього країни і зміцнення зв'язків Європи з Україною. Хід історії неможливо зупинити. Вільні та справедливі вибори повинні передвіщати зміну", - заявив екс-прем'єр Італії Романо Проді.

Напередодні виборів в український парламент у Донецьку - промисловому центрі і вогнищі підтримки правлячої Партії регіонів - переважає піднесений настрій і впевненість у перемозі, пише Financial Times. Опитування та політологи пророкують перемогу цій партії, якою керує президент країни і виходець із цього регіону Віктор Янукович.

Донецький "Шахтар", футбольний клуб, що належить найбагатшій людині України Рінату Ахметову, у вівторок виграв у "Челсі" Романа Абрамовича, а наступного дня місцева хокейна команда ("Донбас") взяла гору над однією з провідних російських, повідомляє кореспондент.

"Бачите, на що здатні українські хокеїсти, коли вони грають за українську команду? Ми побили росіян! - каже Борис Колесніков, заможний підприємець, міністр і партійний бос, який вклав у клуб 25 млн доларів свого стану. - Це патріотизм".

"Це зауваження - камінь у город української опозиції, яка зазвичай винить партію влади в тому, що та підпорядковується проросійським олігархам", - зазначає журналіст Роман Олеарчик.

The Independent коментує участь у виборах зірки футболу Андрія Шевченка. Шевченко буде представляти партію "Україна - вперед!". Це завдасть шкоди опозиції, лідер якої Юлія Тимошенко перебуває у в'язниці, і збільшить шанси Партії регіонів, стверджують автори статті.

Глава партії "Україна - вперед!" Наталія Королевська вийшла з партії Тимошенко у грудні минулого року. У передвиборчій програмі Королевської на її сайті стверджується, що метою партії є заміна політичних лідерів і запровадження нової економічної моделі, повідомляє The Independent. Королевська запросила Шевченка співпрацювати після того, як він забив вирішальні голи на чемпіонаті Європи 2012 року, йдеться в статті.

Опитування пророкують, що партія Януковича збереже парламентську більшість. Партія регіонів має підтримку 23,3% населення порівняно з 16% партії Віталія Кличка, 15,1% "Батьківщини" Юлії Тимошенко та 10,1% комуністів, наводять автори статті дані Фонду "Демократичні ініціативи".

"Вибори в Україні стануть тестом на зрілість для Європейського Союзу", - вважає Нільс Краймайєр, оглядач Financial Times Deutschland.

На світі ще є місця, де Євросоюз має шанувальників, де його вважають гарантом демократії, свободи і правової захищеності. На думку оглядача видання, в Молдові, Україні та Бєларусі "Проект Європа" усе ще популярний і живе у свідомості багатьох людей як стимул до реформ. Як відомо, в неділю в Україні відбудуться вибори до Верховної Раду, і буде гранично важливо, яку позицію займе ЄС.

"Це не тільки питання про те, чи будуть фальсифікації або залякування: надто цікаво, яке значення європейські спостерігачі нададуть ув'язненню лідера української опозиції Юлії Тимошенко, яку засуджено за сумнівних обставин і яка позбулася можливості брати участь у виборчій кампанії, - пише Краймайєр. - Якщо Євросоюз не визнає вибори чесними і демократичними, ЄС не поставить свого підпису під Угодою про асоціацію, і це матиме найсерйозніші наслідки для країни".

Економічна ізоляція і відсутність вільної торгівлі з Євросоюзом ще сильніше штовхнуть Україну в обійми Росії з її проектом Митного союзу. "Росія вже запропонувала Києву газ за зниженою ціною за вступ до Митного союзу, - застерігає автор. - А це, враховуючи все більш авторитарний стиль правління російського керівництва, було б рівносильно прощанню України з Європою та її правовими нормами".

Чи зможе Євросоюз прив'язати Україну ближче до себе, продовжуючи таким чином цивілізаторський проект, який розпочався зі вступу Польщі, Чехії та інших країн колишнього Східного блоку вісім років тому? Хоч як дивно, пише оглядач, відповідь на ці питання вже запропонувала сама Юлія Тимошенко, що висловилася, незважаючи на порушену проти неї кримінальну справу і погіршення правової ситуації в країні, за ратифікацію угоди між Україною і Євросоюзом.

"Росія хоче й надалі впливати на політику та вибір України", - стверджує Марі Жего, коментуючи в Le Monde візит до Москви Віктора Януковича.

"Після того як на президентських виборах 2004 року кремлівський протеже Янукович зазнав поразки, Путін дуже обережно говорить про свої вподобання щодо тих чи тих сил у Києві напередодні виборів. Тим не менш, рівно за тиждень до парламентських виборів він прийняв у своїй підмосковній резиденції того ж таки Віктора Януковича. Цей візит не був запланований, - йдеться в статті. - На думку Путіна, Україна повинна залишатися на російській орбіті, що має виразитися в приєднанні до Митного союзу Росія-Бєларусь-Казахстан в обмін на зниження ціни на російський газ" .

"Візит Януковича до Москви, можливо, стане сигналом для російськомовних виборців на сході та на півдні країни, де Партія регіонів має широку підтримку", - визнає автор, але звертає увагу, що він відбувся після викрадення в Києві супротивника Путіна Леоніда Развозжаєва, активіста "Лівого фронту", помічника депутата Іллі Пономарьова. "Розповідь про поневіряння опозиціонера, якого нині утримують у Лефортові, кидає у дрож", - пише Марі Жего, підкреслюючи, що "російські спецслужби почуваються на українській території як удома".

Тим часом постійний автор Le Figaro П'єр Авріль вважає, що "колишній васал" Росії Україна "віддаляється від російського сюзерена".

Якщо почитати російську пресу останніх тижнів, можна забути, що Україна була яких 25 років тому однією з головних республік СРСР, які брали участь у будівництві соціалізму, пише кореспондент. Така ж відносна байдужість супроводжувала перемогу опозиції в Грузії 1 жовтня і табори Лукашенка в Бєларусі 23 вересня.

"У колишній радянській імперії тепер переважає принцип реалізму", - вважає журналіст. Київ переслідує свою головну мету: зближення з ЄС і відмовляється від вступу в новий євроазіатський Митний союз. У Грузії ситуація схожа. "Новий прем'єр-міністр Бідзіна Іванішвілі, якого під час передвиборчої кампанії називали "кандидатом Москви", здійснить свій перший візит за кордон у США", - повідомляє видання. Новий глава уряду Грузії прагне до вступу країни в ЄС і, що ще гірше для Кремля, - в НАТО. Навіть Олександр Лукашенко є впертим і непередбачуваним партнером для Кремля: автор посилається на реакцію Мінська на пропозицію "Аерофлоту" про продаж бєларуської авіакомпанії "Бєлавіа".

Хоч Володимир Путін і відчуває ностальгію за СРСР, тим не менш, він прагматик і не має наміру його відновлювати, вважає Авріль. У російських владних колах ходять чутки про ідею створення наднаціонального органу, типу Європарламенту або Єврокомісії, до якого увійшли б найактивніші члени СНД. "Дехто вважає, що цим міг би зайнятися Володимир Путін, коли він відійде від справ", - зазначає коментатор.

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1049 | Додав: adminA | Теги: зарубіжної преси - вибори в Україні, InoPressa
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ