Пт, 2024-03-29, 11:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Вересень » 9 » "Іспит для влади Путіна": Навального побито, але не переможено - InoPressa
13:51
"Іспит для влади Путіна": Навального побито, але не переможено - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
Вибори московського мера, що відбулися минулої неділі, показали, що бути фаворитом Путіна вже недосить, щоб здобути легку перемогу, пише західна преса. І хоча кандидату Кремля вдалося уникнути другого туру, вчорашні події зробили Навального офіційно єдиним реальним "антипутінським" російським політиком. Були фальсифікації чи ні, результати Навального надихнуть тих, хто сподівається на політичні зміни в Росії, вважають оглядачі.

37-річний Олексій Навальний зміцнив свої позиції як лідер антикремлівської опозиції: його підтримали майже 30% з тих, хто прийшов голосувати на вибори мера Москви, пише El Pais.

"Попри те, що оголошувалося заздалегідь, Московська міська виборча комісія оприлюднила дані про підрахунок голосів і явку виборців лише через кілька годин. Це порушило підозри в тому, що результати підрахунку було в останній момент "підправлено", щоб Собянін набрав більш як 50% голосів", - йдеться в статті. Це зволікання, а також повідомлення про порушення поставили під сумнів "експеримент російської влади". Автор статті Пілар Бонет пояснює, що влада, дбаючи про свою легітимність, спробувала внести у вибори частку конкуренції.

За словами соціолога Дмитра Орєшкіна, керівника групи спостерігачів "Народний виборчком", ці вибори чесніші , ніж у грудні 2011 року ("тоді "надбавка фальсифікації" становила 15-17%, сьогодні потрібно лише 1,5%", - переказує газета його слова).

Леонід Волков, голова виборчого штабу Навального, заявив, що не довіряє офіційним результатам, і закликав прихильників вийти на демонстрацію.

За офіційними даними, явка виборців становила 33%. На думку експертів, основна причина низької явки - дата виборів ("багато хто ще відпочиває на своїх dachas", - пояснює автор). Інший мотив - мабуть, апатія електорату, який міг би підтримати Собяніна, порівняно з мобілізацією електорату Навального.

На думку Володимира Рижкова, одного з лідерів партії ПАРНАС, що підтримала Навального, якщо буде другий тур, Навальний може перемогти.

"Диву Навального" ​​присвячує сьогоднішню публікацію італійська La Repubblica. "Бути фаворитом Володимира Путіна вже недосить, щоб здобути легку перемогу на виборах, принаймні в Москві", - зазначає кореспондент Нікола Ломбардоцці. На думку автора, вчорашні події зробили Навального офіційно єдиним реальним "антипутінським" російським політиком.

"Упевнений в тому, що домігся успіху, Навальний стверджує, що були махінації. Ще на початку серпня його рейтинг становив 3%. Але тепер він здобув неймовірний і несподіваний успіх серед населення. Це заслуга його визнаної харизми, а також нетерпимості населення столиці до федерального уряду. Уже торік на президентських виборах Москва і Санкт-Петербург серйозно покарали Путіна, віддавши перевагу малознаним кандидатам, щоб тільки не голосувати за нього", - наголошується в статті.

"Навального побито, але не переможено" - так названо матеріал в Libération. Нехай Олексій Навальний і не переміг на виборах мера Москви, але своє божевільне парі він виграв: взяв участь у найважливіших російських виборах і набрав велику кількість голосів, вважає московська кореспондентка видання Вероніка Дорман. Прикметною рисою минулих виборів також стала низька явка. "Вибори закінчені, - пожартував хтось у Twitter. - Переміг диван".

Згідно з попередніми офіційними результатами (на момент публікації статті. - ред.), Навальний набрав 21,6% голосів, а т.в.о. мера Сергій Собянін - 57,8 %. У штабі Навального називають інші цифри: 36% - в опозиціонера, 46% - в апаратника.

"Ми знаємо, що зараз Собянін і його головний виборець Путін думають, що робити. Перед ними дилема: рахувати голоси відносно чесно і допустити другий тур чи влаштувати масові вкидання", - заявив Навальний незабаром після закриття дільниць.

Були фальсифікації чи ні, результати Навального надихнуть тих, хто сподівається на політичні зміни в Росії, вважає Дорман. Оголошення результатів мало викликати видих полегшення і в штабі Собяніна, команда якого розраховувала на тріумфальну перемогу.

Згідно з попередніми підсумками, на виборах у Москві переміг чинний мер, раніше призначений на свою посаду, зазначає The New York Times. "Але його головний суперник, один з найпомітніших критиків президента Путіна, заявив, що набрав достатньо голосів, щоб примусити до проведення другого туру виборів, а також застеріг, що не слід намагатися фальсифікувати результати перегонів, що виявилися набагато гострішими, ніж очікувалося", - пише журналіст Стівен Лі Майєрс.

Вибори мера Москви сприймалися багатьма як "незвичайний своєю змагальністю іспит для влади Путіна", за висловом газети.

Видання коментує результати: Собянін, мабуть, залишається на другий термін, але він "навряд чи здобув гучне схвалення виборців, якщо врахувати його величезні переваги в перебігу виборчої кампанії".

На думку автора статті, Навальний у будь-якому випадку спростував прогнози, що стосувалися статусу демократичної опозиції. Вибори мера Москви показали: тривале правління Путіна викликало значне невдоволення, принаймні, у столиці. Якщо Навальний оскаржить результати виборів, можливі нові прояви масового невдоволення.

Завдяки короткій, але інтенсивній кампанії Навальний набрав більшу частку голосів, ніж вдавалося іншим опозиціонерам на великих виборах від 1999 року. Газета пояснює успіх тим, що Навальний організував новаторський для Росії народний рух: агітував виборців на вулицях і збирав пожертви в Інтернеті.

Як мінімум, Навальний зумів зміцнити своє становище як політичний опонент нового для Росії типу. Тепер перед прихильниками Навального стоїть питання: як зберегти на колишньому рівні енергію, яку генерувала його кандидатура на виборах?

Переклад InoPressa

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1023 | Додав: adminA | Теги: Навального побито, влади Путіна, іспит, не переможено
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ