Ср, 2024-04-24, 23:11


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 10 » Іран збагачує уран під землею. ООН хоче доказів мирності іранського атома
10:55
Іран збагачує уран під землею. ООН хоче доказів мирності іранського атома
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

МАГАТЕ в понеділок, 9 січня, офіційно підтвердило, що іранське підприємство "Форда" взялося до робіт зі збагачення урану до 20%, передає РИА "Новости".

"МАГАТЕ може підтвердити, що Іран почав виробництво урану, збагаченого до 20%... на підприємстві "Форда", - йдеться в короткій заяві міжнародного атомного відомства, яке цитує AFP.

У МАГАТЕ наголошують, що всі ядерні матеріали на підприємстві "перебувають під наглядом агентства".
За заявами представників Тегерана, завод "Форда" спеціально будувався з метою вироблення збагаченого до 20% урану, необхідного для виробництва ядерних паливних елементів дослідницького реактора в Тегерані, який використовується для виробництва радіоізотопів, які необхідні у лікуванні онкологічних захворювань.

Наприкінці серпня минулого року керівник Організації з атомної енергії Ірану (ОАЕІ) Ферейдун Аббасі-Давані пояснив рішення перенести виробництво збагаченого урану недостатньою безпекою заводу в Натанзі. На відміну від цього підприємства збагачувальний завод "Форда" побудований під землею, що, за словами головного атомника ІРІ, "ускладнить його знищення для США та їхніх спільників".

Тоді ж Аббасі-Давані заявляв, що у Тегерана "немає намірів збільшувати відсоток збагачення (наявного в країні урану) вище за нинішній рівень у 20%".
Тимчасом, після повідомлення МАГАТЕ, США знову закликали Іран припинити діяльність зі збагачення урану, повернутися до співпраці і почати виконувати резолюції Ради Безпеки ООН.
Як зазначили в Держдепі, США не мають наміру миритися з розвитком іранської ядерної програми: "Ми знову закликаємо Іран припинити роботи зі збагачення урану і повернутися до співпраці з МАГАТЕ, а також повністю виконати всі резолюції ООН і ради керуючих МАГАТЕ".
Початок робіт зі збагачення урану на новому підприємстві також рішуче засудила Франція, вказавши, що дані дії призведуть до неминучого посилення санкцій проти Тегерана.
"Ця нова провокація не залишає нам іншого вибору окрім посилення міжнародних санкцій і вжиття спільно з нашими європейськими партнерами та іншими добровільними союзниками нових заходів, безпрецедентних за своєю жорсткістю", - заявив представник французького МЗС Ромен Надаль.

Зовнішньополітичні відомства США, Великобританії і Франції назвали дії Тегерана "провокаційними і безвідповідальними". На думку Вашингтона, Лондона і Парижа, йдеться про грубе порушення міжнародного права.

США і низка інших країн Заходу підозрюють Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома. Тегеран всі звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма спрямована тільки на задоволення потреб країни в електроенергії.
ООН: Іран повинен довести мирний характер своєї ядерної програми
Іран повинен довести мирний характер своєї ядерної програми. Так офіційний представник генерального секретаря ООН Мартін Несірке відреагував на заяву МАГАТЕ про те, що Іран розпочав роботи зі збагачення урану до 20 відсотків.

Відповідаючи на запитання на регулярному брифінгу, представник ООН також закликав Тегеран "повністю виконати відповідні резолюції РБ ООН і МАГАТЕ", передає ИТАР-ТАСС.
6 січня генеральний секретар ООН Пан Гі Мун висловив серйозне занепокоєння у зв'язку з останньою доповіддю МАГАТЕ, яка, за його словами, "свідчить про те, що ядерна програма Ірану вказує на можливість військового виміру".

США та інші західні країни скористалися цією доповіддю, щоб посилити тиск на Іран. Четвертого січня країни ЄС досягли "принципової згоди" про заборону на імпорт нафти з Ірану. Схвалити таке рішення планується 23 січня на засіданні Ради ЄС на рівні глав МЗС.
Зазначимо, що заява про введення в експлуатацію заводу прозвучала на тлі оголошених намірів Ізраїлю і США "пограти м'язами" перед Іраном, провівши масштабні навчання своїх військ ППО і ПРО.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 914 | Додав: adminA | Теги: Тегерана, завод Форда
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ